Skocz do zawartości

[smar] do amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam następujące pytanie. Chcę rozkręcić mój amortyzator (Gila TnL) przeczyścić i nasmarować. Dylemat pojawia się w momencie: czym nasmarować dlatego zwracam się do was z pytaniem czy smar Finish Line-a by się nadał:

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...ia&pid=1206

bo mam jeszcze :

http://www.autokosmetyki.pl/w%C4%82%C5%BAr...spray,p865.html

Któryś z nich czy trzeba zainwestować w jakiś specjalny??

Napisano

Ogólnie do tego celu nada się prawie każdy smar stały.

Sam smarowałem kiedyś swojego RST najzwyklejszym ŁT i ładnie działał. :)

Niektóre smary tylko podobno źle działają na uszczelki.

Ale ten finish line wg mnie będzie dobry.

Napisano

Witam!

Mam w swoim rowerze amortyzator spręzynowo-olejowy i kiedy wpadne w większe dołki to wtedy jest taki metaliczny stukot

nie wiem o co w tym chodzi

Chciałbym abyście mi to wytłumaczyli:)

PS. od Marca .. czyli od kupna roweru . nie dolewałem żadnych specyfików

Napisano

chodzi ci o te co sa w środku ? jak sie zdejmuje te uszczelki w górnej czesci amorka? a jeszcze mam jedno pyt . kiedy leje olej do amora to trzeba go wlac do środka goleni ?

chodzi ci o te co sa w środku ? jak sie zdejmuje te uszczelki w górnej czesci amorka? a jeszcze mam jedno pyt . kiedy leje olej do amora to trzeba go wlac do środka goleni ?

Napisano

Juz wiem gdzie one są :P tylko czy są jakies odpowiednie klucze żeby podkręcić te śrubki?? (wiem że imbusy) ale chyba bede musiał do mojego imbusa dospawać jakąś długą rączke żeby sie tam dostać bo rozebranie go na części nic nie da prawda? :P

Napisano

jak rozbieralem jakiegos santura kiedys to zamiast walczyc z dlugim imbusem nacialem od zewnatrz srubke i odkrecilem srubokretem. mozesz sprobowac tak zrobic

Napisano

Dzięki wielkie za odp . Dzis kombinowałem z tym kluczem i udało mi sie je troche dokręcic ale twój patent na pewno wykozystam w przyszłości ;)

Pozdro

• 1 miesiąc temu...
Napisano

ja smaruje swoje amortyzatory smarem stałym ŁT-43 i nic nigdy się nie stało, a daje tego smaru naprawde duzo, najbardziej pod uszczelki i w miejscu styku goleni, każdy amorek działa jak malina potem, co do stukow w amorku to są dwa typy, pierwszy to taki jak ci sie przesunie oslona sprezyny (na sprężynie oczywiście) i podczas ugiecia wygina się i uderza w golen, drugi typ to jak amorek wraca co pozycji wyjsciowej i sprezyna odbijaka uderza o kolniez goleni górnych, ah bym zapomniał po takim obfitym smarowaniu wstrzymujmy sie ze smarowaniem brunoxem bo szybciej wyplucze smar staly

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja mam troche inne pytanie - ktos sie orientuje gdzie w Warszawie mozna kupic Brunoxa do amortyzatorow i Rock Shox Judy Butter? W internecie znalazlem oferty, jednak pytanie, czy jest szansa na zakup tych rzeczy w sklepie w Wawie.

Pozdrawiam;)

• Mod Team
Napisano
W internecie znalazlem oferty, jednak pytanie, czy jest szansa na zakup tych rzeczy w sklepie w Wawie.

Człowieku ty sobie żarty robisz :confused: Warszawa stolica tyle sklepów rowerowych co tam pewnie jest, a ty nie możesz znaleźć produktu który cię interesuje. Wyjdź na miasto pochodź po sklepach i na pewno w pierwszym lepszym znajdziesz.

Napisano
Człowieku ty sobie żarty robisz :) Warszawa stolica tyle sklepów rowerowych co tam pewnie jest, a ty nie możesz znaleźć produktu który cię interesuje. Wyjdź na miasto pochodź po sklepach i na pewno w pierwszym lepszym znajdziesz.

Troche pochodzilem i Brunoxa nie ma, natomiast Rock Shox byl w Ski Teamie;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy Wy polecacie ten smar Finish line w oparciu o własne doświadczenia, czy tylko wyczytaliście, że jest dobry??

Do amortyzatora on się nie nadaje. W temp 15* C amortyzator przestaje działać, bo smar bardzo gęstnieje.

W łożyskach (konusy) nie daje rady - złazi na bok, a kulki suche.

W zamkniętych łożyskach maszynowych - jako tako.

Dałem za to g@%^ 27zł. Teraz smaruję nim gwint suportu przy wkręcaniu, sztycę żeby nie trzeszczała, a ostatnio nasmarowałem prowadnice szuflad w mojej komodzie.. JEDYNIE TU SPEŁNIA SWOJĄ ROLĘ.

Teraz kupiłem w motoryzacyjnym TEXACO T2 - genialny smar, cały walec(chyba 500g) za 16zł. W końcu amortyzator pracuje jak należy.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Ostatnio szukam smaru do mojego Marsa. Manutou Perp się ceni - odpada. Tego TEXACO T2 to ja w Necie nie widzę, albo ślepy jestem. Są jakieś inne smary które sprawdzą się w amortyzatorach?

Napisano

Ja proponuję zamiast smaru stałego zalać olejem do amora, 10 albo 15W.

Np. w mojej judy powinno się smarować smarem stałym (tą goleń gdzie jest sprężyna) a ewidentnie prztstosowana jest do oleju - uszczelka na śrubce u dołu i na korku na górze. Zalałem (chyba 50ml) i jest git.

Jeśli jednak smar stały to zwykły ŁT będzie ok, albo lepiej CRC multi purpose. Jak znajdziecie to najlepszy będzie smar do małych prędkości, elementów ślizgowych np. Mobiltemp 78 albo 1 czy CRC super adhesive grease.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...