Skocz do zawartości

[Koła] cel- xc, waga max 1,8kg, cena 550zł max

ardianz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam kół do lekkiego Xc, waga 72kg, max 550zł, pod tarcze, tubeless byłoby miłym dodatkiem

Z obręczy to polecacie Ace 18 (lekka i b. tania wersja), xm317 (ponoć niektóre pękają :/ ), coś z dt FR 6.1D, XR 4.2D (ust), XR 4.1D

piasty to wg. forum przód Novatec na maszynach a tył Xt (chyba, że coś droższego to pewnie Dt albo Mavic)

szprychy jakieś Dt, Sapim Race albo Leader

na co warto przeznaczyć więcej kasy, na czym można zaoszczędzić ? i o ile np obręcz Dt 4.1/4.2 bedzie lepsza od Ace 18 ??? cena niższa, waga podobna a trwałość ?

Napisano

Niedawno składałem podobne koła - pod tarczę (6 śrub), z założeniem uzyskania wagi ~1.7kg, ostatecznie wyszło jak poniżej.

P: Boplight Race (137g) , Mavic X317 (398g), DT Comp Black (~190g), nyple alu (10g), opaska taśma (6g)

T: DT Onyx (404g), Mavic X317 (395), DT Comp Black (~190g), nyple alu (10g), opaska taśma (6g)

Piasty używki, łączny koszt z przesyłkami 470zł (+ złożenie 50zł), waga ~1.75kg.

Obręcz XM317 - miałem, nic złego się nie działo, wagowo takie sobie (moje sztuki 442 i 446g).

Piasta XT - jeśli '08 to bym się poważnie zastanowił nad czymś innym - za dużo jest opinii o dziwnych dźwiękach i padających bębenkach.

Co do wagi - Novatec na przedzie, obręcze XM317 to już jest +150g (w stosunku do zestawu powyżej) = ~1.9kg. Mógłbyś zaoszczędzić nieco gram np. na szprychach Revo to -50g w stosunku do Comp, tylko nie wiem, czy zmieścisz się w budżecie...

Jeśli nie zależy Ci na zupełnie nowych, to możesz szukać czegoś na Allegro, np. http://allegro.pl/item397830612_zawodnicze...nyx_okazja.html .

Napisano

waga tej przedniej piasty rewelka ale co z oporami i trwałością ??? są tez dt na przód w podobnej cenie ale 50gr więcej :D

Napisano

Piasta na 2 'maszynówkach', kręci się jak powinna (tak samo jak Novatec), jeszcze jej nie rozbierałem, ale łożyska wyglądają na jakiś standardowy rozmiar - jeśli tak to w razie awarii koszt nowego 4-5zł/szt.

Jeśli interesują Cię koła 36 szprychowe to niedawno wyszły interesujące wagowo Novateci (ale komplet to ~290zł, wagi bez zacisków: 188 i 372g) - D811SB + D812SB-QR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...