Skocz do zawartości

[rama] Mongoose Tyax Elite - prosze o opinie

Elo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , natknełem się na ramke MONGOOSE TYAX ELITE i bardzo mi przypasowała pod względem materiału jak i wymiarów, szkoda tylko że nie ma głowki na stery półzintegrowane ale jakoś to przeboleje. Postanowiłem , że jak wleci jakies siano ta takową nabęde. Porisiłbym was o opinie na temat tej ramki. Z góry thx , pozdrawiam.

No skoro nie chciało się nosić teczki... I nikt nie miał takiej ramy... To się poświęcę i przetłumaczę materiał podesłany przez Uchmanka - z grubsza i na szybko.

Mongoose od kilku lat po cichu oferuje kilka ciekawych rowerów w konkurencyjnych cenach. Tyax Elite pomimo aspiracji nazwy należy raczej do niższej części hierarchii hardtaili Mongoose, ale jednak nie jest to sprzęt budżetowy.

Dłuższe górne rury były zarezerwowane dla droższych rowerów dla bardziej doświadczonych rowerzystów, dla których uczucie rozciągnięcia na rowerze jest od dawna zapomniane pod wpływem zalet prowadzenia: lepszego rozłożenia ciężaru, większej ilości miejsca do poruszania się na rowerze, bardziej stabilnych zjazdów i łatwiejszego wspinania. Szerokie kierownice dodają jeszcze łatwości prowadzenia.

Profile rur Tyax Elite wiążą go z wyższymi modelami Mongoose. Solidne rury o przekroju zmieniającym się od okrągłego do kwadratowego oraz prostokątne w przekroju widełki dają sztywną podstawę, jednak wygodną na tyle, by nie wytrząść rowerzysty od stóp do głów na pierwszych napotkanych kamieniach.

(Tu była część o widelcu, a pytałeś o ramę, więc pominę)

(Tu jest część o napędzie - patrz wyżej)

Budżetowe rowery są zawsze kompromisem, ale geometria, którą otrzymał Tyax Elite, a która z reguły jest zarezerwowana dla droższych rowerów oraz osprzęt bez większych niedociągnięć pozwoliło Mongoose stworzyć maszynę, która pozwoli rowerzyście rozwijać swoje umiejętności.

- THE END -

Czyli według mnie rama ciekawa, bo z recenzji wynika, że to ona ratuje rower w takiej wersji osprzętowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...