Skocz do zawartości

[EuroVelo] Które trasy już istnieją?

Shogun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teoretycznie Europa jest poprzecinana siecią długodystansowych tras rowerowych. Oficjalne mapy przedstawiają 12 międzynarodowych szlaków o łącznej długości 60 000 km. Zagłębiając się w temat można jednak wyczytać, że zbudowanych jest "jedynie" ok. 20 000 km. Czy posiada ktoś jakieś informacje, które szlaki zostały już zbudowane i oznaczone, a które są jeszcze marzeniem Europejskiej Federacji Cyklistów? Na wikipedii i innych polskich źródłach są szczątkowe informacje, a j. niemieckiego niestety nie kumam. Ponoć 12-stka jest ukończona w 100%. 6-stka prowadzi słynną Donauradweg więc powinna być dobrej jakości (na terenie Austrii i Niemiec). Interesują mnie jeszcze 5 (Strasburg - Bruksela) i 2 (Haga - granica Polska). Jechał ktoś tamtędy? Opłaca się w ogóle planować trasę wyprawy szlakami EuroVelo, czy są one przereklamowane? Nie lubię co chwilę zaglądać do mapy i pytać ludzi o drogę.

Mapka (kliknij aby powiększyć):

270px-Karte_Verlauf_EuroVelo.png

P.S.

Tak w ogóle to jeśli ktoś miałby ochotę się przyłączyć do takiego wypadu (Czechy - Austria - Niemcy - Francja - Benelux - Niemcy, na oko 4000 km) to zapraszam. Oczywiście jeszcze nie wiem czy na pewno pojadę tą trasą i czy w ogóle gdzieś pojadę w tym roku, ale mam taką nadzieję, że nic się nie wydarzy. Termin jaki by mi odpowiadał to sierpień, ew. połowa sierpnia - połowa września, ale może być już trochę chłodno więc wolałbym wcześniej.

Napisano

bardzo fajny trip się szykuje :D

a tak przy okazji -może ktoś będzie miał podobne pytania w przyszłości:

zdarzyło mi się(przypadkowo) jechać sporą częścią R10(kilka km w Niemczech i prawie całą u Nas) i kilka uwag: trasa wytyczona jest głównie przez wsie, asfaltówki ostatniej kategorii, niełatane od lat i nierówne... trochę km przez las, korzenie i piaskownica, betonowe płyty... ciężko byłoby go przejechać szosówką... a mając oponki węższe niż 1,9cala powinniśmy się przygotować na kilka ładnych kilometrów z buta(w sumie ok. 20)

ciekawe jak te szlaki są wytyczone "głębiej w europie" :(

Napisano

Jechałem fragmentami wybranej przez Shoguna trasy. Z Berlina do Holandii i dalej do Francji jechaliśmy bocznymi drogami

przez Stendal ,Celle ,Nienburg, Diepholz, Nordhorn /granica D-NL/ w Holandii Deventer ,Lelystad, Horn, Amsterdam.

W Niemczech w większości jechaliśmy ścieżkami rowerowymi obok szos, W Holandii masa ścieżek rowerowych,dobrze jest mieć ich mapę żeby nie "nadrabiać" kilometrów.Brukselę moim zdaniem można sobie darować... Nastepny odcinek trasy,którą jechaliśmy to Bratysława-Wiedeń -Linz,w Linzu skręciliśmy na Salzburg Ten odcinek to Naddunajska Trasa Row. Dunauradweg, biegnie po obu stronach Dunaju /można się przeprawiać/ promami/ Z Alp zjechaliśmy do Fussen aby

zwiedzić słynne zamki Ludwika Bawarskiego dalej Monahium,Norymberga ,Jena, Lipsk, Berlin.Mam rowerowe mapy Niemiec

ale nie zawsze jechałem ścieżkami rowerowymi,często bliżej było szosą.Do zwiedzania atrakcji turystycznych mapy rowerowe idealne. Mapy i opisy /z przekrojami pionowymi tras/ otrzymałem z niemieckiego ośr. inf. turyst w Warszawie.

www.germany-tourism.de. Niemcy to kraj bardzo przyjazny dla rowerzystów, byłem tam 4 razy ,polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...