etnies77 Napisano 4 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam! Dziś, w czasie demontażu korby Hone, zauważyłem, że tuleja wykonana z tworzywa sztucznego, w którą wchodzi oś korby, uległa po lewej stronie u nasady kołnierza uszkodzeniu - pęknięciu. Wygląda na to, że ktoś próbował dokręcić korby bez podkładek dystansowych na mufie 68, w efekcie czego nastąpiło wspomniane pęknięcie i zdeformowanie (odgięcie) głowicy. Efekt jest taki, iż w sposób nieznaczny powoduje to tarcie na osi. Pytanie moje jest zatem takie, czy wspomniana plastikowa tuleja ma jakieś znaczenie z wyłączeniem zadania ochronnego? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 5 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Oprócz tego, że podczas upadku nie wbija się w nogę zębatka, że mniejsze ryzyko wkręcenia długich spodni i pobrudzenia się smarem jeśli masz brudne zębatki to raczej nic innego. Edit: Sorka, źle zrozumiałem pytanie... to pewnie dlatego że myślę o czym innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 5 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Autorowi chodziło raczej o tulejkę łączącą łożyska HT2 a nie o osłonę blatu. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf99 Napisano 5 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Ta tuleja to jest tylko osłona osi przed zabrudzeniem i wodą w środku ramy. nie jest ona konieczna ale bez niej mogą szybciej łożyska paść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etnies77 Napisano 5 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Dziękuję serdecznie Kolegom za odpowiedzi! Rzeczywiście, chodziło mi o osłonę osi. Z nogawkami jest wszystko ok. Postanowiłem ją w takim układzie zostawić, spiłowując lekko pilnikiem, ale w sumie to tylko półśrodki. Początkowo chciałem to wywalić, ale obawa o łożyska zmusiła mnie do pozostawienia tego usrojstwa, mimo iż w sumie tylko częściowo będzie spełniać swoją rolę. Ciekawe, czy taką część można gdzieś dostać? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 7 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Musisz się popytać... poszukać na forum. Bardzo możliwe, że taką osłonę ktoś będzie miał wolną. W końcu HT nie istnieje od wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etnies77 Napisano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Musisz się popytać... poszukać na forum. Bardzo możliwe, że taką osłonę ktoś będzie miał wolną. W końcu HT nie istnieje od wczoraj Dziękuję za zainteresowanie i wskazówki. Popytam, poszukam, poszperam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.