Skocz do zawartości

[rower] Kross A2 się szybko psuje?

samir

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio byłem się rozejrzeć za upatrzonym krossem a2 i nawet wypatrzyłem taki za 1200 ale w pewnym sklepie rowerowym powiedziano mi, że nie polecają krossów bo się psują. Mieli jakieś pojedyncze egzemplarze ale nie sprowadzają już, za to mieli sporo merid, które polecali, że niby solidniejsze. Czy faktycznie krossy są pod względem trwałości gorsze?? Zależy mi, żeby rower posłużył jak najdłużej bez wymieniania części, i trochę mnie to odstraszyło od krossa, którego już zmierzałem kupić :)

Co sądzicie?, czy są lepsze, bardziej trwałe odpowiedniki krossa A2??

Podejrzewałem, że chciał mi wcisnąć meridę ale chciałem się upewnić :)

czyli w podobnej cenie 1000 - 1500 meridy są solidniejsze?? i w czym? w ramie czy w osprzęcie??

a taką meridę sub 20 bardziej byście polecali niż krossa a2 ? a może inną?

czyli w podobnej cenie 1000 - 1500 meridy są solidniejsze?? i w czym? w ramie czy w osprzęcie??

Nie są solidniejsze, są tylko dokładniej poskładane , natomiast rama czy osprzęt nie wytrzymają dłużej :)

Rama Meridy SUB jest cięższa niż Krossa , ale to nie znaczy, że lepsza.

imo nie kombinuj bierz A4

http://www.allegro.pl/item392270806_promoc...ie_sztuki_.html

będziesz zadowolony (w tym przedziale cenowym)

jest jeszcze A6, ale już wykracza Twój poziom cenowy (a chyba nie o to chodzi, aby dokładać, bo skala nigdy się nie zamknie :D)

http://allegro.pl/item394083142_kross_leve...az_polecam.html

ale warty przemyślenia za tą cenę :)

pzdr.

Jak mówią przedmówcy - któryś Kross.

Rada bikera - nie słuchaj sprzedawcy co do wyboru części, roweru i jego rozmiaru poza zaufanymi sklepami :)

Co nie zmienia faktu, że w podobnej kategorii cenowej są solidniejsze. Jakośc wykonania krossa to jego słaby punkt.
Co masz na myśli? To, co zależy od marki - ramy są bardzo dobre i nieźle wykonane (zwykle!Bo widziałem wyjątek :/). Pozatym osprzęt generalnie lepszy od konkurencji, pozostaje złożenie i szczegóły.
Nie są solidniejsze, są tylko dokładniej poskładane
No właśnie. Minusem Krossa jest sieć dystrybucji i serwisów - często fatalnych, zaopatrzenie (czasem niedostępnośc rowerów, przywożenie innych, niż zamówione), itp. Pozatym błędne napisy na ramie - ja mam 19" z naklejką 21" :)

Paradoksalnie "ogniskiem zapalnym" są dystrybutorzy, którzy byle jak składają przywiezione sprzęty, więc, jeśli sprzedawca mówi, że rower się szybko popsuje, to chyba tylko z jego winy :D I w tej sytuacji nawet można mu uwierzyć, jak składał i mówi że się rozleci, to pewnie tak będzie :)

A ja mam pytanie laika, czym się różni Kross A2 od A4? ja chce kupić taki rower, oba w podobnym osprzęcie, różnica finansowa nie duża. Ale czym one się różnią?

Zależy. Kross wprowadził takie zamieszanie że musiałbyś podać bezpośrednio konfiguracje rowerów. Każdy model występuje w różnych wersjach wyposażeniowych, moim zdaniem to niepotrzebne mętanie. :D Ale A4 to już chyba rama z A6, a więc na pewno rama powinna być lepsza, poza tym w A4 powinieneś mieć Deore zamiast Alivio (w pobliskim sklepie w zimie mieli na Alivio, a w sezonie za 100 zł więcej już była tylko Acera ;) ) i podobno darta3 , ale tak jak wyżej nie wiadomo czy w sklepie nie zastaniesz jakiegoś xcr'a albo coś podobnej klasy zamiast niego :P .

Czyli rozumiem, że różnica jest w konstrukcji ramy i pewnie w jej wytrzymałości? Będę używał roweru raczej do miasta i ewentualnie do przejazdu rekreacyjnego przez las, to raczej brać A2 z deore ewentualnie jak n ie będzie dostępna taka konfiguracja to Alivio? chyba powinien wystarczyć na jakiś czas?

Czyli rozumiem, że różnica jest w konstrukcji ramy i pewnie w jej wytrzymałości? Będę używał roweru raczej do miasta i ewentualnie do przejazdu rekreacyjnego przez las, to raczej brać A2 z deore ewentualnie jak n ie będzie dostępna taka konfiguracja to Alivio? chyba powinien wystarczyć na jakiś czas?

Moim zdaniem powinienes kupic raczej inny typ roweru. Tzw cross wg mnie bardziej by pasował do tego stylu jazdy.

No to mnie uspokoiliście :D biorę krossa, tylko jaką ramę, mam 180cm i sprzedawca polecał mi 21", przymierzyłem i było ok ale może lepsza byłaby 19" (której niestety nie miał ;) ) ??

I w sumie nie brałem pod uwagę a4 a chyba kosztował coś ponad 1300 i był w rozmiarze 19"

Ten sprzedawca to musi być naprawdę wybitny cham ! Jak na Twój wzrost, to myślę, że o wiele bardziej odpowiednim rozmiarem będzie 19". Poza tym proponuję ewentualnie tylko się przymierzyć do danego roweru jak już będziesz w 100% zdecydowany i zamówić takowego na Allegro.

Nie słuchaj sprzedawcy co do wyboru części, roweru i jego rozmiaru
Że tak bezczelnie siebie zacytuję :D Tak jak mówi Gucio112, to oszust nastawiony na kasę. Zresztą sporo przypadków można przeczytać o takich typach ;) Dlatego właśnie napisałem powyższe. Jasne, że 19".

No to mnie uspokoiliście :) biorę krossa, tylko jaką ramę, mam 180cm i sprzedawca polecał mi 21", przymierzyłem i było ok ale może lepsza byłaby 19" (której niestety nie miał :D ) ??

I w sumie nie brałem pod uwagę a4 a chyba kosztował coś ponad 1300 i był w rozmiarze 19"

Chcesz mieć dzieci? bierz 19"

CYTAT(Motox1 @ 13.07.2008, 18:50) *

Moim zdaniem powinienes kupic raczej inny typ roweru. Tzw cross wg mnie bardziej by pasował do tego stylu jazdy.

TZN... jaki konkretnie polecacie? ten KROSS bardzo mi się podoba.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi :D jutro idę szukać go po mieście w rozmiarze 19" , ale jakbym nie znalazł to kupię przez allegro ten:

http://www.allegro.pl/item394775893_rower_...on_legnica.html - oceńcie

mam tylko wątpliwość co do Rock Shock Dart 2, czy czasem nie lepszy byłby suntour?? i czy oba te amory mają blokadę??

Hmmm.... Ja na A2 śmigam od lutego i nie narzekam nic się nie psuje tylko musiałem go podregulować. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony i polecam go. A co do Rock Shock Dart 2 to moim skromnym zdaniem będzie on lepszym amorem od XCR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...