tobike Napisano 5 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam wszystkich, moj dotychczasowy rower to Giant Boulder 510 w rozmiarze 19,5" ja natomiast mam wzrostu 188cm i waga 85kg, ostatnimi czasy odczuwal bÓle w kregoslupie, styl jazdy XC (jesli mozna tak nazwac jazde mieszana szlaki turystyczne lesne, czasem skakanie ze schodow, no i jazda po asFalcie, zastanawiam sie nad kupnem ramy Merida Kalahari 590 (22") w cenie 350zl (w sklepie u znajomego, mysle ze jakis rabat na nia da) i do tego amorek Rock Shox Juda J1 (250zl), i teraz pytanie czy ta rama tej wielkosci (22") do mojej wagi i stylu jazdy sie nadaje, oczywiscie biorac pod uwage moj wzrost rowniez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 RS Judy 1 działa jak RST, buda jest tylko jak z RS'a. Przy twoim wzroście rama 22 cale to według mnie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 5 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 a jak z trwaloscia RS J1 chyba jest leprzy od RST, a co do ram Meridy jak z ich wytrzymaloscia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Z wytrzymałością to nie wiem jak. Ale wolałbym za tą kasę XCR'a lub nieco wyższy model RST. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Ja mam tą ramkę i jestem z niej bardzo zadowolony Mam 190 cm, ważę 70 kg i mam ramkę 22'. Dla mnie jest idealna Z wytrzymałością dobrze- czasami ostro w dupę dostała. Ja używam jej blisko 3 rok, i poprzedni właściciel ok roku. Nie licząc obić lakieru i obtarć pancerzy- igła Za tą kasę nie wiem czy się opłaca... (ja dorwałem ją za 150 zł) Ale polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Bóle kręgosłupa wcale nie muszą być spowodowane rozmiarem ramy. Kolega ma 181cm wzrostu i jeździł na 17" ramie. Dla Ciebie wg. mnie odpowiednia rama, to bedzie 19", góra 20" To tez zależy jak długie masz nogi względem tułowia. Co do ceny jaka chcesz za nią dać, to zdecydowanie za dużo. Amorka tez poszukaj innego. Ramka dla Mrowy moze jest idealna, ale to jego prywatne sugestie, wiec niekoniecznie Ty musisz sie czuc tak samo dobrze na takim rozmiarze. Najlepiej posmigaj na jakiejs ramce 19" i 20", a potem na tej 22" sam zobaczysz. I na takiej duzej ramie rower tez traci na wygladzie, bo czym wieksza tym rower wyglada gorzej, przynajmniej wg mnie i nikt inny sie z tym nie musi zgadzac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 zamiast j1 za 250 kup dart2 za 290: http://www.allegro.pl/item394632766_rock_s...e_przegap_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Albo RS Pilot uzywany w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Najlepszą propozycję amorka podał uchmanek. Kiedyś na allegro były też Darty 3 za 280 lub 290 zł. Są lżejsze od 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Daruj sobie Darta 3. Nie wiem za co sie placi w tym widelcu. Jak dla mnie porazka. Pilot z tych wszystkich bedzie najlzejszy. Tylko niech to nie jest wersja C. Musi byc XC lub SL. Ja na takim przesmigalem ponad 7tys km i moge polecic. Chociaz jestes dosc ciezki, to moze warto poszukac czegos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 ja teraz śmigam na ramce 19,5" , wydaje mi się ze jest mała, mam straszne problemy na podjazdach kolo do góry, wyrywa kierownica jest blisko kolan a sztyca wysunięta prawie do końca, mostek jest 110 mm, nie chcę dawać dłuższego bo pogorszy się sterowanie mówicie że to za drogo za ramę Meridy, a co powiecie o ramach Accenta? oczywiście wolał bym nowa ramę ale jak by się trafiła jakaś używana w dobrym stanie, natomiast amorek to zdecydowanie nowy, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 wczoraj zrobiłem wycieczkę po sklepach i nazbierałem sporo sprzecznych informacji, otóż w tych sklepach sa dostępne na mój budżet ramy Meridy, Accenta, Authora, coraz bardziej podoba mi sie pomysl z Accentem, tylko właśnie jak u niego wytrzymałość ram? jezdzę po lesie ważę na razie 90kg, zdarza mi się czasem skoczyć ze schodów, czasem jakaś chopka w lesie(to są sporadyczne żeczy), podobnie rozmawiałem z gościem w sklepie (o amortyzatorach) od słowa do słowa na moje oczekiwania i jak sie dowiedział ze przy mojej wadze zdarza mi sie skakać to polecił amorek S Duro, co o tym myślicie? ogólnie polecał tylko amorki SR Suntour, argumentując tym że mają grubsze golenie i sa sztywniejsze bocznie ale przyznał ze mają miękkie sprężyny, natomiast Rock Shox ma węższe golenie i jest miękki bocznie i ma słabą koronę która przy skokach może sie wygiąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 po 1 max rozmiar dla ciebie to 20", w skrajnych przypadkach 21" po 2 targuj sie z ta merida i bierz, bo do 400zl trudno bedzie znalezc cos lepszego, a to ze lezala pare lat na sklepie to nic strasznego po 3 xcr dziala lepiej niz tanie rsy, waze ok 90kg i pracowal pode mna idealnie po 4 kup slownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 rama Meridy jest tylko w rozmiarze 22" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 8 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 To rozgladaj sie za czyms, moim zdaniem za ta cene mozesz wybrac co innego. Co powiesz na Accenta El Norte? Widzialem,ze na El Nino smiga sporo ludzi i chwali sobie je. A to jest model nizej o ile sie nie myle. Juz wolalbym tego accenta niz ta meride. Co do amora jesli ma byc nowy, to tak jak poprzednicy XCR. No i rozmiar tak jak mowilem wczesniej, dla Ciebie max to 20" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 dzięki panowie, temat już prawie przewałkowany do końca, wiec decyduje się na ramę Accenta Tormenta 21", a co do XCR to sa jego trzy odmiany, ta z blokada w manetce jest z tłumieniem olejowym? którą z tych odmian polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.