Mod Team Pixon Napisano 6 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Może ten rower tak naprawdę nie był nowy jak go kupowałeś. Ktoś przejechał na nim kilka kilometrów, niewiele, wywrócił się na stronę przerzutki i zgiął wózek. Przerzutkę sprzedawca wymienił a hak naprostował. Wiadomo, że jak już się raz metal/alu zegnie to już później w tym miejscu będzie się giąć dużo łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Widzę, że przerzutka jest dosyć mocno poobijana. Musiałeś gdzieś nią zahaczyć lub uderzyć w coś. Hak jest skręcony. Tak "finezyjnie" powyginane haki żadko się zdarzają. Masz talent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Korzystanie z praw oznacza albo odebranie pieniędzy, albo wymianę sprzętu po czasie około 20 dni - 60 dni. Wybacz, ale taka pogoda, nie chcę przesiedzieć w domu. Daj Ci Boże żeby się to tylko przeczekaniem ładnej pogody skończyło. Sprzęt ewidentnie nie jest nowy ale teraz to sprzedawca się może wszystkiego wyprzeć - powiedzieć, że To Ty w coś przywaliłeś i stąd skręcenie haka i obtarcia na przerzutce. Idź do sprzedawcy powołaj się na gwarancję lub rękojmię i ciesz jeśli Ci to w ogóle uznają (choćby i na jesieni)... Niestety tak często kończą się "super okazje"... Generalnie jeszcze nie panikuj - zorientuj się ile kosztuje hak do Twojej ramy. Może okazać się, że po wymianie haka kupno tego sprzętu to i tak była cenowo okazja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 radze powolywac sie na niezgodnosc towaru z umowa kupna-sprzedazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WMP Napisano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Ok, zaczynam pracować nad sprzedawcą. Czy ktoś może mi wskazać, gdzie jest ten hak? Da się jeszcze tym rowerkiem troszkę popedałować, czy już nie? Co do uderzenia, to nie pamiętam, ale jest to możliwe. Zna może ktoś trasę przez Zalew Zemborzycki(Lublin)? Tam po lesie, gdzie sa piękne konary, kamienie, uskoki, kotliny i wszystko co jest fajne Więc to, że uderzyłem jest prawdopodobne. Znalazłem magiczną książeczkę z napisem "Karta gwarancyjna", czytamy w niej: GWARANCJE Producent udziela na ten rower następującej gwarancji: *gwarancja na ramę dla pierwszego właściciela 5 lat, *12 miesięcy na pozostałe części z wyjątkiem części gumowych roweru (...) WARUNKI GWARANCJI (...) *na czas trwania gwarancji na usterki spowodowane złą jakością materiału, usterki w działaniu, wadami konstrukcyjnymi i montażowymi importer zapewnia bezpłatną naprawę, którą w jego imieniu wykonują odpowiednie punkty serwisowe. W przypadku konieczności wymiany części, Gwarant zapewnia ją w kolorze uniwersalnym. (o nie! będzie jak kameleon ) *Sprzedawca zobowiązany jest przekazać rower nabywcy w pełni sprawny, wyregulowany nadający się do natychmiastowej eksploatacji (...) GWARANCJA NIE DOTYCZY WAD POWSTAŁYCH: (...) *z winy użytkownika uszkodzenia powstałe w wyniku wypadku, niefachowej naprawy, zaniedbań w konserwacji(...) *w wyniku mechanicznego uszkodzenia w czasie używania roweru *gwarancja nie obejmuje (...) linek hamulcowych i przerzutek... (...) GWARANCJA TRACI SWĄ WAŻNOŚĆ W PRZYPADKU: (...) *Nie dokonania w terminie do 30 dni od momentu zakupu odpłatnego przeglądu roweru po tzw. wstępnej eksploatacji. (...) Chciałbym teraz odnieść się do niektórych punktów, otóż: *Sprzedawca zobowiązany jest przekazać rower nabywcy w pełni sprawny, wyregulowany nadający się do natychmiastowej eksploatacji(...) Rower sam regulowałem... Fajna zabawa... *Nie dokonania w terminie do 30 dni od momentu zakupu odpłatnego przeglądu roweru po tzw. wstępnej eksploatacji. Rower kupiłem 14.06 i tak naprawdę nie wiedziałem, że trzeba dokonać jakiegoś płatnego przeglądu. Czy w ramach tego przeglądu, naprawia mi hak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KtośTam Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 pisaleś, że to alivio, a jest deore dolne kółeczko źle prowadzi łańcuch i dlatego trze o blaszkę wewnętrzną - poza tym wózek wygląda na odgięty, a na dole na skręcony. polecam sprawdzić, czy wózek nie ma luzu bocznego - jesli ma, to jazda może się kończyć jego oberwaniem i zmieleniem łańcucha na kasecie jeśli wózek nie ma luzu bocznego, to można z takim odgięciem jeździc (ja jeżdziłem ponad dwa lata) - odkręc dolne kółeczko i od strony koła pomiędzy blaszkę wózka i kółeczko załóż podkłądkę 1-1,5mm - przestanie wtedy trzeć sprawdź jednak czy dolne kółeczko jest ustawione równolegle do koła, bo jeśli nie to go trzeba "naprostować" podkładając mu dodatkowo jakiś kawałek blaszki a najlepiej dogadaj się ze sprzedawcą, bo przerzutka wygląda na nieźle pokiereszowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Nie wiem gdzie Ty widzisz skręcony wózek... Poza tym wszyscy stwierdzili, że wygięty jest hak ramy i to akurat widać na zdjęciach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 6 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Czy ktoś może mi wskazać, gdzie jest ten hak? to,to: Da się jeszcze tym rowerkiem troszkę popedałować, czy już nie? No jasne że się da Po to są haki wymienne by je wymieniać w przypadku zgięcia/złamania zamiast wymieniać całą ramę (rzecz niewątpliwie droższą). Inna sprawa jeśli nie Ty jesteś sprawcą ale jak sam piszesz możliwe że jesteś. Żadna gwarancja Ci takiego czegoś nie obejmie. Nie załamuj się tylko kombinuj nowy hak. edit: Mam taką samą deorkę i wózek wygląda (!!) tak samo jak na zdjęciach. Lekko odstaje od koła i to jest normalne (?), a nie żadne skrzywienie - u mnie nie powoduje żadnego zsuwania się łańcucha z kółeczek. Luzy boczne też mam ale przerzutka ma już ponad dwa lata i ma prawo je mieć - nie powoduje jednak to zsuwania się łańcucha - co do ukręcenia przerzutki/ zmielenia łańcucha - pożyjemy zobaczymy Idź WMP do sklepu - może jakimś cudem uznają gwarancję. Jak nie to kombinuj jak Ktoś Tam radzi, jak to wszystko nic nie da zdobądź nowy hak i będzie po problemie (chyba - jak nie to daj znać - pomyślimy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WMP Napisano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 yhy, łopatologicznie, hak to: kawałek metalu, z dziurkami do którego przykręca się przerzutkę Jutro rano dzwonię do serwisu do którego dostałem kontakt w sklepie E.Lecclerc(tak, tam trafiłem na ta "okazję" przy kupowaniu bułeczek). Zobaczymy co powiedzą. Na wszelki wypadek: 1. Jak wyklepać hak? 2. Jaki kupić nowy, są jakieś modele? Ile by kosztował? @KtośTam: skopiowałem dane ze strony firmowej mojego roweru(podąłem w pierwszym poście). Jak oceniasz te przerzutki? Ja muszę uregulować przednią, bo jak raz spadł mi łańcuch przy chodzeniu na najmniejszą, to pięknie się zaklinował między śrubami w zębatce a suportem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KtośTam Napisano 7 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 I. dolne kółeczko z natury rzeczy zmaga się z przekoszonym dołem łańcuchem i trzeć o wózek nie ma prawa, nawety przy krzywym haku II. twierdzenie że hak jest krzywy na podstawie zdjęcia wykonanego od tyłu i z bliska jest ryzykowne - prawdą być nie musi III. mialem stycznosc z przerzutkami xt - konstrukcja wózka i jego mocowania do trzpienia jest taka sama - jeśli sa luzy na trzpieniu, to wózek moze odpaść znienacka IV. Procedura sprawdzania krzywości haka: 1. stawiamy rower do góry kołami 2. wrzucamy łańcuch na największa zebatkę korby i na jakąś środkową koronkę kasety. 3. kręcimy pedałami i patrzymy jak kółeczko górne przerzutki tylnej (to przy kasecie) prowadzi łańcuch po kasecie. Szczególnie interesuje nas odległość między łańcuchem, a następną koronką kasety. 4. przednią przerzutką zrzucamy na najmniejszą koronkę korby i patrzymy co się dzieje z kółeczkiem górnym przerzutki tylnej i jak prowadzi łańcuch. Przerzutka tylna po takiej zmianie odchyli się znacznie do tyłu. Jeśli hak jest prosty, to odległość łańcucha od następnej koronki kasety nie zmieni się. Jeśli hak jest skręcony, to odległość zmniejszy się lub zwiększy, a w skrajnych przypadkach łańcuch będzie chciał wskoczyć na inną koronkę kasety. P.S. jeśli w jakims serwisie ktoś wyciagnie przyrząd do pomiaru równoleglości haka względem kola, a ściślej względem obreczy - to proszę go w moim imieniu wyśmiac Prostowanie haka 1. hak skręcony względem kasety - klucz francuski w łapki i do roboty - testować krzywosć jak wyzej 2. hak odgięty w stronę koła lub przeciwnie - tu są dwa warianty: a) francuz w łapki i odginac hak, aż wózek przerzutki, patrząc od tyłu roweru, będzie ustawiony pionowo i rownolegle z kołem - jesli hak będzie ustawiony niezbyt pionowo i równolegle, mimo że na sile doprawadziliśmy do równoległości wózka, to patrz pkt. b b] francuz w łapki i ustawić hak pionowo i równolegle do koła - w tej opcji nie należy przejmowac się wózkiem - tak jak pisaliscie, niektóre przerzutki są prawdopodobnie źle złożone i mają w naturalny sposób wózek odglęty na zewnatrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 7 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Hak jest ewidetnie skrzywiony, na zdjęciu powyżej zaznaczyłem miejsce gdzie nie styka się z ramą, a powinien przylegać całą powierzchnią. Te odgięcie, własnie powoduje, odgięcie przerzutki. A sposób prostowania haka został napisany post wyżej przez kolege KtośTam. Możesz także spróbowac bardziej skręcić koło szybkozamykaczem, może jest nieco za luźno i dlatego tak odstaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Podjedź z tym jednak do serwisu, bo jeśli nie jesteś wprawiony w bojach nie dasz rady tego dobrze zrobić. Poza tym masz gwarę, więc nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 7 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 czy da sie jezdzic? jesli naped dziala, to pewnie. jesli chcesz sie bawic francuzem, to polecam drobna modyfikacje. pierwszym franzucem sciskamy hak w miejscu mocowania do ramy, a drugim odginamy. oczywiscie wczesniej odkrecamy przerzutke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WMP Napisano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Do serwisu pojadę, to pewne. Ale nie wydaje mi się na profesjonalny. Dzwoniłem, facet mówił że z nim t trzeba się umawiać na godzinę to pracuje od 10 do 16, a jak jest deszcz do 13 (?!). Serwis mieści się w wieżowcu(ale chyba wejście z parteru). @KtośTam: Jeżeli w serwisie nie naprawią, to twój opis się przyda. Ba, zrobię do tego zdjęcia Jak chcecie, mogę się postarać zrobić lepsze zdjęcia, mogę również zdjąć przerzutkę(ale, poczekamy z tym do serwisu). A co uważacie o sprzęcie który kupiłem? Opłaca się włożyć w to troszkę zachodu, czy nie jest to sprzęt wart poświęcenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 7 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 pracuje od 10 do 16, a jak jest deszcz do 13 (?!). a to chamy. kazdy szanujacy sie serwis przedluza godziny pracy w deszczowe dni, zebys ew. mogl do nich podjechac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 A co uważacie o sprzęcie który kupiłem? Opłaca się włożyć w to troszkę zachodu, czy nie jest to sprzęt wart poświęcenia? To może napisz nam dokładniej za jakich części składa się twój rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WMP Napisano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 http://questbike.com/index.php?zaw=16&...&wer_id=678 tyle że tarczówki są w obu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 No powiem, że jak za taką cenę to rowerek całkiem ok. Ty masz tarcze w tym rowerze? Jaki to model? Czemu nie ma ich w podanym rowerze/specyfikacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WMP Napisano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 bo ja mam troszkę inną wersję O tarczówkach wiem tyle że to jakiś artek... Aha, mam już rower naprawiony, hak został wymieniny za cenę przegląda(25zł) Szybko i chyba dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.