Skocz do zawartości

[przedni widelec] Amor dla ojca do 300 zł - drugie podejście

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwszy post trafił do śmietnika zanim zdążyłem się zorientować, spróbuję zatem uzupełnić brakujące informacje. Mianowicie, ostatnio odnalazł się mój ukradziony dwa lata temu rower. Niestety bez amortyzatora (i siodełka, ale to nieistotne). Jako, że w międzyczasie kupiłem sobie nowy rower, stary postanowiłem oddać ojcu. Sęk w tym, że trzeba do niego dokupić brakujące części. Znalazłem na Allegro Darta II za 280 zł, i tak sobie myślę czy to dobry wybór. Ojciec raczej nie będzie szalał po wertepach, więc bardziej niż na wszelkiej maści wodotryskach w stylu regulacja skoku i takie tam, zależy mi na niezawodności. Poza Dartem do 300 zł znalazłem jedynie RST i Suntoury.

Ojciec waży około 80 kg. Jeśli chodzi o rower, to jest to hybryda Wheelera 3900 PR, Magnuma 600 SE i kilku innych części. Są tam Korby Deore FC-M510, hamulce V-brake Deore BR-M510, przerzutka Deore FD-M510, i kartridż Deore XT (nie pamiętam numeru ale generacja ta sama co powyższe).

Wax w poprzednim poście napisał, że RST by sobie wstępnie odpuścił, pozostają więc Suntoury i Dart. Sam jeżdżę na Torze 318 i jak na razie jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o średnicę rury w ramie, to chyba jest to 1 1/8'' - poprzednio zamontowałem w tym rowerze Bombera MX Comp Coila 2004 i wszystko pięknie grało. Jak jeszcze brakuje jakichś informacji to proszę pytać, do wątków w śmietniku dopisywać się nie mogę :P

Pozdrawiam.

Napisano

hc2 jest zamknietym systemem. dart ma otwarta, wygladajaca identycznie jak hc. nigdy nie wiedzialem dlaczego rs podaje upracie, ze dart ma tlumienie hc2.. moze dlatego, bo regulowalne?

Napisano

Nieważne ale według mnie dart to najlepszy amortyzator do 300 zł, ewentulanie popatrz na jekies suntoury.Moze na allegro jest jakas okazja...

• Mod Team
Napisano

Jeszcze masz do wyboru XCR'a,

ale obawiam się, że będzie za miękki.

Polecam Darta, a najlepiej poprzednika Judy,

gdzieniegdzie można go dostać nowego.

Napisano

Cześć. Jestem Ojciec. Jeżdżę na przodzie z Bomberem (mx 105) z ETA od sierpnia 2003 (model 2004). Przejechał sporo przede wszystkim w terenie. Regulacja tłumienia niestety wewnętrzna. Polecam z uwagi na bezawaryjność (prosta, nieskomplikowana konstrukcja) i łatwość indywidualnej regulacji. Konieczne serwisowanie po max 1kkm. Używany w dobrym stanie pewnie tanio można kupić. Pozdrawiam Ojca.

Napisano

Witam.

Podepnę się pod temat bo mam podobny problem. Poszukuję taniego widelca dla znajomej. Moje pytanie brzmi czy warto się interesować amortyzatorami do 300zł (dart2) czy lepiej dopłacić do darta 3? Od Darta 3 w sumie niedaleka droga do jakiejś tory na przecenie w listopadzie :) Generalnie z kupnem amora nam się nie spieszy. Po prostu chcę zrobić wstępne rozeznanie. Z góry dzięki za pomoc i opinie.

Napisano

No stosunkowo lekka (ok. 60 kg chyba) także niby dart by był ok, ale on z kolei do najlżejszych nie należy,a nie chcę jej kowadła do roweru wstawiać. Optymalnym rozwiązaniem byłby manitou R7, ale to drogie cholerstwo :P

Napisano

Za mniej niż 500zł można już kupić dobrą używkę R7. Więc jak koleżanka chce poczekać to warto dozbierać te 200zł i upolować coś :P

Napisano

kup duro i poddaj go przerobce. zmiescisz sie w 3 stowach na lekko, amortyzator 130 skoku i chodzi jak marzenie :thumbsup:

Napisano

Atais Ty żeś chyba na głowę upadł człowieku :rolleyes: Weź zobacz za czym się rozglądam, a nie mi tu z durexem wyskakujesz. Sam mam duro i nie polecił bym tego widelca nikomu. Mam go z przymusu nie z wyboru... A dla niej chcę lekki widelec i żeby działał pod nią. Duro jest za tępy i za ciężki. Nawet po przeróbkach. To nie jest widelec do XC. A na pewno nie z fabryczną sprężyną.

Napisano

Duro chodzi jak marzenie haha ;) Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

@Atais widać że nie miałeś okazji jeździć na porządnym widelcu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam równierz problem, zastanawiam sie pomiędzy ROCK SHOX DART 2 a XCR - lo.

Ważę ok 60kg i boje sie że DART może byc za twardy ( XCR jest dość miękki z tego co wiem )

<Prosze o pomoc>

Pozdro

Robert ;)

Napisano

Witam.

Chcialem zmienic zonie widelec na lepszy niz ma teraz (manitou axel comp w wersji z blokada skoku) ,bralismy pod uwage darta i wiele innych .To co moge powiedziec o darcie to to ze pod bikerem o wadze w okolicach 60kg badz mniej ten amor nie spelnia swojej roli. Zachowuje sie jak sztywniak. Zostaniemy jednak przy axelu,ktory doskonale spelnia swoje zadanie(zaden z testowanych widelcy nie byl od niego lepszy). Jedynymi slusznymi widelcami przy tej wadze,tak mi sie wydaje sa amory powietrzne,no ale to juz spory wydatek.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Witam, składam właśnie rower dla kumpla i muszę wybrać jakiś amorek sprawa raczej budżetowa dlatego też trafiłem do tego tematu. Kasa jaka możemy wydać to 300 -+ 50 zł. Kumpel waży koło 100kg jazda bardzo rekreacyjna zero grawitacji głownie lasy parki ew. raz w sezonie jakieś Beskidy. Rama to author versus 2006 19”

Na razie mam takie opcje

http://www.allegro.pl/item592196454_rock_s...ler_gratis.html

http://www.allegro.pl/item594448973_suntou...tis_siodlo.html

http://www.allegro.pl/item593998822_nowy_a...08_blokada.html

http://www.allegro.pl/item591322653_nowy_a...super_cena.html

Nie mam pojęcia co wybrać , jedynie z rst kiedyś miałem do czynienia ale mam same złe wspomnienia (miałem rst beta Tl). Te suntoury wyglądają rozsądnie ale prosił bym o opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...