Grycek5 Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Witam, planujemy ze znajomymi wypad rowerowy, dość daleki bo ok 400km od domu... i nie wiem jak wyznaczyć trase. Macie jakieś sprawdzone metody? Chodzi o to żeby nie były to całkiem główne drogi, ale też niekoniecznie leśne, bo lasami z bagażem źle sie jedzie. Nie jest to już moja pierwsza wyprawa, zawsze używałem programu AutoRute 2000, ale wiadomo... minęło 8 lat program nie jest już tak doskonały, ma wiele błędów. Ale bardzo go lubiłem, można było wyznaczyć trase, wydrukować, w bardzo szybki i prosty sposób, lecz niestety nie zawsze dokładny. Podzielcie sie swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam i dziękuję
Shogun Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Kup sobie zwykłą papierową mapkę i jeżdżąc palcem tam i z powrotem znajdziesz w końcu optymalną trasę. Elektroniczne mapy są dobre do wstępnego planowania "gdzie by tu pojechać", jak już wiesz gdzie pojedziesz to kup papier, przyda się też w trasie, bo jak sądzę laptopa targał nie będziesz.
Quattro Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Ja wyznaczam sobie trasy w Google Maps ... jak w miarę wiem gdzie jechać to jadę na pamięć, a jak nowa trasa to robie screena, drukuje mapkę i jazda
zgud Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 zależy od długości trasy, ale optymalny jest np: atlas Polski [jeśli o Polskę idzie:) i tam sobie szukasz strony z danym rejonem i ołóweczkiem albo innym kreślidłem zaznaczasz trase z tym że pamiętaj o różnych skalach map czyli dokładności odwzorowania pozdrawiam
Grycek5 Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 a jakiś program żeby właśnie wyznaczyć trase, poznać konkretną odległość itp. macie coś takiego?
sebekfireman Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Masz np. stronę http://www.bikely.com/ na której możesz narysować trasę przejazdu i przy okazji będziesz miał obliczoną odległość. Strona ta korzysta z map Google. Dokładniejsza mapa jest na stronie http://mapa.szukacz.pl/ - tam też masz opcję do wyznaczania odległości, ale raczej orientacyjnej w linii prostej.
xhakeem34x Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 Polecam. Bardzo sprawnie i szybko wyznacza trasy z pkt. A-B. http://www.mapgo.pl/portal/mapgo.html
c1ach Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 Ja zawsze korzystam z papierowych map, nawet w domu. Najlepiej kupić sobie taki zestawik: Mapa okolic w które jedziemy, skala nie mniejsza niż 1:50 000 ! Na takiej mapie spokojnie można zaplanować jednodniową wycieczkę. Najlepiej turystyczna. Zwykła samochodówka, fajnie jakby nie była to cała polska, tylko zamieszkiwane przez nas województwo. W przypadku wycieczek po Polsce kupowałem mapy województw przez które przejeżdżałem. Nie trzeba kupować drogich, ja brałem takie 6 zł za sztukę i się sprawdziły, co w przypadku czterech województw kosztowało 24 zł. Warto jeszcze mieć turystyczną mapę polski, która jest trochę droższa, bo kosztuje w okolicach 15 zł. Warto mieć linijkę, choćby taką 10 cm - długość trasy wyznaczymy bardzo dokładnie, nie tak jak poprzez internetowe narzędzia. Jak jesteśmy w nieznanym terenie to fajnie mieć mapnik na kierce , bo tak co chwila rozkładać mapę to niewygodnie. Chyba że zainwestujemy w mapy w postaci książki, ale to już droższe rozwiązanie.
goralxp Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 AutoMapa jest najlepsza- polecam http://www.automapa.pl/?
runnerneo Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 http://mapa.pf.pl/index.html To link tylko do polskiej mapy. Polecam http://www.viamichelin.pl/viamichelin/pol/.../MaHomePage.htm Dokładna mapa, różne warianty wyboru tras, możliwość wyznaczania także rowerowych (do 100 km, więc dłuższe trzeba etapami). Później drukuję lub oznaczam trasę na mapie papierowej.
Qwit Napisano 20 Lipca 2008 Napisano 20 Lipca 2008 http://www.gpsies.com Tu planuje wstępnie wyprawy. W samych górach to tylko mapy papierowe i notatki poczynione przy wstępnych projektach. pozdrawiam
coms Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 Ja do lokalnych wypadów używam przewodnika pascala. Dobrze opisuje trase, szczegolowo, miejscowosc po miejscowosci ["kolo slepu jakiegostam skrecamy w lewo", "za przejazdem kolejowym tak jak prowadzi asfalt" itp.]. W sam raz zeby poznac zakamarki okolicznych wsi i lasow. Przewodnik opisuje konkretne trasy zas do kazdej trasy jest mapka oprocz opisu slownego. Sa wersje dla wielu regionow Polski. Jak dla mnie wypas :]
c1ach Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 No ale taki przewodnik nie daje tylu możliwości co zwykła mapa Ja osobiście nie lubię jechać wzorcowo według szlaków z przewodnika, wolę sobie urozmaicać podróż samemu
grzes Napisano 22 Lipca 2008 Napisano 22 Lipca 2008 Witam To bardzo proste a zarazem, bardzo trudne. Podam na swoim przykładzie. W niedziele (20.07.2008) wybrałem się na wycieczkę. Oto wykres wycieczki. Jak widać trasa przebiegała po terenie lekko górzystym, 147km, tu jest 140km 7km to błądzenie. Okolice Jeleniej Góry>Cieplice>Piechowice>Świeradów Zdrój>Smrk (Czechy)> ...>...> Harravow>Szklarska Poreba>Sobieszów>Cieplice>Jelenia Góra. To tak w skrócie, oczywiście trasa prowadziła drogami publicznymi, od to takie gdzie śmigają kierowcy, leśnymi, bardzo leśnymi, scieżkami. Korzystałem z map papierowych, wektorowych, całość zaznaczyłem wgrałem do GPS i w drogę. Ciężko jest wyznaczyć taką trasę tylko na podstawie jednej mapy. Tym bardziej, że prowadzi drogami leśnymi. Powiem (napisze) tak bez GPS objechanie tego bez błądzenia to byłoby wyzwaniem. Oprócz GPS miałem mapy papierowe, własne notatki na trasie do następnej .... Życzę powodzenia tym którzy powiedzą ja to lubie jechać w nieznane, tak to sobie można jeździć jak mamy możliwość wybrania trasy szybkiej do powrotu. Jazda po górach daje w kość, jazda po górach i kamieniach wielkości pięści do przyjemności nie należy (polskie szlaki, choć musze przyznać, że się poprawia). Oczywiście biorę mapę i wyznaczam inną trasę, ja jednak jako turysta lubię jeździć między łąkami po lesie (ścieżkach) i mówienie, że ja lubię w nieznane, to oprócz roweru namiot i spiwór. Zdarza mi się jechać i po drodzę planować gdzie i jak ... tu jednak kłania się znajomość terenu jego nawierzchnia. Jeśli masz do domu 60km i jest godzina 17-ta, za sobą 90km i w miarę dobrą mapę do śpisz w łóżku jeśli nie śpiwór. Planowanie trasy w terenie nizinych i górzystym można porównać do powiedzenia "zaczął się prawdziwy wyścig ... zaczeły się góry" pozdrawiam grzegorz p.s. sprawdzałem literówkę, jak znam życie jest ich ...
HomerWells Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 Mnie wyznaczanie trasy za pomocą map elektronicznych lekko irytuje. Dlatego wolę albo atlas samochodowy albo zwykłą mapę . Jeżeli chodzi o planowanie tras na terenie naszego jakże pięknego kraju to polecam atlas polski w skali 1:300 000 lub jeżeli ktoś ma zamiar jeździć bardzo bocznymi drogami w tym gruntowymi to atlasik w skali 1:200 000. Ma on jedną wadę niestety, wielkość - bo jest formatu A4.
koloture Napisano 24 Sierpnia 2008 Napisano 24 Sierpnia 2008 Ze względu na moje preferencje - robienie długich objazdówek asfaltami chciałem zaproponować też inne podejście do pytania. Ja mianowicie określam najpierw, w którą część Polski chcę pojechać, a następnie, ze względu na niechęć do nocowania pod namiotem, szukam szkolnych schronisk młodzieżowych w okolicy na stronie ptsm. A potem planuję dzienne przejazdy w granicach od 90 do 150 km tak, żeby przejechać od jednego noclegu do drugiego i po drodze obejrzeć jakieś atrakcje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.