Skocz do zawartości

[rower] Potrzebna pomoc w dobraniu ramy i amora i kilku innych

Ufoludek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje pomocy, gdyż chciałbym sobie kupić rower, który służył by mi głównie do ścigania się na maratonach. Mam 3,5 k do wydania, ale.... Ostatnio koleś w pobliskim sklepie zaproponował mi, że może mi sprzedać rame Rama Giant XtC Composite za 3,5 k. I wydaje mi sie ze to niezła okazja, a sprawa wygląda tak, że jak bym teraz kupił rame to do końca roku złożyłbym cały rower. Myślicie że to sie opłaca??

Wg, mnie to zależy ile jesteś gotów wydac na sprzęta. Po za tym, jak skląda sie rower, to kupuje się części generalnie jak najlepsze:) wiemto, gdyż jak składałęm singla, z wersji budżetowej wyszlo mi ponad 1200zł;]

Więc, jeśli to ma być sprżet na najwyższym poziomie to:

a) oblicz sobie calkowity koszt wszystkich części

:) porownaj Twoj konfig z rowerami fabrycznymi...może trafisz na oakzje?:)

Nie wiem czy jest konieczne wywalanie w rame na dzien dobry 3,5 klocka.Mozna znalezc cos tanszego i niekoniecznie z carbonu.Zreszta tansze carbony tez sa do kupienia,a to,ze nie nazywaja sie Giant,Specialized czy Cannondale nie od razu swiadczy o tym,ze sa do bani.Tyle,ze musisz sobie zdawac sprawe z tego,ze drugie 3,5 patyka,ktore chcesz jeszcze wladowac w rower moze sie okazac kwota niewystarczajaca.Amor co najmniej 2000,lekkie kolka tez kosztuja,osprzet i cala reszta.Nie sadze,zeby czesci teraz jakos drastycznie stanialy,wiec po prostu posprawdzaj ceny czesci,policz wszystko i zobaczysz ile mniej wiecej zostanie na rame.Najwazniejsze to na dzien dobry nie przesadzic,bo potem moze zabraknac:).

Z calym szacunkiem-Rebe ubiegloroczna mozna kupic (z wylaczeniem allegro) za 1400 i to tez trzeba dobrze trafic.Mowilem o amortyzatorach kupionych w sklepie z gwarancja,z wylaczeniem allegro i sprowadzania z zagranicy.Sporo sklepow do chwili obecnej proponuje ubiegloroczna Rebe Team za 2200-w "superpromocji" za 1900,z foxem jest jeszcze troszke drozej.Jesli ktos kupuje na allegro to pewnie moze wyhaczyc cos tanszego,ale to wszystko kwestia wrodzonej lub nabytej sklonnosci do ryzyka.Aha i jeszcze na ogol jest tak,ze nawet jesli kupi sie w sklepie internetowym amor po supercenie,to jest on obejty gwarancja sklepu a nie producenta.Niby nic takiego,ale roznie to potem moze byc.Wymienilem tylko tych dwoch producentow,bo Magury jeszcze nie probowalem (zreszta tez kosztuje "dwojke" z hakiem),Manitou po roznych problemach z amortyzatorami tej firmy poki co omijam szerokim lukiem,a Marcoch ku mojemu smutkowi jakby zatrzymal sie w czasie.....

A mam w takim razie prośbe. Bo wymyśliłem sobie tak, że kupie teraz cały rower z dobrą ramą i ew. amorem (jak sie uda taki znaleźć) a kiepskim osprzętem, i potem osprzet wymienie. Tylko że ja kompletnie nei znam się na ramach wiec jeżeli moglibyście coś zaoferować za te około 3,5 k. Rama tak jak pisałem, ma służyć do ścigania się na maratonach.

Możesz spokojnie kupić za 1000zł R7kę, na allegro jest jakaś Reba za 1200zł... Kupowanie w sklepach stacjonarnych, które mają ceny o kilkadziesiąt procent wyższe niż w sieci, to idiotyzm, a nie uciekanie od ryzyka... Ja dorwałem Shermana za 1000zł w sieci, prosto z Wigwama, z gwarancją...

idiotyzm czy ryzyko - zwał jak zwał - ja kupilem rebe team za 1350 w sklepie internetowym - nie mam nic przeciwko takim sklepom-zamowilem w jeden dzien-odebralem dnia nastepnego.I nie mam zadnych zastrzezen.A gwarancja jest-tyle ze sklepu na podstawie paragonu,a nie producenta.Brak pompki tez mi jakos specjalnie nie przeszkadza.A kiedy wspominalem o cenach amortyzatorow po prostu bralem pod uwage ceny w sklepach stacjonarnych i tyle w temacie.Nie zmienia to jednak faktu,ze przywolana juz Reba w wiekszosci sklepow internetowych i tak kosztuje prawie 2000 albo i lepiej,wiec trzeba po prostu poszukac.

Gość BarteX88

Ufoludek ile ważysz i jak wysoki jesteś ?

rama kellys sabotage 1800 http://allegro.pl/item390172824_rama_kelly...pecialized.html

amor rock shox reba team 1449

hamulce formula oro k24 180/160 1059

koła shimano xt WH-M775 859

kaseta deore xt 120

p. Tylnia sram x9 245

p. Przednia deore xt 79

łańcuch xtr 55

manetki x9 229

korby deore xt 394

razem 6289 zł

rower możesz składać część po części. Duża możliwośc trafienia okazji (szukaj części nowych a zdjętych z roweru - ja np. sprzedaje mostek syntace f139)

do 7 tys zł zostaje Ci 711 zł na sztyce, mostek, siodło, i kiere :D

zawsze możesz wziąć inną, tańszą ramę i ewentualnie zmienić amor na fox-a, albo odłożyć kasę do kieszeni.

pamiętaj też o dętkach czy oponach :D

No wlasnie Radon to jest jakas opcja.Jakis wielki wysyp firmy na rynek teraz widac,a rowery w zaskakujaco niskich cenach.Ramy sa krotkie,ale kazdemu pasuje inna geometria wiec i tak dopoki nie wsiadziesz to nie bedziesz wiedziec,czy to jest to.Mozesz tez kupic jakis tanszy model ale pozniejsza podmianka czesci na te z wyzszej polki bedzie drogo kosztowac.Jezeli mozesz poczekac do momentu kiedy bedziesz mogl nabyc caly rowerek to zrob tak.Ja tak nie umialem.Musialem miec juz tu i teraz i skladac bydlatko po kawalku....

Moja propozycja jest taka. Teraz kup scotta scale 80 http://www.scott.pl/lato/product.php?uid=16 2,5 kz i masz juz na czym jezdzic. Spoko ramka i badziewna reszta. Zbieraj kase i i jak nazbierasz kup http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...roducts_id=1477 4200. Robisz przekladke wsadzasz w scotta najlepsze graty wychodzi ci super maszynka do maratonow. Z tego co ci zostanie skladasz drugiego bajka - treningowka lub do opchniecia. Łacznie 6700 i masz 2bajki

Tja, tylko po co przekładać, skoro ta rama Poisona stoi na podobnym Poziomie co to od Scota, która nie jest żadną rewelacją. Jak dla mnie wyrzucanie ponad 2 kafli w błoto, zimówke kupuję się wg mojej opinii za max ~~700zł, bo i tak wyżre ją sól i zje korozja.

http://www.allegro.pl/item388150688_cube_r...l_dt_swiss.html

Tańsza opcja

http://www.allegro.pl/item390390965_cube_r...8_dt_swiss.html

Może Spec?

http://www.allegro.pl/item389090441_2008_s...iant_trek_.html

albo zaryzykować na legendę bez gwarancji zapewne

http://www.allegro.pl/item391323968_cannon...uper_cena_.html

albo full

Pisze że nowy, a jaki jest?

http://www.allegro.pl/item388060407_cannondale_prophet.html

albo

http://www.allegro.pl/item391328654_cube_a...er_20_cali.html

I zostaje na kontener piwa ;)

Pozdrawiam

P.S.Większość z tych ram stoi na CO NAJMNIEJ tym samym poziomie co przereklamowany scale 80.

No i tu jest cały problem, że niema szans zebym uzbierał całą sumę naraz. Maxymalnie moge zebrać w jednym momencie 3,5 k A chciałbym stworzyć rower na takiej ramie, której już nie zmienie przez dłuuuuugo, może nawet już nigdy. Wiec zależy mi aby była naprawde dobra, acz kolwiek dobrze by było jakby za te 3,5 k amora też wcisnąć, bo potem naraz zdobyc sianko na amora też bedzie ciężko. A do jeżdzenia rower mam, i spokojnie do końca sezonu na nim pojeżdże, a potem bede miał na zimówke. Zastanawiałem się nad jakimś Radonem tańszym i żeby go odrazu ulepszać, ale wyczytałem że geometria ich ram jest dość mało sportowa i to mnie troszke odsunęło od tego pomysłu.

Nie ma ram których nie zmienisz nigdy ;) Tym bardziej ram carbonowych, które zmienia się co dwa-trzy lata ?

Czekaj bo nie zrozumiałem, na teraz masz 3,5 k, na koniec sezonu mógłbyś tą sumkę podwoić? Tak?

Od Radona wolałbym już Poisona :)

Pozdrawiam

Czekaj bo nie zrozumiałem, na teraz masz 3,5 k, na koniec sezonu mógłbyś tą sumkę podwoić? Tak?

Dokładnie tak, na koniec lipca bede miał 3,5 k a przez następne 5 miesięcy bede mógł wsadzić w rower drugie tyle

Raczej musisz konkretnie się określić , co cię interesuje , sama rama za 3500 zł , czy zestaw rama + amortyzator ?

W przciwnym razie trudno przedstawiać informację konkretne .

Dobrze byłby abyś określił do jakiego stylu jazdy ? Zawody XC , Maraton ( z nastawieniem na wynik sportowy ) czy raczej amatorska jazda , a od czasu do czasu jakiś Maraton .

Jeżeli starty w zawodach , to powinienaś kupić ramę typowo sportową , Scott Scale , Cube Reaction , Giant XTC i nie jest prawdą że są to przereklamowane produkty .

Jeżeli chcesz koniecznie carbonową rame to bierz No Sainta za 2500zł, http://lemonbike.eu/product_info.php?cPath...products_id=699 na light biku, wszyscą ją chwalą, sprawdzony towar.

Ale jeśli jesteś początkującym to bym sie nie bawił w składanie i to jeszcze na carbo

Proponuje kup na przykład Scotta za 2.5k zł i potem jak juz będziesz wiedział czego chcesz, stuningujesz go, Scale ma naprawdę super geo do ścigania

Poza tym trzeba sie cieszyć sezonem puki jest

Mwegrzyn, jeżeli odnosisz się do mojej wypowiedzi, to wnioskowałem iż tylko Scale 80 jest przereklamowany, szczególnie w odniesieniu do ram na podobnym pułapie cenowym. Podałem kilka propozycji, były w nich Cube, Cannondale, Specialized, zaraz mogę zarzucić jakimś Giantem anthem czy xtc, ale kupowanie scale 80 z takim budżetem to chyba pomyłka, z uwagi na to że powyższe ramy są na bardzo podobym, śmiałbym mówić dużo wyższym poziomie.

Chyba wszystko wyjaśniłem:)

Pozdrawiam

P.S.Szajbz, autor chce ramę na lata, carbon ma nią być? Ja bym celował w aluminium, może nawet w stal :D A jak z tytanem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...