Skocz do zawartości

[Suplementacja] Bierzecie?

Mateunio

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm to niech przestanie cie to dziwić że sporo kolarzy pije cole...!! Poogladaj sobie wielkie tour-y na eurosporcie to zobaczysz co pija kolarze...:):) Cola nie może stanowić jedynego napoju podczas wysiłku ale w momencie jak dopada cie zmeczenie albo potrzebny ci dodatkowa porcja mocy to jest idealna !!!!

opzdro

Bez urazy ale to trochę naiwne wierzyć we wszystko co zobaczy się w TV. Proponuję skonsultować się dietetykiem sportowym by zasięgnąć fachowych informacji. Podczas treningu siłowego napój gazowany zupełnie nie wchodzi w grę. Brak energii to spadek cukru we krwi który aby pokryć na dłuższy czas należy go uzupełnić cukrami złożonymi, które wchłaniają się przed dłuższy czas przez co mamy przez dłuższy odcinek czasu zapewniony pokarm dla komórek mięśniowych.

Ale oczywiście mogę się mylić. Jednak zaproponowany przeze mnie suplement na pewno okaże się dobrym rozwiązaniem.

owszem, ale jako dorazny dopalacz lepiej sprawdzi sie cola, ktora jest szybciej przyswajana, a zawarta wen kofeina tez troche pomaga, weglowodany zlozone nie dadza takiego uczucia uderzenia sily, jak proste, a to ze starcza na dluzej, to juz inna sprawa...

co do wlasnosci tuczacych coli, to w trakcie wysilku mala buteleczka na pewno sie nie odlozy, no chyba, ze ktos idze na 2h roweru z litrowym bidonem coli i 3batonikami ;)

owszem, ale jako dorazny dopalacz lepiej sprawdzi sie cola, ktora jest szybciej przyswajana, a zawarta wen kofeina tez troche pomaga, weglowodany zlozone nie dadza takiego uczucia uderzenia sily, jak proste, a to ze starcza na dluzej, to juz inna sprawa...

co do wlasnosci tuczacych coli, to w trakcie wysilku mala buteleczka na pewno sie nie odlozy, no chyba, ze ktos idze na 2h roweru z litrowym bidonem coli i 3batonikami :D

Choć niewątpliwie auto wątku pytał o suplementy, a nie o jakieś doraźne dopalacze... doraźne dopalacze są dobre dla nie przygotowanych (...), a nie dla kogoś kto myśli o tym co robi, pijąc OLIMP CARBO cały czas, stopniowo uzupełniasz to co spalasz, niewiem kto tak robi, że jedzie przez godzinę i nic nie pije, a potem cyk "doraźny dopalacz" i już jest w formie. A jeżeli już to nie jakaś śmieszna cola tylko red - bull with vodka. ;)

Co do OLIMP CARBO to też polecam.

no redbull sam w sobie jest megaszkodliwy, z wodka robi ladny sajgon, juz chyba lepiej sie ujarac...

co do znaczenia slowa suplement, to pod nie mozna podciagnac wszystko :)

a kto pisze, ze nic nie pije? domyslnie woda, ale na gorsze dni przydaje sie cos na pobudzenie i wtedy np kolka+banan, a co do myslenia i futrowania sie syntetykami, to mysle, ze nie musze komentowac :D

no redbull sam w sobie jest megaszkodliwy, z wodka robi ladny sajgon, juz chyba lepiej sie ujarac...

co do znaczenia slowa suplement, to pod nie mozna podciagnac wszystko :(

a kto pisze, ze nic nie pije? domyslnie woda, ale na gorsze dni przydaje sie cos na pobudzenie i wtedy np kolka+banan, a co do myslenia i futrowania sie syntetykami, to mysle, ze nie musze komentowac :)

Oczywiście z red bullem i wódką to byl żart, mogłeś nie zrozumieć - spoko.

Ale jeżeli już pić jakąś colę (która nie jest mega szkodliwa...ehhh) z kofeiną to lepiej red bulla ten to ma kopa.

Co do znaczenia słowa "suplement" są regulacje prawne unijne i polskie co suplementem nazwać można, więc nie wszystko można podciągnąć.

Nie wiem co chcesz komentować albo nie, ale nawet w tym poście sam piszesz "Kolka + banan", w końcu cola nie jest syntetykiem, jest taka naturalna, świetnie po niej odkręca się zapieczone śruby, oczywiście się nie pije tylko się je polewa...

wszystko prawda, pytanie tylko, czy masz jakas wiedze nt szkodliwosci koli, poza wplywem na szkliwo i tkanki kostne, ktore jednak mamy osloniete przed bezposrednim dzialaniem, oczywiscie prosze o skutki uboczne inne niz rozpychanie brzucha gazem, otylosc itp...bo w nadmiarze, to nawet chleb zabije

I oczywiście artykuł dotyczy nadmiaru coli. Jak już kolega wyżej wspomniał - w nadmiarze nawet chleb zabije.

Samemu lubię się z rzadka napić coli i nie mam wyrzutów sumienia, że ucierpi na tym moje zdrowie. :)

Chłopie czytaj ze zrozumieniem w tytule jest nadmiar, ale w artykuliku jest mowa o 2 sztukach, więc przeczytaj całość (jest naprawdę krótki, nie tylko tytuł).

Ja też nie mam wyrzutów sumienia z tego powodu, że napijesz się z rzadka coli i ucierpi Twoje zdrowie.

Choć pewnie z racji wieku "trujesz" się tylko colą i w związku z tym nie masz co się martwić.

Chłopie czytaj ze zrozumieniem w tytule jest nadmiar, ale w artykuliku jest mowa o 2 sztukach, więc przeczytaj całość (jest naprawdę krótki, nie tylko tytuł).

Ja też nie mam wyrzutów sumienia z tego powodu, że napijesz się z rzadka coli i ucierpi Twoje zdrowie.

Choć pewnie z racji wieku "trujesz" się tylko colą i w związku z tym nie masz co się martwić.

Nie wiem z czym masz problem - najwyraźniej 2 colę dziennie to już nadmiar (co w sumie wcale mnie nie dziwi). A nadmiar czegokolwiek nie jest zdrowy, o czym już napisałem w poprzednim poście. Widzisz gdzieś sprzeczność?

Nie wiem z czym masz problem - najwyraźniej 2 colę dziennie to już nadmiar (co w sumie wcale mnie nie dziwi). A nadmiar czegokolwiek nie jest zdrowy, o czym już napisałem w poprzednim poście. Widzisz gdzieś sprzeczność?

Problem jest w tym że mylicie pojęcia. "Dopalacze" a "suplementacja" to dwie różne rzeczy. Za dawnych czasów jak powstawały pierwsze siłownie rewelacyjnym dopalaczem było wypicie podwójnej kawy i aspiryny. Kop murowany ale krótkotrwały jak wszystkie dopalacze zresztą.

Suplementacja to wzbogacanie swojej diety poprzez różnego rodzaju suplementy białkowe, witaminowe lub węglowodanowe. W zależności od dyscypliny stosuje się różnego typu preparaty lub kombinacje ich. I tak na przykład: podczas długotrwałego wysiłku uzupełniamy płyny bogatym w węglowodany i minerały napojem, po wysiłku fizycznym natomiast aby zapobiec procesowi katabolizmu mięśni dobrze jest zjeść posiłek bogaty w proteiny.

Nie wierzyłem co niektóre osoby pisały w jaki sposób odżywiają się korzystając z fast foodów i innego rodzaju zapychaczy jelit.

serav lapiesz za slowka, ktore albo maja szerokie znaczenie, albo maja je jakby to powiedziec...ruchome (dopalacze), ogolnie mozna przyjac, ze suplement w rozumieniu odzywka, czy jakikolwiek syntetyk jest dopalaczem, a to, ze dopalacz czesci osob kojarzy sie z czym mocniejszym nie ma zadnego znaczenia...wszystko wymienione wspomaga efekty, ze tak to ujme pochodzenia naturalnego

Witam.

Korzystając z tego tematu może ktoś mi odpowiedzieć na pytanie (na konkurencyjnym forum nie potrafił mi nikt nic napisać)?

Czy przy dużym wysiłku warto brać jakieś odżywki, witaminy, biało itp?

Nie chodzi tu o uzupełnienie płynów tylko bardziej o uzupełnienie niedoboru witamin i reszty.

Mam 17 lat ważę ~61kg i mam 175 cm wzrostu.

p.s nie stosuje diety... jem codziennie jakiś nabiał itp. czasami zdarzy sie jakaś czekolada zapita gazowaną laserówką : P

Pozdrawiam

Karol

ogolnie nie znam nic bardziej glupiego, jak ukladanie diety amatorowi...po co? wystarczy poznac pare prawidel zywieniowych wplywajacych na nasza sylwetke i to tyle, nie ma nic gorszego, niz jedzenie z kartki

a czy warto brac cos po wysilku? wg mnie nie warto w ogole, pamietaj tylko tyle, ze po treningu najpierw troszke weglowodanow prostych, pozniej myju myju, nastepnie konkretny posilek z bialek i weglowodanow zlozonych, na przykladzie; batonik/szklanka soku->wanna->kurak z ryzem/jajecznica z ciemnym pieczywem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...