Skocz do zawartości

[Opony] Lekkie, ciche, szybkie semi-slicki?

Wooyek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie polecacie opony, które:

- są lekkie (do 400-450 g);

- są szybkie i ciche na asfalcie i utwardzonych drogach szutrowo-leśnych (stąd wnioskuję, że najlepsze były by semislicki);

- poradzą sobie w miarę sprawnie w piasku (ale jest to sprawa drugorzędna)

?

Zachowanie w trudnym terenie, jak i w błocie/na mokrym nie ma żadnego znaczenia.

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi. Brat potrzebuje opon do lekkiej rodzinnej turystyki i poprosił mnie o pomoc. Po wstępnych poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że jednak zapytam praktyków (sam używam cięższego sprzętu) :(

Napisano

Conti SportContact 1.3 to świetne oponki na miasto i na szosę, natłukłem już na nich ze 2000km łącznie i ani razu nie złapałem gumy - rewelacja. Ważą faktycznie 450g, a z racji małej szerokości idą jak burza :D W zakrętach trzymają dobrze, ale o piasku czy szutrach zapomnij. Komfortowo da się pojeździć po lesie i złych nawierzchniach, ale jak jest sypki grunt to stają się bardzo nerwowe i przyczepność spada do... może nie zera, ale jest kiepsko.

Bardzo je lubię :(

Napisano

Aaa, zapomniałem podać jeszcze ważnego kryterium: rozmiar 26", szerokość w okolicach 2.0" (liczy się komfort i objętość - jazda z fotelikiem)

Napisano

Hm, trudno powiedzieć... Wymagania co do rozmiaru i masy są dość wysokie, więc nie spodziewam się opon za 50 zł. Powiedzmy, że budżet wstępnie jest otwarty, ale wiadomo - 200 zł za sztukę to już też przegięcie ;) Ideałem były by okolice 100 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...