Skocz do zawartości

[odgłosy] napęd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem który dosyć mocno mnie irytuje. A mianowicie jak na kasecie ustawiam dwie najmniejsze przerzutki, a z przodu największą (na średniej też ale w znacznie mniejszym stopniu) to z okolicy przednich przerzutek słychać lekkie tyrkotanie. Nie są to źle ustawione przerzutki ani luźna korba (tak mi się zdaje po oględzinach). Zauważyłem jednak coś jakby spawy na największej przerzutce oraz takie jakby grzybki na średniej przerzutce. Wydaje mi się że to przez te elementy łańcuch układa się tak i wydaje takie dźwięki. Chciałbym zasięgnąć porady czy te odgłosy znikną (dodam że rower jest nowy i ma około 70 km przejechane).

I mam jeszcze jedno pytanie bo dzisiaj będę dokonywał regUlacji przerzutek. Jakie są dozwolone i zalecane kombinacje przerzutek przód z tyłem?

Wiem że kombinacja na krzyż jest zabroniona ale czy np. na średniej z przodu mogę dawać wszystkie z tyłu czy np. 5-6 środkowych?

Dziękuję za wszelką pomoc i proszę o rady bo nie wiem czy mam angaŻować w to serwis.

Damian

Napisano

Chwała Ci za polskie znaki, ale ta ortografia...

Co do zalecanych kombinacji... rzeczywiście na środkowej tarczy z przodu jeździ się na środkowych zębatkach z tyłu. Skrajnych raczej unikaj.

Co do odgłosów: ciężko powiedzieć, jesteś pewien, że przerzutka przednia dobrze wyregulowana? Być może napęd musi się jeszcze dotrzeć, choć wtedy właściwie na każdym przełożeniu powinno się "coś" dziać.

Zauważyłem jednak coś jak by spawy na nawiększej przerzutce oraz takie jak by grzybki na średniej przerzutce. Wydaje mi się że to przez te elementy łańcuch układa się tak i wydaje takie dźwięki

Masz na myśli tarcze (zębatki)?

Napisano

U mnie taka sytuacja miała miejsce na tych samych przełożeniach, powodem było lekkie ocieranie łańcucha o prowadnik przedniej przerzutki. O dziwo na stojaku nie było nic słychać, dopiero podczas jazdy i obciążenia zaczynało hałasować. Wystarczyło więc podregulować i przesunąć prowadnik lekko w prawo.

Napisano

Właśnie chodzi mi o tarcze na których są następujące "anomalie":

-na największej z przodu są ze trzy spawy między zębami i wystają one lekko ponad linię boczną zębatki

-na środkowej z przodu są takie małe jak by grzybki z boku zębatki i łańcuch bardzo lekko się na nich opiera

Co do przebiegu to rower jest nowy (Kelly's Saphix) i ma przebieg lekko ponad 70km.

Dane roweru:

frame Aluminum alloy

frame size 17" / 19" / 21" / 23"

fork RST Neon T8, 60mm, coil+MCU

head parts VP semi-integrated

b.b.parts Shimano cartridge

crankset Shimano (08) M191 (48x38x28T)

f/derailleur Shimano C051

r/derailleur Shimano Acera

shifters Shimano ST-EF60 EZ-fire Plus

speed 24

freewheel Shimano CS-HG30-8 (11-32T)

chain KMC Z-51

brakes APSE

brake levers Shimano ST-EF60 EZ-fire Plus

brake inner wire Driving Force SCS (SlickCableSystem)

hubs alloy / Shimano RM30

spokes steel U.C.P.

rims Kellys Draft

tires Kellys Softline 700x38C ReflectiveLine

stem Zoom

handlebar KALLOY Uno

grips Propalm

seat post KALLOY

saddle KBIX CrossLine

pedals VP alloy / steel

accessories CAT EYE reflector set, bell

weight kg 13,72(19")

Dodam że przerzutki sam regUlowałem z tym że dokładnie się całości przyjrzałem i wydaje mi się że to nie kwestia rególacji. Ale rzecz jasna mogę się mylić (regUlowałem według sposobu Zbooya)

Dziękuję i czekam na pomoc

Damian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.