tobo Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 nie rozumiem dlaczego czterozawias jest drogi w serwisie? ilosc lozysk? koszt w tym przypadku zalezy raczej o rozmiaru lozysk bo nie wszystkie rozmiary są latwo dostepne i tanie. pod tym wzgledem mozna sie rowniez "przejechac" na jednozawiasie.
radomir82 Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Jakiś czas temu dystrybutor krajowy nieco obniżył ceny i spotkałem się nawet z ofertą 4500 PLN. Kurcze, a można spytać gdzie widziałeś Reign-y po 4500? Za taką cenę to biorę od ręki..
MarcinGoluch Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 A może http://allegro.pl/item399420768_gt_force_1...kiem_150mm.html Mam nadzieje ze mnie mody nie zjadą .
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 zapomnialem o mozliwosci wymienionej w linku. rama bardzo enduro, dobre zawieszenie, skok endurasty. lekki rower tez sie da na niej zlozyc.
Schwefel Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Nie powtarzaj mitów Po moich jazdach na wielu rowerach a ostatnio na Norco Fluid Two ( 140 mm + FOX RP 23) oraz Santa Cruz Bullit ( 180 mm + FOX DHX 5 ) po raz kolejny przekonałem się że ta teza nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Jak powiedział mój kuzyn : każdy rower jest inny. A co do tego ma Bullit który jest typowym jednozawiasem? Jak mu wsadziłeś najdroższego sprężynowego Foxa z ProPedalem to trudno żeby bujał. Albo RP23 w Norco, to ja wolę kupić wirtuala niż wywalać tyle kasy na tłumik. nie rozumiem dlaczego czterozawias jest drogi w serwisie? ilosc lozysk? koszt w tym przypadku zalezy raczej o rozmiaru lozysk bo nie wszystkie rozmiary są latwo dostepne i tanie. pod tym wzgledem mozna sie rowniez "przejechac" na jednozawiasie. Mniej rzeczy może się zepsuć/połamać.
tobo Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 nadal nie rozumiem jakie rzeczy w czterozawiasie da sie zepsuc lub polamac w stopniu kosztowniejszym lub wiekszym niz w innych systemach. jest jeszcze jedna mozliwosc: mozesz nabyc poisona w najtanszej mozliwej wersji - z najtanszym dostepnym amorem tylnim. rama wyniesie cie wtedy ponizej 2 tys zl. wydajac porownawczo do rune skromne pieniadze wyrobisz sobie wyobrazenie czym jest full i czy to rozwiazanie dla ciebie. byc moze okaze sie tez ze dojdziesz do wniosku ze taka rama ci wystarczy, albo ze rama jest ok a np tlumik przydalby sie lepszy. czy pierwsza czy druga opcja - koszty są stosunkowo niskie w porowaniu do rune. z tego co widze to mieszkasz w poznaniu wiec typowych wyzwan dla takiego roweru - obojetne currare czy rune - nie masz na co dzien za wiele. wiele osob stwierdza ze dany sprzet im wystarcza bo zbyt rzadko maja mozliwosc naprawde go pomęczyc wiec inwestycja w drozszy i bardziej zaawansowany technicznie sprzet (czesto pierwsze wynika z drugiego) nie ma sensu bo w np w gorach pojawiają sie np kilka razy w roku (nieraz mniej). obecnie mamy lipiec. przez 5 miesiecy do grudnia bedziesz mial duzo czasu na testy i zastanowienie sie na podstawie realnych praktycznych doswiadczen. wtedy mozesz nabyc to co jest twoim docelowym obiektem zainteresowan. sprzedajac currare nie poniesiesz az tak duzych strat finansowych, nie bedziesz siedzial bezczynnie 5 miesiecy do momentu nabycia banshee. koszty nabycia rune mozna byloby ograniczyc gdyby tlumiki w obu ramach byly jednakowej dlugosci. niestety nie są a szkoda.
dejot Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 Na GT byłem napalony bardzo ale to 19 cali więc deko za dużo. To jeśli wybierałbym curare to jaki doń damper byłby ciekawy?:> Extreme shop posiada jakieś ciekawe propozycje cenowe jeśli chodzi o dampery razem z ramami?:> A jakbym zamiast dopłacać 100 zł do pitbulla, którego później bym sprzedał - dopłacił 2000 do tosy inu duncona?:> Tylko to już 4-kilogramowy potwór... No chyba że 19 calowy full to nie będzie za duży dla mnie do enduro(180 cm wzrostu, 89 cm przekroku) ...
tobo Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 ja mam 185 cm wzrostu i jezdze na 50tce. przy mniejszym rozmiarze najprawdopodobniej znowu bylby problem ze sztycą. extreme shop na pewno oferuje zestawy rama tlumik. choc w ich przypadku raczej nie wplywa to sumarycznie na obnizenie ceny komponentow.
Rulez Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 No chyba że 19 calowy full to nie będzie za duży dla mnie do enduro(180 cm wzrostu, 89 cm przekroku) ... Przy takim przekroku, powinien być OK. Ja bym się zastanowił nad tą 18" Haro powinna być akurat : http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...bayphotohosting Lub ta aukcja (zakończona, ale warto skontaktować się ze sprzedającym) http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=369693416#photo ze swojej strony dodam, że system zawieszenai Haro naprawdę działa (mniej buja niż 4-ro zawias z Horst-Link) .
dejot Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 Znalazłem aukcję z tym haro nowym kończącą się za 3 dni. Spróbuje. Byłoby idealnie. No i jeszcze pertraktuje o GT Dziś miałem ****ową noc w pracy i postanowiłem wycofać swoje oszczędności Gość mówił, że za 1600 ją odda (haro). Jednak trzeba czekać 12 dni roboczych - raczej nie problem dla mnie
yukol Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 Macie może jakieś testy tego GT? Bo coś nie mogłem wygooglać. Nie znam się na tym dokładnie więc z ciekawości zapytam - to wygląda jak jednozawias, więc na czym polega to całe iDrive? Jak takie zawieszenie ma się do jakiś czterozawiasów, typu Currare, Volcano, ew. tych bardziej renomowanych? Pytam, bo rama mi się podoba, a poza tym znacznie bardziej przekonują mnie konstrukcje z jak najmniejszą ilością zawiasów (nawet kosztem jakości pracy).
dejot Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 I-Drive (o ile się nie mylę) to jeden z najbardziej dopracowanych systemów zawieszeń (jeden z pierwszych) posiadający już w tej chwili chyba kilka generacji. http://www.bikecentrum.cz/dld.php?id=15 Jeśli lubisz obcojęzyczną literaturę IMHO jeden z najciekawszych systemów wirtualnych w tej dyskusji
MrJ Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 dejot - rozmiarówką GT się nie przejmuj. Oni zaniżają wartości. Mam GT z i-drivem (patrz sygnatura) i jak go mierzyłem bałem się że będzie za duży (konkretnie za wysoki - rozmia M = przekrok jak dla 16 cali, ale wysokość podsiodłówki jak dla dobrych 18!). A tymczasem jak wsiadłem wyszło, że mając ok. 172 cm sztycę 400mm musiałem obciąć nie do 300 a prawie 350mm... "Na oko" różnica w tej L-ce będzie jeszcze większa, czyli zyskujesz niski przekrok plus dobre zabezpieczenie sztycy. Co do pracy - mam stary typ i-drive z mimośrodem (dawał większy opór niż ten nowy system) i prostego Foxa, a chodzi to pięknie! Bujanie minimalne, "kopniaków" w korby zero, wybieranie też dobre. Gdybym miał kiedyś więcej kasy to prawie na pewno poszukam systemu GT, lub podobnie działającej wersji Mongoose'a. Swoją drogą tu jest ramka z FreeDrive (max skok ok. 145mm): http://www.allegro.pl/item399847079_rama_m...datki_epic.html sprzedaje ją siwyex z forum Gdybym sam miał teraz nadmiar funduszy...
dejot Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 No to kurcze... Tak to jest z wybieraniem roweru. Poddaję kwestię pod głosowanie : GT Marcina z Foxem czy Haro z pearlem ? No bo tak : Obie mi się podobają równie mocno, na obie mam pieniądze już, obie posiadają bardzo skuteczne systemy zawieszenia i obie mogą być moją ostateczną ramą. Teraz tylko decyzja
bodziekk Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 GT pracuje świetnie. Rama jest następcą mojego modelu, jest inaczej wykonana i ma 10 mm skoku więcej, ale system zawieszenie bez zmian. Jesli Cię to interesuje, to pisałem trochę na forum o tym, jak to jeździ. A Haro mi się nie podoba, głównie "dzięki" kątowi rury podsiodłowej. Tak przy okazji - Freedrive w Mongoose to inny system zaiweszenia niż ID (czyli kiedyś I-Drive).
dejot Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 GT byłby bliższy amsaffowi ( górna rura amstaff -588 , GT - 585). Zaś w Haro aż 620 . W sumie można by było to mostkiem załatwić Czy GT nie ma cieńszych ścianek rury podsiodłowej przypadkiem (sztyca 31,6 zaś w Haro - 30,9) ? No właśnie za to kąt podsiodłowej jest ostrzejszy... W sumie haro to ścigant Póki co kieruje się na GT. Jeszcze z Marcinem omówię kwestię ew. zakupu:) Oka. Decyzja podjęta. Jeśli nie zaistnieje żadna rewolucja to Biorę GT Okazuje się że wg danych producenta GT mimo większego rozmiaru ma mniejszy przekrok więc tylko się radować Dziękuje Wam wszystkim za dyskusję - jak widać naprawdę wiele mi dała Mam nadzieję już za 2 tygodnie przedstawię pierwszą recenzję nowej ramy, i dołączę do szczęśliwych użytkowników tej amerykańskiej legendarnej marki Pozdrawiam serdecznie! Jacek.
MrJ Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 GT byłby bliższy amsaffowi ( górna rura amstaff -588 , GT - 585). Zaś w Haro aż 620 W sumie można by było to mostkiem załatwić (...) Czy GT nie ma cieńszych ścianek rury podsiodłowej przypadkiem (sztyca 31,6 zaś w Haro - 30,9) ? Niekoniecznie. Dla Twojego wzrostu 620mm będzie oznaczało że nie siedzisz, a leżysz na rowerze... Poza tym haro ma niezdrowy kąt podsiodłówki. Poszukaj na forum, jest jeden taki rower. I zdecydowanie bliżej mu kątami do FR, a nie AM/enduro gdzie sztycę często wyciąga się w górę i jedzie prawie jak w XC. Podsiodłówka 331,6 nie oznacza cieńszej ścianki (po prostu zwiększa się średnica rury) za to masz rozmiar uniwersalny. Chcesz, wstawisz Kalloya za 30PLN. Pasuje leciutka Smica za 100, a nawet karbony. Osobiście - ja bym brał GT. Także dlatego że już jednego mam i jestem zadowolony bodziekk - czytałem, że mimo innych punktów obrotu, system GT i Mongoosa opiera się na tym samym, czyli izolacji suportu od ramy i wahacza. Nie wiem czy to prawda, jeśli nie to nie moja wina
Rulez Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 Poza tym haro ma niezdrowy kąt podsiodłówki. W czym niezdrowy jest kąt podsiodłówki 73,5 stopnia ??? - przypomonam, że kąt rury podsiodłowej mierzony jest od osi suportu do środka siodełka (GT ma 73,1 stopnia , też jest niezdrowy ???)
MrJ Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 Na papierze wszystko jest ok, ale zobacz sam fotki: rower na GT - w stronę AM: http://www.cyclingnews.com/tech.php?id=/ph...unch07/IMG_0720 rower na Haro - w stronę FR: http://img65.imageshack.us/my.php?image=p4120006mf5.jpg (mryous - skorzystałem ) Jest różnica? Jeśli ma to być sprzęt "do jazdy wszędobylskiej", moim zdaniem wygrywa GT
dejot Napisano 17 Lipca 2008 Autor Napisano 17 Lipca 2008 No w Haro wygląda to tak że środek ciężkości "D" posadzonej na siodle jest pod dużym kątem nachylony do osi sztycy - co budzi moją niepewność bo przy rozmiarze 18 cali jeżdżę na sztycy wyciągniętej niemalże do ogranicznika. Dogadałem się z Marcinem i 26-go jeśli okoliczności niczego nie popsują odbieram ramę Stery ściągam z allegro-wybrałem octane warp 2 na maszynówkach. Jeszcze tylko zmiana przerzutki przedniej na top swing i sztyca i będę śmigał
Rulez Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 Na papierze wszystko jest ok, ale zobacz sam fotki: Fotki nic nie znaczą (oprócz ukazania sylwetki roweru) ważny jest faktyczny kąt liczony do - oś mech. korbowego/środek siodła , bo właśnie umiejscowienie siodła względem środka suportu ma wpływ na własności jezdne Jest różnica? Jeśli ma to być sprzęt "do jazdy wszędobylskiej", Haro będzie tak samo dobry , jednak dejot ma prawo wybrać rower jaki mu pasuje , a jeśli jest to GT - to jego wolny wybór
radomir82 Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 Ja również jestem za GT (wybór czysto estetyczny), bo oczywiście nic nie mam przeciw Haro i ich zawieszeniu, ale ten rower wygląda poprostu śmiesznie...
dejot Napisano 18 Lipca 2008 Autor Napisano 18 Lipca 2008 Oba podobają mi się na równi. O wyborze zaważyło dobre dogadanie się ze sprzedającym, bardziej prostopadle mocowana sztyca, dobry damper (którego zamierzam wymienić na tańszy z drobnym zyskiem), osobisty dowóz do Poznania przez sprzedającego i fakt, ze sprzęt owy jest już w Polsce a nie w USA jak Haro Mam nadzieję wyboru mego nigdy nie pożałuję Stery już zamówiłem, sztycę zakupię w Poznaniu (co myślicie o 400 mm Richey comp'ie ? ). Przerzutkę przednią muszę niestety zakupić także ale to już nie taki straszny wydatek Trochę szkoda że top swing Podobała mi się pancerność downswing'a Jeśli wszystko się dobrze ułoży we wrześniu zamieszczę recenzję ramy wypróbowanej przez tydzień w szczyrku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.