djmiki Napisano 13 Lipca 2008 Napisano 13 Lipca 2008 Witam.Mam pewien poważny problem i potrzebuje szybkiej odpowiedzi.Mianowicie będąc teraz na wakacjach rowerkiem u rodziny bardzo daleko od mojego domu i większego miasta (najbliższe to Zamość) zepsuła mi się piasta - nie wiem jakim cudem ale jadąc skrzywiła mi się miska tzn tkwiła w piaście tak nierówno czyli jeden bok był dalej wepchnięty a drugi mniej.wyprostowałem to ale teraz mam problem z ilością kulek.Nie wiem gdzie i nie wiem jak ale brakuje trzech kulek.Byłem w tutejszym sklepie rowerowym i dostałem tylko kulki w takim wianuszku - kulki o wiele większe od moich w piaście a i cały wianuszek się nie mieści do niej.I tu do was pytanie: czy bez takiej ilości kulek dojadę 60 km do domu? Jeśli nie to czy w takim mieście jak Zamość dokupię takie kulki i czy wogóle są takie w sprzedaży? Do Lublina mam około 100 km a muszę wszystko załatwić jutro (poniedziałek) bo we wtorek muszę być w domu.Więc wymiany piasty odpadają z przyczyn czasowych no i finansowych, a i zaplatać koła nie umiem.Poradźcie coś bo utknąłem tu : roweru nie zostawię a wracać muszę.Z góry dzięki za odp i pozdrawiam
Klosiu Napisano 13 Lipca 2008 Napisano 13 Lipca 2008 Musialbys znac srednice swoich kulek, a potem w jakims sklepie zelaznym kupic wianuszek z takimi kulkami. Kulki po prostu wydlubujesz z wianuszka i przekladasz do piasty. Wieksze kulki tez chyba moglyby byc, tylko nie mozna mieszac kulek roznych rozmiarow. W ostatecznosci bez trzech kulek poninienes bez problemu wrocic 60 km. to nie jest duzy dystans.
Schwefel Napisano 13 Lipca 2008 Napisano 13 Lipca 2008 Przełóż jedną kulkę z drugiej strony i dołóż więcej smaru w wolne miejsce.
djmiki Napisano 13 Lipca 2008 Autor Napisano 13 Lipca 2008 A czy uważacie że takie prostowanie misek jest skuteczne?Bo jak dobiłem ją do końca to ciągle nie jest całkiem prosto.
Kamil93 Napisano 13 Lipca 2008 Napisano 13 Lipca 2008 -Dojedziesz na pewno ale możesz uszkodzić piastę. -Kulki które Ci zniknęły pewnie wpadły do środka piasty. -Tak jak napisał Klosiu kulki wydłubujesz z wianuszka -Najlepiej by było kupić takie same kulki co miałeś -Pamiętaj, że łożyska można kupić nie tylko w sklepie rowerowym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.