bartex Napisano 14 Lipca 2008 Napisano 14 Lipca 2008 Witam zastanawiam się który amor będzie lepszy? Jeżdżę właściwie tylko na szosie, krawężniki studzienki, jazda na kole przednim i tylnym itp. zastanawiam się między tymi dwoma amorami (wiem że nie są to najlepsze, ale lepszych nie potrzebuje, zresztą bardzo mało jest na gwint 1" ) RST CAPA T8 - http://www.allegro.pl/item397950094_mega_w...l_2008_rok.html Sr Suntour XCT V2 - http://www.allegro.pl/item395462477_amorty...na_okazja_.html
Schwefel Napisano 14 Lipca 2008 Napisano 14 Lipca 2008 Ja bym wybrał Suntoura z racji grubszych goleni.
c1ach Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 1,5 roku mam xct. Co prawda nie w swoim flagowym rowerze, ale najeździłem na nim już 5,5 kkm. Generalnie o niego trzeba dbać. Po każdej jeździe obowiązkowo szmatka i wycierać golenie górne. Uszczelki całkiem całkiem, po 2 latach trzymają. Niestety tylko w jedną stronę, jak za dużo przesmarujesz w środku to wypływa nadmiar. W amorze po około miesiącu coś zaczęło trzeć przy pracy, potem jakoś ucichło, pewnie się dotarł? Amorka raz rozbierałem na pół roku po zakupie, bo fabrycznie to tam nie przesadzili ze smarem. Smarowałem zwykłym olejem silnikowym (akurat tylko to było pod ręką), przez rok trzyma się dobrze, ale w zimę pewnie go rozbiorę żeby zobaczyć co słychać. Amorek ma leciutkie luzy, co jest normalne po tylu km. Ważę 66 kg, i bardzo fajnie dało się go pode mnie wyregulować. W środku są takie gumki, które zapobiegają przed nadmiernym wysunięciem się goleni przy powrocie np. przy skoku z murka, są one za twarde i słychać łupnięcie. Przy najbliższym serwisie wymienię je na miększe. Powłoka teflonowa zniknęła przy uszczelkach i pod nimi, nie wiem jak głębiej. Amorek ma plastikowe tuleje ślizgowe. Ogólne wrażenie z pracy(biorę pod uwagę że kosztuje 100 zł) - krawężniki nie do końca, poprzeczne mniejsze przeszkody (np. korzenie) wybiera zaskakująco dobrze, podłużne ciężko. Jest to model poprzedni, teraz go ulepszyli, ale pewnie poza designem nic tam nowego nie ma, no może 5mm skoku więcej. Taka rada: może warto dopłacić do XCM'a z regulacją tłumienia? Wolałbym mieć jakąś regulację niż wogóle.
bartex Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 Dzieki z długo wypowiedź, na pewno sie przyda Hmmm na aukcji pisze ze ma regulacje, cytat "Regulacja : Napięcie wstępne sprężyny" ?
Mody Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Regulacja napięcia wstępnego sprężyny, to chodzi o to, że ustawiamy sobie jak amorek na początku ma "wchodzić" , a regulacja tłumienia, to jak szybko ma "odbijać"
uchmanek Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 bartex: moze sztywny widelec? http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...p;p=%&id=14
bartex Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 Dobra dzięki za wszystkie wypowiedzi, będe zamawiał XCT
c1ach Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 Jeszcze tak dla dopełnienia: dzisiaj rozebrałem z nudów XCT i ma całkiem niezłe uszczelki, ani ziarnka piasku w środku Nie był też używany cały czas w jakiś extremalnych warunkach, ale jakby się miało nawalić syfu to by się nawaliło bo miał kilka okazji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.