Skocz do zawartości

[Usterka] pęknięcie osłony osi korby Hone

etnies77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dziś, w czasie demontażu korby Hone, zauważyłem, że tuleja wykonana z tworzywa sztucznego, w którą wchodzi oś korby, uległa po lewej stronie u nasady kołnierza uszkodzeniu - pęknięciu. Wygląda na to, że ktoś próbował dokręcić korby bez podkładek dystansowych na mufie 68, w efekcie czego nastąpiło wspomniane pęknięcie i zdeformowanie (odgięcie) głowicy. Efekt jest taki, iż w sposób nieznaczny powoduje to tarcie na osi. Pytanie moje jest zatem takie, czy wspomniana plastikowa tuleja ma jakieś znaczenie z wyłączeniem zadania ochronnego?

Pozdrawiam!

Oprócz tego, że podczas upadku nie wbija się w nogę zębatka, że mniejsze ryzyko wkręcenia długich spodni i pobrudzenia się smarem jeśli masz brudne zębatki to raczej nic innego.

Edit: Sorka, źle zrozumiałem pytanie... to pewnie dlatego że myślę o czym innym :)

Dziękuję serdecznie Kolegom za odpowiedzi!

Rzeczywiście, chodziło mi o osłonę osi. Z nogawkami jest wszystko ok. Postanowiłem ją w takim układzie zostawić, spiłowując lekko pilnikiem, ale w sumie to tylko półśrodki. Początkowo chciałem to wywalić, ale obawa o łożyska zmusiła mnie do pozostawienia tego usrojstwa, mimo iż w sumie tylko częściowo będzie spełniać swoją rolę. Ciekawe, czy taką część można gdzieś dostać?

Pozdrawiam!

Musisz się popytać... poszukać na forum. Bardzo możliwe, że taką osłonę ktoś będzie miał wolną. W końcu HT nie istnieje od wczoraj ;)

Dziękuję za zainteresowanie i wskazówki. Popytam, poszukam, poszperam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...