liske Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 Witam wszystkich Oddałem rower (diamondback sorrento, 4 lata, cena ~1200zł) do serwisu, gdzie między innymi centrowano mi koło tylne. Jak sie okazało miałem pękniętą szprychę. Po zamocowaniu nowej, nie udało mi się dojechać do domu (20km) i kolejna się złamała. Wróciłem do serwisu i wstawiono mi kolejną przy czym pan powiedział, że więcej mi już w ramach serwisu za darmo nie wymieni, bo po 3 latach użytkowania to ponoć normalne że szprychy siadają. Generalnie ja się na tym nie znam, ale zaproponowano mi zapleceni od nowa koła (32 szprychy x 1zł + 40zł robocizna), bo wstawianie pojedynczej szprychy ponoć będzie sie kończyło zawsze w ten sam sposób. Teraz jestem rozdarty bo nie uśmiecha mi się wydawać 70 zł za zaplatanie koła po tym jak wydałem 100zł na serwis. Bardziej mym się już skłaniał ku ostateczności - kupieniu nowego koła. Generalnie lubię sobie zeskoczyć z krawężnika albo przywalić kołem o wystające korzenie w lesie i sie zastanawiam czy koło które teraz posiadam nie jest po prostu zbyt gówniane. Na kołach się wogóle nie znam, przesyłąm zdjęcie obręczy, może mi polecicie czy warto się z tym grzebać czy lepiej coś nowego kupić. z obręczy spisałem takie dane Alu. 6061-T6 Weinmann 26x1,5/1,95 ETRTO 559x19 pozdrawiam
Mr0wa_1991 Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 Zależy ile kasy chcesz na nowe koła przeznaczyć.
hudy Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 Koła powinny wytrzymać. Były źle zaplecone. I faktycznie - wymiana jednej szprychy zwykle nie naprawia problemu. Kolejne pękają. Tak więc możesz zaryzykować naprawę. A jeśli masz pieniądze na porządniejsze koło - to czemu nie. Nowsze zawsze to jest świeższe i mniej zmęczone.
Elo78 Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 Jesli ci sie dobrze jeździło na obecnym zestawie to wymień tylko szprychy na nierdzewki i śmigaj dalej , sprawdzone rozwiązania sa najlepsze , jak koło cie nie zadowalało to poszukaj innego chociaż jak pisałes że lubisz zeskoczyć z krawężnika i przywalić w korzeń to w nowym kole za 4 lata może się dziać to samo , musisz się zdecydować co będzie dla ciebie dobre...
radomir82 Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 Jeżeli dużo jeździsz to chyba lepszym rozwiązaniem była by wymiana obręczy i szprych (oczywiście jeżeli piasta jest w idealnym stanie), bo może się okazać że obręcz jest już częściowo zużyta (wytarta od hamowania)...
Gość R3surrection Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 kup gotowca sh za 150zł na allegro i posmigasz długo :P http://www.allegro.pl/item394447905_pro_ko...ic_dt_tyl_.html
skjaatel Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 "...obręcz to kultowy francuski Mavic 117 ceramic, jeden z najwyższych modeli mavica..." jeden z najwyższych..
liske Napisano 11 Lipca 2008 Autor Napisano 11 Lipca 2008 oddałem do zaplecenia. 72zł. mam nadzieje ze dobra decyzja. Dzięki za rady!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.