bendus Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 Skoro sprawa z Foxem 32 nie wypaliła i mam znów kasę "wolną" zacząłem się rozglądać za widelcem z 20mm osią. Myśl taka kołatała się po mojej głowie od długiego czasu, ale wreszcie jest okazja na przesiadkę. W związku z tym wypadałoby też rozeznać się w piastach na taki system. Co polecacie? "Polskich" marek made in Taiwan trochę się obawiam. Tobo ma kłopoty z NS'ami (mój tylny NS popiskuje uszczelkami), a podejrzewam, że wszystkie Dartmoor'y, Prodigy itp. nie są drastycznie różnymi konstrukcjami. Shimano odpada z powodu CL. Na tą chwilę interesująco wygląda Hope Pro II, ale jestem otwarty na propozycje. Z chęcią przeczytam opinie użytkowników innych piast.
Mod Team bogus Napisano 1 Lipca 2008 Mod Team Napisano 1 Lipca 2008 Mój kumpel który skacze na rowerze i jeździ w dualu i lekkim FR użytkuje piastę Prodigy. Jest z niej bardzo zadowolony. Kręci się bardzo dobrze. Nic się z tym nie dzieje. Piasta się trzyma, a rama poszła na gwarę, bo pękła. Jeszcze masz do wyboru piastę Novatec na sztywną oś.
GdyniaBiker Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 Wśród "polsko tajwańskich" piast - jak się wydaje - są gorsze i lepsze Jeden kolega ma bodajże Novateca (albo raczej Joytecha - jeden pies) w zjazdówce, drugi Dartmoora w enduro (obie 20mm of kors), nie narzekają Ale skoro masz do wyboru nieco wyższą chyba półkę, to nie ma co...
Putek Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 Jak masz kase to bierz Hope Pro 2, ja sie na nią czaje, ujeżdżana bedzie w fr. Kolega na nich śmiga, jakość wykonania super, wygląd jeszcze lepszy a od strony technicznej miód malina. Tylna cyka kosmicznie!
dejot Napisano 7 Lipca 2008 Napisano 7 Lipca 2008 Wg mnie w przednią piastę na 20 mm oś nie opłaca się inwestować dużych pieniędzy (czyt DT lub CK lub Hope). Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się spotkać z przypadkiem żeby piasta na 20 mm padła. A jak padnie to niewielka chyba szkoda bo są na maszynówkach - wyjmujesz łożysko, idziesz do sklepu z łożyskami - płacisz 20 zł i zapominasz że miałeś jakieś problemy. No chyba, że na wadze Ci zależy mocno to wtedy kusisz zainwestować. Osobiście kulam się na PROformie Prodigy i uważam że to chyba najlepiej działająca część w moim rowerze Gorąco polecam:) Kumpel ma NSa i on ma te uszczelnienia takie jakieś dziwne
bendus Napisano 31 Lipca 2008 Autor Napisano 31 Lipca 2008 Co do trwałości przednich piast na oś 20mm, to zapraszam do testu czerwonych piast NS autorstwa Tobo. Lektura skutecznie zniechęca mnie do zakupu Joytecha z logo polskiej marki (NS, Dartmoor, itp.). Na pierwszym mejscu nadal jest Hope Pro II, ale pojawiły się kolejne typy: 1) WTB Laser Disc Super Duty - http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...roducts_id=1045 W sumie WTB cieszy się niezłą opinią, ale ta piasta jakas dziwna jest. Wszędzie w necie Super Duty wygląda zupełnie inaczej. 2) Atomlab General Issue - Niby marka uznana za oceanem, ale kształt korpusu itp sugeruje, że dostaję to samo co Prodigy, tylko z innym logo i kilkadziesiąt zł drożej. 3) Marzocchi - tańsza od Hope i mniej lanserska, ale opinie na mtbr ma niezłe ( http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/h...689_127crx.aspx )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.