Skocz do zawartości

[rama] Full do enduro.

dejot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jesli zamierzasz "zarobić" na sprzedaży tlumika i kupic cos tanszego to zdecydowanie odradzam. w ramie gt jest o ile pamietam fox float i nie warto zmieniac go na wynalazek uzywany albo nawet nowy innej klasy. no chyba ze trafisz na naiwnego ktory zaplaci ci za niego jakies sensowne pieniądze - ceny foxow w polsce poza dystrybutorem są raczej marne.

ja nabylem floata za 500 zl nowego.

Napisano

Mówiłem Dejot'owi i powiem na forum. Nie wiem czy kojarzycie ale jakiś czas temu wystawiałem w dziale sprzedam rudego Haro Xeon z Pearl 3.1.

Xeon który wystawiałem, pojawil sie na allegro. Niesttey właściciel nieco niedoszacował wydatków i nie złożył roweru. Ale o samej ramie. Górna i dolna rura może się podobać, fajny profil o dość sporych rozmiarach. Tylny trójkąt ok, ale mógłby być nieco bardziej masywny. Co dla mnie przekreśla Haro to miejsce mocowania dampera w przednim trójkącie. To są poprosty dwa płaty blachy, stosunkowo cienkiej w którą jak pukniemy wydaje z siebie dźwięk pustej puszki po piwie <_<. Element ten jest bardzo delikatny i totalnie nie budził mojego zaufania. Do tego odgięcie kąta sztycy powoduje że to miejsce właśnie jest dość mocno narażone na obciążenia. Zawieszenie hmmm zagadka.

Nie chcę żeby wyszło że zachwalam swój produkt ale jeśli chodzi o GT to firma z renomą, design naprawde powala, współpraca zawieszenia i dampera RP23 to nieco dublowanie systemów zapobiegających pompowanie, ale wygody i efektywnosci nigdy za wiele <_<. Co ja bym zmienił to główkę ramy, wg mnie powinna mieć 1,5cala. Miejsce gdzie trójkąt się łączy z główką wygląda potężnie ale sama główka dość krótko i wygląda jakby była przyspawana z innej ramy. Samo wykonanie jak dla mnie perfekcja. No i ta rama jest praktycznie nie do dostania, chciałem sciągnąć kolejną ale już ich niestety nie ma.

Napisano
Fotki nic nie znaczą (oprócz ukazania sylwetki roweru)

No to wysuń sobie maxymalnie sztycę z tych ram. W GT jest ona po prostu wyżej. A w Haro zadek ląduje nagle mocno nad tylnym kołem. Nie wiem, czy akurat w jeździe typu AM/enduro będzie się to sprawdzać.

sztycę zakupię w Poznaniu (co myślicie o 400 mm Richey comp'ie ? )

Z tańszych tylko Accent SP-408. Mocowanie na 2 śruby, średnio lekka (przy tej średnicy i długości ok. 320g) ale nie do zajechania - jeszcze nie spotkałem uszkodzonej, a mają ją niektórzy znajomi nawet w DH. Ostatecznie za większą kasę są np. lekkie Smice (już pisałem) i inne podobne wynalazki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...