Skocz do zawartości

[hamulce] shimano 485

topol

Rekomendowane odpowiedzi

dzwignie hamulcowe takiego typu jak ty masz 485 w 535/lx/xt to wlasciwie jedna konstrukcja. kiedys przerabialem temat sainta i nic mądrego na ten temat nie znalazlem. roznily sie wlasciwie tylko ksztaltem samej dzwigni hamulca. chcac wiekszego kopa trzeba kombinowac z klockami/ rozmiarem tarcz.

A w życiu, właśnie te nowe XT i XTR różnią się znacznie od Alivio, Deore, starych XT. W porównaniu do standardowej dźwigni z Deorek skok jej by klocki dotknęły tarczy jest dużo mniejszy. Dodatkowo regulacja odchylenia od kiery bardzo przyjemnie pracuje a wyprowadzenie przewodu jest pod większym kątem, dzięki czemu można skrócić jego długość.

ale ja piszę o starych - ktore maja dzwignie praktycznie takie same, a nowe alivio nawiązuje stylistyką do wlasnie starszych modeli.

miałem chwile nowe xt.

nie polecam tej dzwigni od nowego xt - bo jej dzialanie jest ciut inne niz alivio - no chyba ze ci to zupelnie nie przeszkadza.

poza tym dosc znacząco odbiega stylistycznie od alivio.

o ile w przypadku kombinacji vbrake i hydraulika w rowerze jest to wymuszone konstrukcją hamulca to przy posiadaniu dwoch hydraulikow wygladaloby to ciut dziwacznie - jak dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...