Skocz do zawartości

[tarcze] grubość

maciej75

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem i nie znalazłem informacji na forum. Zastanawiałem się czy tarcze Shimano LX , XT , XTR różnią się między sobą grubością? Jest to o tyle istotne, że mam hamulce XTR (960) i ze względu na koło i ich system mocować (6 śrub) skazany jestem maksymalnie na tarcze Deore LX i niestety mimo maksymalnego rozepchnięcia klocków nie ma już dużo miejsca na tarcze, odległość między tarczą a klockami to dosłownie grubość włosa.

Tak myślałem. Po założeniu nowych klocków trochę mało miejsca się zrobiło :D I niestety hamulce nieco dzwonią, tylna tarcza ma lekkie bicie, na tyle małe że niestety ręcznie trudno wyprostować - dodam , że tarcza jest praktycznie nowa.

Ja spotkałem się z tarczami 1,8 i 2 mm. Shimano są 1,8, ale teoretycznie nie powinno byc problemu z działaniem zacisków z grubszymi tarczami. Nie wiem, skąd u Ciebie aż tak mała odległość. Klocki masz oryginalne? Może po kilka jazdach wszystko się uloży, też zawsze bezposrednio po wymianie klocków z początku mi brzęczało i ocierało.

(...) Jest to o tyle istotne, że mam hamulce XTR (960) i ze względu na koło i ich system mocować (6 śrub) skazany jestem maksymalnie na tarcze Deore LX (...)

Dlaczego tylko LX? Ja mam 6 śrub i tarczę XT - konkretniej 180mm, SM-RT75MA (czy jakoś tak :P ).

Skoro jest tak mało miejsca to pewnie tłoczki nie cofają się do końca (miałem podobnie - wystarczyło ostrożnie wysunąć tłoczki, psiknąć cx80, wcisnąć tłoczki z powrotem - tłoczki chowają się do samego końca, nowe klocki nie ocierają o tarczę).

Dlaczego tylko LX? Ja mam 6 śrub i tarczę XT - konkretniej 180mm, SM-RT75MA (czy jakoś tak ;) ).

Mam dokładnie identyczne tarcze, różnie je nazywają. Czasem opisane są jako LX, widziałem również opis "tarcze klasy Deore XT".

Kolega podpowiedział mi identyczny sposób, myślę że WD40 również się sprawdzi :)

Witam!

Podepnę się pod temat.

Jaką grubość mają tarcze shimano? Zmieniam pokrzywioną tarczę Formula Oro K18 (ma 2 mm) i wybór padł na shimano LX. Mają też 2 mm czy 1,8mm?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

A czytać to umiesz?

Oj cośnie działa, zaraz to usuniemy :D

Dziękuję za troskę. Czytać umiem jako tako. Jednakże zanim udzielisz takiej bardzo wymownej odpowiedzi pomyśl chwilę-to nie boli:)

Już Ci tłumaczę. W tym akurat temacie ktoś napisał że Shimano na 1,8 mm. Kopałem forum jakiś czas i znalazłem inne posty w których napisano cyt. "wytwórcy trzymają się standardu 2mm, z wyjątkiem Hayesa..." Zatem stąd moje pytanie.

Odnośnie złośliwości:

Po co umieszczasz dwa posty o takiej samej treści? Nie umiesz posługiwać się kompem? ;)

No to ja Wam powiem jeszcze nowszą nowinę... Mam tarczę Hayes V8 (pomijam, że działa to z zaciskiem Shimano) i ma ona... 2 mm grubości - w miejscu nie zużytym, na pająku. A wyjęte właśnie z szuflady Shimano SM-RT50 (żywica only, dawali kiedyś do M475) ma 1,8 mm grubości (warunki pomiaru takie same).

Shimano RT60 - 1,8 mm.

Tektro 180 mm - 2,1 mm.

Suwmiarką mierzyć umiem i wyszło właśnie tyle, a żeby ktoś nie zazucił, że piszę głupoty, to użyłem jeszcze mikomierza i oczywiście wyszło tak samo.

wydaje mi sie, ze mamy tu doczynienia z bledami pomiarowymi. moim zdaniem z malym bledem mozemy zalozyc, ze wszystkie te tarcze maja +/-2mm.

IMO nie chodzi o błędy, no chyba że ktoś linijką mierzy :pirate: Ale faktycznie można chyba zaokrąglić do tych 2 mm, bo te 10% naprawdę nie robi różnicy. U mnie wspomniane tarcze Tektro działają z zaciskami Shimano, które oryginalnie współpracowały z tarczami cieńszymi o 0,3 mm i nic złego się nie dzieje.

Po co umieszczasz dwa posty o takiej samej treści? Nie umiesz posługiwać się kompem? :D
Nie, forum czasami szwankuje i po kliknięciu nic się nie dzieje, czekasz, klikasz znowu i okazuje się, że są 2 posty :pirate: Też Ci się zdarzy.
A sprawdzić to Ty umiesz, czy tylko przepisywać bajki?
Jest jasne, że zacytowałem bez sprawdzania, żeby zwrócić uwagę, że temat był już poruszony, a nic nie wskazywało, że gutek to zauważył, toteż nie przypisuję sobie autorstwa, ani nie gwarantuję, dążyłem do zapobiegnięcia powtarzaniu się tych samych kwestii.

Chłopaki, jakbym ja na każdą złośliwość, albo prawdziwą obrazę odpowiadał, to byłbym już zbanowany :D Zdarza się. Trochę luzu.

Tarcze się zużywają, klocki nie są super dokładnie zrobione, ich odległość można regulować. 0,2mm wydaje się nie być znaczące :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...