dejot Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam. W związku z tym, że mój poprzedni rower niestety się skończył a wakacji bez roweru nie jestem sobie w stanie wyobrazić zmuszony jestem zainwestować w ramę. Trochę przedwcześnie no ale ... taki los. Tak oto sobie myślałem (nie mam na czym jeździć to mam czas na dłuuuugie rozmyślania ) I doszedłem do miejsca, w którym muszę podjąć decyzję. Postanowiłem sprawić sobie fulla i wybór mam baaaardzo rozbieżny - albo budżetowy Poison Arsen AM (tudzież Curare zależnie od tego, co polecicie), albo ostateczna już, wymarzona rama z moich snów - Banshee Rune. Obie propozycje posiadają zady i walety A najlepiej jakbym się zdecydował jak najszybciej i mam nadzieję mi w tym pomożecie Oto zestawienie przez które sam nie umiem się zdecydować : Poison Arsen AM: Tani - mógłbym sobie nań pozwolić już teraz i w szczyrku zaznać możliwości fulla 4-ro zawias - może nie zachwyca pracą jak systemy inteligentne ale to już znacznie więcej niż jeden zawias. Może jak na rozpoczęcie przygody z fullem wystarczy? (to do użytkowników pytanie ) . Osprzęt poza tym miałbym z obecnego roweru i prócz sztycy dampera i sterów nic nie musiałbym zmieniać. Niestety - odwlecze zakup wymarzonej Banshee Rune, jedyne źródło tej ramy w Polsce to extreme shop który nie jest zbyt chwalony przez swoich klientów. Banshee Rune : Przeciwieństwo Poisona - lekka, z inteligentnym systemem zawieszenia, pancerna, ludzie na niej ostre fr uprawiają i bez problemowa jest podobno. Jest mój upragniony rozmiar 18 cali. Moja wymarzona rama ostateczna. Niestety - zakup jej pociągnąłby za sobą sporo dalszych inwestycji - 1.5 -calowe stery, amortyzator, mostek. W sumie potrzebowałbym aż 6000 żeby złożyć na niej rower gotowy do jazdy. No a taka kasa to dopiero w grudniu. Do grudnia nie wiem czy dałbym rade na pitbullu się kulać.... I taka oto patowa sytuacja. Co robić? Chętnie przeczytam co kto ma na ten temat do powiedzenia. Szczególnie kieruję prośbę do użytkowników Poisona by napisali czy wart jest inwestycji. Jeśli ktoś by miał tez inne propozycje fulli do enduro również bardzo chętnie się zapoznam Pozdrawiam. Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thor07 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Sam za niedługo zmieniam swojego fanbaja na fulla. W moim przypadku wybór padł na Curare [Arsen AM waży praktycznie tyle samo a ma tylko 125mm skoku... ]. Imo lepiej już teraz kupic fulla i miec komfort pod d*** a w międzyczasie odkładac kasę na wymarzoną ramkę. Co do banshee i 1.5" główki... śmiało można zastosowac stery redukcyjne http://allegro.pl/item395011869_stery_vp_1...8_na_masz_.html Znika wtedy problem z kupnem nowego amorka i mostka. [swoja drogą 1.5" w przypadku amortyzatora z skokiem 160mm nie jest jakąś koniecznością...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Tu jest rama Rockmachine , w wersji Virtual - do enduro powinna się nadać - te ramy przyjmuja amory do 130 mm skoku. http://cgi.ebay.de/RockMachine-Adrenaline-...1QQcmdZViewItem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 do rune nie potrzebujesz nowych gratow - wystarczą stery z redukcja na standartowy ahead. cena samej ramy jest powiedzmy wysoka - w polsce. rama ta jest na specjalnie zaprojektowanych slizgach - co podobno nie jest minusem tego roweru. opinie na temat rune są świetne - z tych ktore czytalem ale nie przypalaj sie za bardzo - zapytaj czy 7 anna ma wogole te ramy. 2 mce temu pytalem i mieli tylko jedną sztukę w kolorze anodized gold. arsen am nie jest rowerem tego samego przeznaczenia. arsen am ma 125 mm skoku - a nie 150 jak błędnie podaje dystrybutor. currare ma tyle. starsze wersje am i currare mialy po 150 skoku z mozliwoscia redukcji a nowe nie. starszy arsen am byl tez lzejszy od obecnego am z roku 08. arsen i currare roznia sie obecnie wartoscia skoku i inna rurą dolną gł trójkąta - w przypadku currare ma byc ona mocniejsza - wątpie zeby tak bylo skoro inne firmy robia rury o przekrojach owalnych i ramy zyją. za to uzytkownicy - ja z oceny obserwatora rowniez - twierdzą ze currare jest przez to brzydsza. arsen jest bardziej proporcjonalny niz rune - rama w rozmiarze 50 i porownywalny rune dla mnie 18 cali maja zupelnie inne gabaryty. arsen jest krotszy a ma dluzsza rure podsiodlowa, rune jest dluzszy ale ma króciótką rure podsiodlowa. nie byloby to np w moim przypadku takie bez znaczenia bo chcac normalnie jezdzic czyli z sensownie wyciągniętą sztycą musialbym kupic sztyce 400 mm i ustawic ją na granicy wysuwu a jedną rame w ten sposob juz wykonczylem. arsen/currare to po prostu tanie ramy fs z duzym skokiem. przy zamontowaniu tlumika platformowego mozna z nich uczynic calkiem efektywne rowery rowniez na podjazdach. cena ramy nie uwzglednia tlumika - jesli sie to zrobi to cena calosci wynosi minimum 2 tysiące. rune bez tlumika kosztuje o 1,5 tys wiecej plus tlumik wiec cena za rune to praktycznie 2,5 ceny currare z tlumikiem. w polsce nie oferuje sie rune z innymi tlumikami niz dhx. na swiecie mozna nabyc zestaw z evolverem/innymi foxami. jesli kupisz samą rame za 3.5 tys to do dego cos jeszcze i tak trzeba dorzucic - minimum 500 zl za amora. jakby nie patrzec to cena wynosi i tak 2 razy wiecej niz za currare czy arsena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thor07 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 100mm skoku w tym RockMaschine dyskwalifikuje tą rame... Bardziej się odczuje brak dodatkowych 50mm skoku niż 0,5kg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 ten rock machine to nie za bardzo do ciezszych zastosowan - tylko 100 skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thor07 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Z w miarę ciekawych propozycji jest jeszcze Prophet na allegro http://www.allegro.pl/item397758228_rama_c...phet_2007r.html Kupujesz do tego stery redukcyjne, sztyce i masz fajny secik poniżej 2k zeta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ten klient od Rockmachine ma tez ramy o skoku 150 mm , w cenie po przeliczeniu 726 zł - to raczej tanio .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Z w miarę ciekawych propozycji jest jeszcze Prophet na allegro http://www.allegro.pl/item397758228_rama_c...phet_2007r.html Też bym się zastanowił nad tym Prophetem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Pewnie chodziło o tą ramę http://cgi.ebay.de/RockMachine-VOLCANO-Mou...1QQcmdZViewItem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 ... czyli poison currare za 6 tysięcy to mozesz miec calego enduraka - reigna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Dzięki wszystkim za liczny odzew! Tobo a co do tych ślizgów... Ciekawe czy problemów by nie stanowiła ich okresowa wymiana ( bo raczej wymienia je się z czasem)? Kwestia redukcji też wchodziłaby w grę- z czasem np po roku mógłbym sobie zmienić stery na 1.5 i dziabnąć jakiegoś lyrik'a Na stronie 7anna jest jeszcze opcja z metelem RP (nie wiem po co platforma w zawieszeniach aktywnych :/ ) Myślałem o tym volcano, jako, że jest to to samo co curare tylko z ładniejszą rurą dolną Ma ktoś doświadczenie w zamawianiu ram zza zachodniej granicy? Nie jest to znacznym utrudnieniem? Przyszłaby taka rama do mnie po tygodniu od zamówienia - miałaby jakiś defekt w stylu uszkodzony gwint suportu i co wtedy? Nie wiem czy nastawiony jestem na używki... No i ten prophet jakoś mi tak nie podchodzi wizualnie (wiem wiem wygląd to jedno a działanie jest ważniejsze - fakt ale nikt nie chciałby jeździć na rowerze który mu się nie podoba ) A jest jeszcze kwestia rozmiarówki - dotychczas jeździłem na 18 calach - wystarczało mi tak na styk z 400 mm sztycą (12cm było schowane w ramę) Nawet myślałem co by 430 rooxa kupić dla spokojności W curare zaś wychodzi gdzieś mniej więcej 17,5 cala ... Troszeczkę się zbliżamy do niebezpiecznej granicy którą Tobo odczuł jakże nieprzyjemnie... Zaś Rune - TADAM! jest 18 cali i do tego średnica w sam raz na sztycę crank brothers Joplin ze zdalną regulacja wysunięcia Słusznie zauważyłeś Tobo z tym reignem... Nie wie nikt może jak te rozmiarówki L M przekładają się na cale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 temato ślizgi: 1) banshee twierdzi ze system i konstrukcja przegubow tak jest dopracowana (konstrukcja zawiasow, dobor rozmiaru slizgow, system smarowania przez smarowniczki) ze trwalosc i jakosc pracy systemu są bardzo dobre. 2) mialem rame na slizgach - prymitywny mastiff - i slizgi mimo ze malenkie i wystawione na syf nie ulegly zadnemu zuzyciu. wymagaly jedynie smarowania czyli rozbiorki zawiechy. kupilem drugi komplet slizgow na wszelki wypadek i okazal sie zbedny. co do sztycy - u mnie wlozona byla wiecej niz do ogranicznikia a i tak wyrwala rure podsiodlowa ramy. rura ta nie dala rady mimo wzmocnienia. gdybam ze bylo to spowodowane albo dlugim (i tak dlugim) odcinkiem wystającym z ramy albo elastycznoscią rury sztycy. ostatnio moj kolega stracil tak samo rame jak ja mimo ze jego sztyca siedziala w ramie 17 cm.... jesli kupisz rame to zaopatrz sie w sztycę ktora nie jest cienkoscienna - prawdopodobnie to wlasnie wina sztycy. choc accent to zadna tam finezja a jednak.... reign x rozmiar M rura gorna 590 mm rura podsiodlowa 457 rozmiar L rura gorna 613 mm rura podsiodlowa 508 reign rozmiar M rura górna 585 rura podsiodlowa 440 mm rozmiar L ruda górna 610mm rura podsiodlowa 490 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 No i już mi się reign nie podoba... Na 19 calach enduro to lipa a przy 17 to jeszcze gdzie go sztycą załatwię ... :/ Ale w wątku w którym zbierałeś info o reignie widziałem że masz ten sam problem A to accent sp-408 400 mm jest cienkościenny? A to ci dopiero... Ja za to myślę, że jeżeli przy 17 cm włożonej sztycy rama pęka to to jest wielki wielki śmierdzący crap a nie rama i wada fabryczna. Przecież wtedy potrzebowalibyśmy 500 mm sztyc To jaką sztycę kupić w takim razie ? :> Jakoś tak źle się czuję bo mam wrażenie że wszystkie rowery , ramy, sztyce, kierownice, pedały zaprojektowano dla 60-kilogramowych hobbitów :/ I jeszcze co do curare - jaki damper do tego ?:> Chociaż w sumie teraz boję się tego curare bo on o pół cala mniejszy od amstaffa i jeszcze bardziej sztycę będę musiał wyciągnąć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 ten volcano to wogole dziwny wynalazek: przedni trojkąt od arsena am 08, wahacz i krzywki od currare. byc moze w tajwanskiej fabryce siedzi tajwanczyk z rysunkiem od kilku producentów w łapach i popycha czesci na poszczegolne kupki: dla rock machine przody od arsena, krzywki i wahacze od currarre, dla jakiegos tam niemca jeszcze cos innego no i dla poisona w kolejnej dziwacznej mutacji. albo takie skladaki to wogole skutek jakiegos zbiegu okolicznosci na stronie poisona są przynajmniej trzy wersje ramy arsena am: stara wersja bez wzmocnien z regulacją skoku, nowsza wersja ze wzmocnieniami i regulacja skoku i chyba najnowsza wersja ze wzmocnieniami i krzywkami bez regulacji skoku kupując poisona a nie wiedząc ze firma robi taki myk mozna kupic kotka w worku. tak jak ja no accent w stosunku do wielu innych wynalazkow za niewielkie pieniadze jest stosunkowo wycieniowany. tlumik do currare? extreme shop ma chyba w ofercie swingery x3 w odpowiedniej dlugosci. warto miec do tej ramy tlumik z platformą bo zabujasz sie na smierc chiba ze ci to nie przeszkadza. ostatnio mialem mozliwosc porownania kilku ram poisona jednoczesnie, w czasie jazdy zawiecha z tlumikami dt, dnm gibała się wdzięcznie... byc moze moja rama strzeliła bo byla niedorobiona. ale jesli strzela rama w tym samym miejscu z takim osadzeniem sztycy jak u kolegi to chyba nie jest wina ramy. ja mialem accenta on boplighta w ramie kellys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etnies77 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Jeżeli nie jest Ci potrzebna rama do ciężkiego enduro, może zobacz jeszcze to: http://www.allegro.pl/item400346409_rama_m...ena_1499zl.html Ludzie używają jej w wyprawach allmountainowych i raczej nie narzekają. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 tlumik raczej niezbyt endurowy. mozna potraktowac to jako wyjsciowy zakup. czy merida ma doswiadczenie w tworzeniu ram do ciezszych dyscyplin? ostatni taki ich twór to zjazdowy stormbringer sprzed wielu lat. ja cos nie bardzo sie widze w takim przypadku co do zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etnies77 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Sam szukałem informacji o tym SR, ale echo. Jak słusznie zauważono, można go potraktować jako wyjściowy. Ramę widziałem w akcji na all-mountain.pl, może zapytać by właściciela, co do jego odczuć? Cena jest zachęcająca. Ramy te ostatnio coraz częściej widuję i sam się zastanawiałem nad tym, o czym Tobo wspomniał na końcu, Meridę znam głównie z HT lub wspomnianego stormbringera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 mysle ze tylne suntoury klasą sprzetowa są odpowiednikiem przednich. to cos jak rst z tylu - zawsze zastanawialo mnie dlaczego nie potrafia zrobic tlumika z odpowiednia dlugoscia skoku mysle ze to ta sama klasa i kaliber co kind shock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Myślałem o tym volcano, jako, że jest to to samo co curare tylko z ładniejszą rurą dolną Ma ktoś doświadczenie w zamawianiu ram zza zachodniej granicy? Nie jest to znacznym utrudnieniem? Przyszłaby taka rama do mnie po tygodniu od zamówienia - miałaby jakiś defekt w stylu uszkodzony gwint suportu i co wtedy? 3 sprowadzone ramy, to jest jakieś doświadczenie Nigdy nie było problemu , jeśli zamówisz w poniedziałek - do piątku powinna być u ciebie Polecam tego Rockmachine Volcano - wraz z kosztami przelewu i wysyłki wyjdzie ok. 830 zł - naprawdę tanio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Noooo Rulez to już brzmi bardzo konkretnie! I bardzo nęcąco ale brak odpowiedniego rozmiaru chyba zdyskwalifikuje tą opcję jeszcze 17,5 cala może może ... A w RM albo slope style albo xc rozmiar (( A ta merida to jaki system zawieszenia?:> Tak w ogóle to ta merida jakoś... Nie wiem najmniej jestem do niej przekonany:) na stronie poisona są przynajmniej trzy wersje ramy arsena am: stara wersja bez wzmocnien z regulacją skoku, nowsza wersja ze wzmocnieniami i regulacja skoku i chyba najnowsza wersja ze wzmocnieniami i krzywkami bez regulacji skoku kupując poisona a nie wiedząc ze firma robi taki myk mozna kupic kotka w worku. tak jak ja Dokładnie tego też przy zakupie się boję... Z drugiej jednak strony decydowałbym się na curare a ta rama chyba zmieniana nie była ostatnio:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 co do rozmiarówki reigna to M(18) L(20), przynajmniej tak giant podaje na swojej stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 A ta merida to jaki system zawieszenia?:> Czterozawias bez horsta czyli buja jak jednozawias i jest drogi w serwisie jak czterozawias. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 merida jest ramą wielozawiasową - punkt obrotu przy osi jest ponad nią a nie przed nią na dolnym widelcu przez co bardziej praca przypomina jednozawiasowca niz zawieszenie wg patentu speca. jednak wg mnie to nie zawieszenie jest kluczowe (moze poca vpp) tylko tlumik. sporo rozniastych ram mialem juz pod tylkiem, tlumikow uzywalem tez sporo (w tym zamiennie w jednej ramie) ale wg mnie to wlasnie amortyzator tylni decyduje w zdecydowany sposob o jakosci pracy systemu. dla porownania: moj arsen czterozawiasowy, do tego tlumik manitou evolver - teoretycznie najwyzszy model powietrzny manitou vs gt idrive z zamocowanym w nim tlumikiem cane creeka ad5 sprzed chyba 10 lat... manitou ma wszystkie mozliwe regulacje a cane creek - zadnej zewnetrznej tlumienia - wylacznie regulacje cisnienia komory głównej. w teście bojowym teoretycznie duuzo gorszy cane creek zmiażdzył evolvera. jakosc wybierania nierownosci jest nieporownywalna. zeby nie bylo niejasnosci - tenze sam tlumik byl tez zamontowany w jednozawiasowcu o skoku ponizej 100 mm i efekt byl ten sam. tlumik cane creeka zawsze mnie oczarowuje ilekrosc udaje mi sie dosiąść rower ktory ma go na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 za 6 tysięcy to mozesz miec calego enduraka - reigna Jakiś czas temu dystrybutor krajowy nieco obniżył ceny i spotkałem się nawet z ofertą 4500 PLN. Ale z tego co wiem rozmiar "M" nie jest już dawno osiągalny , ale zawsze można zapytać a w sprawie ceny warto nieco przycisnąć sprzedawcę. Czterozawias bez horsta czyli buja jak jednozawias i jest drogi w serwisie jak czterozawias. Nie powtarzaj mitów Po moich jazdach na wielu rowerach a ostatnio na Norco Fluid Two ( 140 mm + FOX RP 23) oraz Santa Cruz Bullit ( 180 mm + FOX DHX 5 ) po raz kolejny przekonałem się że ta teza nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Jak powiedział mój kuzyn : każdy rower jest inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.