Skocz do zawartości

[naped] który hałasuje

Dadi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Brać !

Mam problem ze swoim ostrym - napęd mi hałasuje tzn robi równomierne "zzZZZzzz zzzZZZZzz" przez co zwracam na siebie uwagę. To mnie bardzo irytuje (hałas) ale nie wiem jak sobie z tym poradzić. Odkryłem , że tarcza (miche team) ma lekki owal ~1 mm przez co mam problem z ustawieniem odpowiedniego naciągu łańcucha. Ustawiam tak , że jest łańcucha nigdy nie naciąga na full. Linia łańcucha jest zachowana.

Niezależnie od tego ciągle słychać owe "zzzZZZzzz". Blat (50z) jest już troche przechodzony i odwróciłem go na lewą stronę :) co wcale nie pomogło. Łańcuch wymiarowo jeszcze dobry - miche pista. Jestem prawie pewien , że efekt o którym piszę pochodzi z przedniej zębatki. Czy wymiana blatu pomoże ? Czy będzie tak zawsze na wąskim blacie ?

Moim marzeniem jest korbo torowa ale cena mnie mocno studzi B) .

Napisano

Po pierwsze nasmaruj łańcuch po drugie może być już wyciągnięty i mieć dość współpracy czyli nowy musi zawitać w Twoim Ostrym. Po trzecie sprawdź czy masz blat dobrze dokręcony. Różnica w blacie 1mm to żadna różnica więc tym się nie przejmuj :blink:

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

OooOOoooo tak... Koniecznie sprawdz dokrecenie blatu. W zeszlym roku przez takie male "nic" prawie zmienilem caly naped.

Potem wyczysc i nasmaruj lancuch i jeszcze sprawdz czy nie ma luzow na suporcie. Ostatnio moj naped strzykal na podjazdach. Pomoglo dokrecenie misek.

Nastepne w kolejce jest dokrecenie samej korby do osi suportu i tak jak kiedys KAZUMI mi poradzil przelozenie korby na osi suportu o 90 stopni. Moze zdies sie tam juz cos wyrobilo i zdazyc sie moze ze przelozenie pomoze.

OSTRO!

I.

Napisano

Czuje się nieco rozczarowany...

Pomiar łańcucha daje 132,4 do 132,5 mm na 10 ogniwach. Łańcuch myty i smarowany właściwie - w szosie słychać tylko szum gum :-) . Suport (jak i rower poza korbą) ma przejechane nie więcej jak 1000 km. W najbliższym czasie wymieniam blat na 46z i przy okazji skróce śruby mocujace blat. Dałem tam podkładki ale przyznam , że nie jest to super wykonane. Napęd nie szczela , nie tyka tylko wydaje dźwięk podobny do tego jak stary, zatarty łańcuch ale tylko w momencie deptania lub hamowania - kobra pozycji od 2 do 5tej. Jeżeli kręce korbą z na luzie tzn nie przenoszone są siły poprzez łańcuch napęd cichnie.

Przy okazji czy instnieje możliwość zakupu w Polsce blatu pod campe 135 mm ale szerokiego jak do napędu torówki ?

Ostro pozdrawiam , Darek

• Mod Team
Napisano
Czuje się nieco rozczarowany...

:D:D:D

No przykro mi niezmiernie kolego bardzo sympatyczny. Niestety nie jestesmy Bogami ktorzy jak z rekawa wyciagaja magiczne przepisy z cyklu Polej-Lancuch-Zjelczala-Zupa-Pomidorowa-A-Halasy-Znikna-AAAAaamen...

Skoro piszesz ze linia lancucha jest OK to nie mam pomyslu. Sprawdz jeszcze zuzycie koronki i blatu. Moze sie to wydac niemozliwe ale ja juz to raz przerabialem kiedy to na smietnik poszedl blat tfu! Stronglight o przebiegu 160km <_<

Co do blatow pod 135 na 1/8cala to musisz pogooglac, ale z tego co wiem z torowym asortymentem jest ogolnie kiepawo w Kraju-Raju. Sprobuj na eBayu de. lub uk. Koszty przesylki do polszy nie beda takie duze...

OSTRO!

I.

Napisano

Zrobiłem kilka fotek...

naped1iv3.th.jpg

naped2us6.th.jpg

naped3fg4.th.jpg

naped4qe0.th.jpg

naped5cm3.th.jpg

teresa4bn4.th.jpg

Mam na oku blat Stronglight na jednym z serwisów aukcyjnych ale skoro to taka lipa... nie mam pomysłu. Coś czuje , że czeka mnie zakup korby torowej mimo swojej dość wygórowanej jak mniemam ceny. Moja obecna jest długa 172 mm i musze bardzo uważać na zakrętach.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Jedna rzecz interesuje mnie niezmiernie. Dlaczego do zebatki torowej Misie na 1/8 incza stosujesz waski lancuch na 3/32 cala? Moze sie okazac ze blat, zaznaczony nieco zuzyciem ale bez przesady jest ok a halas dochodzi ze zbyt waskiego lancuch tracego o koronke... Lancuch 1/8 cala lub grubszy mozna spokojnie stosowac z cienkimi blatami i koronkami, w druga strone jest to raczej niewskazane...

A tu masz zdjecia blatu Stronglight Alize po przebiegu 160 kilo. ---> http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...t=0&start=0

Nie mowie ze SL ogolnie to szajs ale tych konkretnych blatow nie polecam. Szczegolnie do zastosowan singlowych lub ostrokolowych. Dodajmy ze blat ten to blat szosowy pod lancuch 3/32 cala...

OSTRO!

I.

Napisano

IvanMTB ależ to jest łańcuch torowy Miche. Pewnie zwodniczy jest napis narrow ; myśle , że przez oszczedność producent stosuje te same elementy w różnych swoich wyrobach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...