Avalanche Napisano 13 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Mam zamiar zmodyfikowac swoj rower w dosc duzym stopniu. Chce go przystosowac bardziej do enduro, ale mam pare watpliwosci. Oto dokladna specyfikacja: Rama: Duncon Amstaff hydro 16'/18'- tu pojawia sie pierwszy problem czy lepsza bedzie 16' czy 18', obecnie mam 19' ale jest to rama bardziej do xc i jest jak dla mnie troche za duza, z drugiej strony nie wiem czy przy 16' bede mogl pojechac gdzies w trase kolo 30 km(nie wiem czy dluga sztyca 400mm wystarczy zeby ten problem zniknal) Amortyzator: Manitou Nixon elit 115-140 mm Korba: dylemat truvativ firex z zintegrowanym suportem/shimano hone/shmiano LX/truvativ hussefelt na ISIS z trzema zebatkami opczywiscie. Tu rodzi sie pytanie o wytrzymalosc, czy firex jest mniej wytrzymaly od korb shimano? i czy hussefelt to juz przesada i jest za ciezki? Kierownica i mostek: Truvativ hussefelt- mostek 60 mm Reszta czesci jest stara czyli: Koło przód: Mavic xm321+novatec na maszynach+ dt champion Koło tyl: Alex DM24+ shimano deore+ dt champion Osprzet: przerzutki p/t shimano LX, manetki deore, kaseta+łańcuch sram 9b Opony p/t: tioga factory xc 2.1, maxxis hard drive 2.10 Hamulce p/t: Hayes HFX9/ Hayes Sole Reszta: pedały NS, siodełko WTB, stery a-head Bede wdzieczny za kazda opinie, dziekuje z gory za dobre rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 to jakie czesci chcesz zalezy od stylu jazdy. im wiecej latania, im ciezszy jestes tym pancerniejsze rzeczy są potrzebne. korbe z wkladem na isis odpusc sobie - chyba ze chcesz zamontowac ciezki zjazdowy wklad na 4 lozyskach. wklady na isis lzejszego kalibru to badziewie i posypią się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 13 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Avalanche, uważam że korba Hussefelt to faktycznie przesada do enduro, chyba, że naprawdę jesteś bardzo ciężki. Ja jeżdżę na Evolve XC X-type i daje to radę, a sprzętu nie oszczędzam i ważę ponad 100 kg Podobnie kierownica i mostek - wziąłbym na Twoim miejscu np. RF Ride z mostkiem 60mm, albo coś innego w granicach wagowych: mostek 150g i kiera 200 gram. Jeszcze wracając do korb - mój kumpel jeździ ze mną w enduro na Truvativ Stylo i chwali sobie ten sprzęt. Waży 80kg i lubi poskakać. Pozdrawiam cdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avalanche Napisano 13 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Waze 70 kg, a mostek kupiłbym ten: http://www.allegro.pl/item392593784_race_f...o_mtb_hit_.html ale przy zakupie kiery robi mi sie juz prawie dwie stówy a zestaw hussefelta mam za 120 PLN zobacze jak beda wygladac moje finanse. a korbe zapomnialem dopisac stylo bo w sumie na allegro mozna je wyhaczyc za 3 stowki. Ten rower nie ma byc do skakania jak juz to bardzo sporadycznie. Glownie chodzi mi o rozmiar ramy, nie wiem czy na tej 16' da sie pojechac gdzies po polnych drogach i po lesie(glownie po płaskim i pod gorke) na wyciagnietej sztycy tak na 30 km moze troche wiecej:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.