siwy84 Napisano 9 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam Was, jestem w trakcie robienia przekładki roweru znajomej na nową ramkę. Pojawił się jednak pewien problem, którego wcześniej nie zauważyłem. Mianowicie nie zwróciłem uwagi, że mocowania przerzutek tylnych w tych 2 ramach są inne. Jak mi się wydaję, przerzutka nie będzie pasowała do nowej ramy i będziemy skazani na zakup nowej/używanej. Czy (niestety) mam rację czy jednak widzicie na to jakiś sposób? Postać problemu zamieszczam na poniższych 3 zdjęciach. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/095b78f85a0c6f35.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/679566f0f51e5eb4.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63736befc96cf839.html Przy okazji mam dodatkowe pytanie - jak widać na foto #3 hak przerzutki w nowej ramie jest przymocowany na stałe i jest dość wątpliwej "grubości". Czy da się coś z tym zrobić? Czy w razie ewentualnego uszkodzenia nie będzie problemu z naprawą tego?A gdyby kupić hak od jakiejś ramy i zaczepić go o oś(szybkozamykacz) koła? Chyba wtedy przerzutka będzie za daleko odstawała od ramy i może nie łapać największej koronki w kasecie? Z góry dziękuję za pomoc. Jest to dla mnie o tyle ważne, że rowerek jest budżetowy i chcemy ze starego roweru uratować jak najwięcej części. Jeśli jednak nie uda się tej przerzutki przełożyć będę zmuszony zakupić jakąś używkę na 7b. Jeśli ktoś ma takie cudo i jest najlepiej z okolic łodzi to będę otwarty na wszelkie propozycje. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Możesz spróbować rozwiercić w tym miejscu i dać nową śrubę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 10 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Schwefel, ale to nie jest sruba chyba. To jest tuleja, na której rusza się przerzutka. Tak wiem, w nowych przerzutkach w tym miejscu znajduje sie śruba na imbus, która przykręca sie ja do haka. Ta przerzutka natomiast trzyma sie na tej śrubce z łebkiem pod śrubokręt krzyżakowy, której nie mogę odkręcić - to już inna historia, jutro zjadę ją szlifierką. Już jeden śrubokręt na niej złamałem :/ Ja sie bardziej zastanawiam czy jak przykręciłbym przerzutkę w nowej ramie łapiąc ją za jej hak (ten, w którym teraz szła oś koła) to czy to nie będzie za długie? Miałem tak kiedyś w moim gangu - do haka przerzutki przykręcona była stara shimano sis na swoim małym haku i działało to. Tylko u mnie ten hak był inny niż tu - stąd moje wątpliwości. Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Osobiscie nie widze mozliwosci przelozenia przerzutki. Byc moze istnieje jakis adapter, ale biorac pod uwage budzetowos roweru na pewno nie bedzie oplacalny. Co do ramy: bedzie klopot jak cholera. mniejszy, jesli rama nie jest alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 A może lepiej dopłacić te dwadzieścia kilka złotych i mieć nową i sprawnie działającą przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 10 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Też mi się wydaje, że będzie kłopot aczkolwiek muszę zejść do piwnicy i rzucić okiem na starego poczciwego sisa na 6biegów. Bogus92 - może nie wygląda, ale ta przerzutka jest w 100% sprawna, luzy ma malutkie. Nie była mocno jeżdżona i nie w ciężkich warunkach. Także o jej działanie to jaj się nie martwię tylko o kwestię ewentualnego przełożenia do drugiej ramy. Aczkolwiek jeśli nie będzie możliwości to coś kupimy za parę złociszy. Nie mam zamiaru marnować na nią całego dnia żeby ją odkręcić. Poza tym wiesz jak to jest. 20 zł tu, 20 zł tam i jeszcze 15 tam i robi się duuużo Uchmanek - niestety, ramka nowa jest alu. Z widełkami waży około 1 kg mniej niż obecna stalowa, a poza tym głównie chodziło nam o mniejszy rozmiar. Znajoma ma 165 cm wzrostu i do tej pory ujeżdżała ramę o rozmiarze 20" lub 20,5" możecie się tylko domyślać, że nie było jej zbyt wygodnie. Obecna ramka ma 18" według moich wyliczeń więc jest sporo lepiej, ale nie idealnie. No niestety, znajoma na cykloze nie choruje (chociaż chyba zaczyna ) więc póki co taka rama musi wystarczyć. Aluminium też się da spawać, a zastanawiam się czy przykręcenie do ramki haka nie rozwiąże ewentualnego problemu. Jak już się uporam z przerzutką to wyjmę z mojego ganga hak i sprawdzę czy taki patent zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 18" dla dziewczyny 165cm to chyba sporo. jesli jest mozliwosc wymiany na 16" to radze przemyslec. co do ramy: jesli bedzie do czego przykrecac to pewnie. wieksza odleglosc przerzutki od kasety nie powinna stanowic problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 10 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Wiesz uchmanek, za ramę nie dałem (daliśmy) ani grosza. Dostałem ją od znajomego bo on sobie zmienił na coś innego. Ramka ma kilka felerów (krzywo wkręcona miska suportu od lewej strony albo lekkie pęknięcie rury podsiodłowej od wtykania zbyt grubej rury...), ale da się jeździć, znajomy jeździł tak kilka ładnych lat i nic się nie działo, a waży więcej od nowej użytkowniczki. Sprawdzałem - miska suportu w niczym nie przeszkadza, a wykręcić się jej nie da. A jak kiedyś sama wyleci to się wspawa na stałe A pęknięcie się nie powiększa. Zacisk sztycy zeszlifuję i założę go niżej i nie będzie problemu. Może nie brzmi to zbyt dobrze, ale poza tym ramka jest na serio ok. Chodziło głównie o tanią przesiadkę na mniejszą ramę. Wiem, że 18" to i tak ciut za dużo, ale tak jak powiedziałem - nie daliśmy za nią złamanego grosza bo znajomek piwa nawet nie chciał, a moja koleżanka nie jest maniaczką rowerów i nie chce (póki co) inwestować w niego tyle co np. ja A znasz to powiedzenie - darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda. Ramka po wypiaskowaniu i pomalowaniu (wyglądała strasznie paskudnie) wygląda bombowo. Lakier proszkowy jest zaje!!!!!!sty, dużo fajniejszy niż zwykły na moim authorze. Jak skończę przekładać to wrzucę fotki przed i po. PS.Waga domowa, taka dla ludzi wykazała odpowiednio 4,6kg dla starej ramy z widełkami i tylną przerzutką i 3.3 dla nowej ramy i widełek także oprócz mniejszego rozmiaru spory zysk wagowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 a to zupelnie inna sprawa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Udało się odkręcić przerzutkę od starej ramy. Naciąłem śrubę szlifierką i poszło śrubokrętem płaskim Co najlepsze działa bez problemów w nowej ramce Przymocowałem ją za hak do szpilki szybkozamykacza i jest gitara Także ten cienki hak od ramy jest mi już niestraszny Chwilowo nie mam aparatu. Jak tylko będę mógł to zapodam fotki starej i nowej maszyny. Póki co powiem, że wygląda super bo jest czarna ze srebrnymi dodatkami. Jak na taki jakby nie było słaby rowerek to robi fajne wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 27 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Tak jak obiecałem podrzucam fotkę nowo złożonej maszyny. Fotka "mało ciekawa" bo w piwnicy robiona i w sumie znajoma chciała mi się pochwalić napisem, który sobie zrobiła Fotę starszego roweru wrzucę później - dla porównania. EDIT: Za kilka dni z przodu powinien pojawić się Manitou Axel Elite '04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.