justgirl Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 Proszę o pomoc,w moim rowerze jest sztywny mostek i dużo za długi aż nie sięgam do kierownicy,mogę okazyjnie zakupić krótszy i regulowany mostek ritchey pro,ja mam obecnie podstawowy model ritchey,pytanie jest odnośnie regulacji,czy ta śruba jest stabilna,nie zacznie się odkręcać,nie chciałabym żeby kierownica mi się złożyła :-) a nigdy nie mialam takiego mostka,proszę o szybką odpowiedz i z góry dzięki za pomoc
grzegorz1974paszek Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 Jaka cena tego mostka? Jaki masz rower/jak jezdzisz? Jaką masz teraz długośc/jaka jest długośc tego regulowanego? Wysokośc kierownicy teraz masz odpowiednią?
GdyniaBiker Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 Najpierw należałoby się zastanowić, jaka powinna być długość i gięcie optymalnego, a wtedy sensowny byłby zakup odpowiedniego bez regulacji.. Więc najpierw odp na pytania grzegorza
justgirl Napisano 2 Lipca 2008 Autor Napisano 2 Lipca 2008 mam kontuzje kręgu i im wyżej będzie kierownica tym lepiej dla mnie bo nie będę tak obciążać rąk,mam najdłuższy mostek ritchey podstawową wersję bez nazwy 4letni,był na standarcie authora versusa,resztę mam też zwykłą,prostą kierownicę ritchey i stery też ritchey,nic z tych rzeczy nie ma zadnego dodatkowego opisu,więc wnioskuję,że to podstawowe modele,ten gięty to był model pro 90mm bodajże,u mnie problem jest podstawowy,mam ramę 19" a ja mam 170cm i przy tym mostku,z siodełkiem wysuniętym do przodu ledwo co sięgam kierownicy :-))) cierpią na tym moje plecy ,dlatego chcę skrócić jak najbardziej odległość od siodełka do kierownicy ah,cena to 49zl
grzegorz1974paszek Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 O wytrzymałośc tego regulowanego bym sie nie bał . A teraz jak długi masz mostek? Jest jeszcze taki http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=240 mam takie dwa nawet . Jest sztywny i ma duży zakres regulacji . A może mniejsza rama lepiej?
justgirl Napisano 3 Lipca 2008 Autor Napisano 3 Lipca 2008 Obecny ma 140mm,a to bardzo duża różnica,wymiana ramy odpada bo to author versus,ramę trudno dostać a w sumie ta mi się bardzo podoba,już nie robią takich czerwonych,a nowe modele są brzydkie.Jeżeli chodzi o sam rozmiar to drugą ramę mam 18" w nowym cubie ale wymiarowo jest podobny do mojego,kwestia tego,że w nowym mostek jest krótszy i geometria ramy inna,no i gięta kierwnica też trochę daje.Ogólnie te 3-4cm dają bardzo dużą różnicę.Może faktycznie sztywny mostek byłby ok,nawet droższy bo ten jest trochę ciężki,ale ja się nie znam zbytnio na tych kątach mostków a w katalogu rowerowym widzę ,że niektóre robią z różnymi kątami nachylenia.Może jest jakiś sztywny,krótki bardziej podniesiony do góry?Dzięki wielkie za pomoc
grzegorz1974paszek Napisano 3 Lipca 2008 Napisano 3 Lipca 2008 O kurcze - 140mm ! Rarytas. Mostek np. taki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=386267398 lub inny - wystarczy wejśc na Allegro - kolory i rozmiary do wyboru ,ceny też . Jeszcze pytanie - rura sterowa widelca - ile wystaje z ramy ? Chodzi o to że mostek z duzym kątem wygląda raczej srednio , jesli sterówka jest wystarczająco długa -lepszym wyborem będzie prosty mostek , a najładniej wygląda gdy jest równolegle do podłoża . Troche sie spózniłas , niedawno sprzedałem za 70zł mostek KCNC Red - czrwony anodowany 80mm , do ramki pasowałby akurat.W doborze długości mostka powinna pomóc ta tabelka - ponoc się sprawdza http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/rozmiarr.html
justgirl Napisano 3 Lipca 2008 Autor Napisano 3 Lipca 2008 To napiszę: sprzedam rarytas :-) Na allegro jest tego tyle,mam katalog rowerowy 2008 i tam też jest sporo mostków,problem w tym że trudno jest wybrać jak się człowiek na tym nie zna,licząc od ramy wystaje 6cm,liczę z podkładkami i resztą :-) chyba muszę się doszkolić,bo wstyd mieć 2 rowery za tyle kasy i nie umieć ich przerobić :-)))
grzegorz1974paszek Napisano 5 Lipca 2008 Napisano 5 Lipca 2008 Przy zakupie pamiętaj że kierownice maja średnice 25,4mm [ taką chyba masz] i 31,8mm . Trzeba kupic pasujący mostek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.