sebekfireman Napisano 6 Lipca 2008 Napisano 6 Lipca 2008 W niedługim czasie muszę w końcu wybrać się z rowerem zwiedzić okolice Bydgoszczy i Torunia, ale potrzebuję namiary na ciekawe miejsca. Pod terminem "ciekawe miejsca" rozumiem wszelkiego rodzaju ciekawe twory (odbiegające od standardowo spotykanych) stworzone przez naturę, ładne punkty widokowe, długie podjazdy/zjazdy, wysokie lub długie mosty, większe kopalnie odkrywkowe. Interesuje mnie rejon w promieniu ok. 50 km od Bydgoszczy i Torunia.
Huhu Napisano 10 Lipca 2008 Napisano 10 Lipca 2008 Ciekawy zjazd/podjazd jest w Ciechocinie. Krótki, ale swietnie nadaje sie do bicia rekordów predkości.
yarodh Napisano 11 Lipca 2008 Napisano 11 Lipca 2008 sebek - w okolicy toronto jest kilka ciekawych tras ,ale niestety nie oznaczonych>Oznaczone biegną głównie szerokimi dość nudnymi drogami.nie mam gps-a więc nawet nie zgram ci śladu,a tłumaczenie którędy miałbyś jechać zajęłoby mi chyba ze trzy strony.. ścieżki ,którymi jeżdżę często nie są naniesione na mapy.moje trzy propozycje,główne kierunki wypadu i to co jest godne uwagi na tych trasach: 1.toruń- barbarka-olek -wąwóz- zamek bierzgłowski- rzęczkowo - gierkowo - bolumin- skłudzewo(możesz dalej rozwinąć trasę do ostromecka-warto zajrzeć) co możesz spotkać - forty,ciekawy wąwóz z podjazdem,zamek,kilka miejsc martyrologii,rzeczki z kładkami fajna panoramę pradoliny wisły,kilka szybkich zjazdów i wymagajacych podjazdów- wszystko zalezy od wyboru ścieżek niestety. 2.toruń (skarpą wislaną )-lubicz - jedwabno - młyniec - elgiszewo -ciechocin - nowa wieś - rudaw - działyń - macikowo - nowogród- paliwodzizna - ruziec -golub /dobrzyń co zobaczysz - widok wisłę ze skarpy,forty ,kilka mostków i mostów,dolinę drwęcy,sporo podjazdów i zjazdów w naprawdę ciekawym terenie(za ciechocinem) zamek(g/d),niezliczoną ilość miłych dla oka widoków,jeziorka,jeziora i strumienie,żwirownie 3.toruń- barbarka- olek-zamek bierzgłowski-skłudzewo (trasa nieco innymi ścieżkami niż w wariancie nr1) - gierkowo- unisław- starogród co zobaczysz- super widoki na dolinę wisły,mosty i kładki,rzeczki,kilka dość długich podjazdów,wykopaliska(starogród-nie wiem czy jeszcze aktualne) to tak na szybko okolice torunia,wiele zalezy od wybranych dróg i ścieżek.Po kilkunastu latach z rowerem mam "swoje" drogi ,którymi naprawdę na biku prawie nikt nie jeździ a warte są przejechania ,i co roku odkrywam nowe(!!!).trasy głównie w terenie(80%),można je jeszcze trochę zmieniać i "zahaczać "o nowe miejsca,również godne uwagi. Jezeli masz dobre(wojskowe) mapy terenu to mogęsię pokusić o naszkicowanie przebiegu tras,choc może byc to niezwykle trudne do przejechania dla kogoś kto nie zna dokładnie danej okolicy. jakby cos to PM. pozdrower
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.