Skocz do zawartości

[rower] do enduro- opinie, ocena

Avalanche

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zmodyfikowac swoj rower w dosc duzym stopniu. Chce go przystosowac bardziej do enduro, ale mam pare watpliwosci. Oto dokladna specyfikacja:

Rama: Duncon Amstaff hydro 16'/18'- tu pojawia sie pierwszy problem czy lepsza bedzie 16' czy 18', obecnie mam 19' ale jest to rama bardziej do xc i jest jak dla mnie troche za duza, z drugiej strony nie wiem czy przy 16' bede mogl pojechac gdzies w trase kolo 30 km(nie wiem czy dluga sztyca 400mm wystarczy zeby ten problem zniknal)

Amortyzator: Manitou Nixon elit 115-140 mm

Korba: dylemat truvativ firex z zintegrowanym suportem/shimano hone/shmiano LX/truvativ hussefelt na ISIS z trzema zebatkami opczywiscie. Tu rodzi sie pytanie o wytrzymalosc, czy firex jest mniej wytrzymaly od korb shimano? i czy hussefelt to juz przesada i jest za ciezki?

Kierownica i mostek: Truvativ hussefelt- mostek 60 mm

Reszta czesci jest stara czyli:

Koło przód: Mavic xm321+novatec na maszynach+ dt champion

Koło tyl: Alex DM24+ shimano deore+ dt champion

Osprzet: przerzutki p/t shimano LX, manetki deore, kaseta+łańcuch sram 9b

Opony p/t: tioga factory xc 2.1, maxxis hard drive 2.10

Hamulce p/t: Hayes HFX9/ Hayes Sole

Reszta: pedały NS, siodełko WTB, stery a-head

Bede wdzieczny za kazda opinie, dziekuje z gory za dobre rady:)

to jakie czesci chcesz zalezy od stylu jazdy. im wiecej latania, im ciezszy jestes tym pancerniejsze rzeczy są potrzebne.

korbe z wkladem na isis odpusc sobie - chyba ze chcesz zamontowac ciezki zjazdowy wklad na 4 lozyskach. wklady na isis lzejszego kalibru to badziewie i posypią się.

Avalanche, uważam że korba Hussefelt to faktycznie przesada do enduro, chyba, że naprawdę jesteś bardzo ciężki. Ja jeżdżę na Evolve XC X-type i daje to radę, a sprzętu nie oszczędzam i ważę ponad 100 kg :) Podobnie kierownica i mostek - wziąłbym na Twoim miejscu np. RF Ride z mostkiem 60mm, albo coś innego w granicach wagowych: mostek 150g i kiera 200 gram.

Jeszcze wracając do korb - mój kumpel jeździ ze mną w enduro na Truvativ Stylo i chwali sobie ten sprzęt. Waży 80kg i lubi poskakać.

Pozdrawiam

cdan

Waze 70 kg, a mostek kupiłbym ten:

http://www.allegro.pl/item392593784_race_f...o_mtb_hit_.html

ale przy zakupie kiery robi mi sie juz prawie dwie stówy a zestaw hussefelta mam za 120 PLN zobacze jak beda wygladac moje finanse. a korbe zapomnialem dopisac stylo bo w sumie na allegro mozna je wyhaczyc za 3 stowki. Ten rower nie ma byc do skakania jak juz to bardzo sporadycznie. Glownie chodzi mi o rozmiar ramy, nie wiem czy na tej 16' da sie pojechac gdzies po polnych drogach i po lesie(glownie po płaskim i pod gorke) na wyciagnietej sztycy tak na 30 km moze troche wiecej:/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...