Skocz do zawartości

[piasta przednia] Co ze "sztywną osią"?

bendus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skoro sprawa z Foxem 32 nie wypaliła i mam znów kasę "wolną" zacząłem się rozglądać za widelcem z 20mm osią. Myśl taka kołatała się po mojej głowie od długiego czasu, ale wreszcie jest okazja na przesiadkę.

W związku z tym wypadałoby też rozeznać się w piastach na taki system.

Co polecacie? "Polskich" marek made in Taiwan trochę się obawiam. Tobo ma kłopoty z NS'ami (mój tylny NS popiskuje uszczelkami), a podejrzewam, że wszystkie Dartmoor'y, Prodigy itp. nie są drastycznie różnymi konstrukcjami.

Shimano odpada z powodu CL. Na tą chwilę interesująco wygląda Hope Pro II, ale jestem otwarty na propozycje. Z chęcią przeczytam opinie użytkowników innych piast.

• Mod Team
Napisano

Mój kumpel który skacze na rowerze i jeździ w dualu i lekkim FR użytkuje piastę Prodigy.

Jest z niej bardzo zadowolony. Kręci się bardzo dobrze. Nic się z tym nie dzieje.

Piasta się trzyma, a rama poszła na gwarę, bo pękła.

Jeszcze masz do wyboru piastę Novatec na sztywną oś. :o

Napisano

Wśród "polsko tajwańskich" piast - jak się wydaje - są gorsze i lepsze :(

Jeden kolega ma bodajże Novateca (albo raczej Joytecha - jeden pies) w zjazdówce, drugi Dartmoora w enduro (obie 20mm of kors), nie narzekają :D

Ale skoro masz do wyboru nieco wyższą chyba półkę, to nie ma co...

Napisano

Jak masz kase to bierz Hope Pro 2, ja sie na nią czaje, ujeżdżana bedzie w fr. Kolega na nich śmiga, jakość wykonania super, wygląd jeszcze lepszy a od strony technicznej miód malina. Tylna cyka kosmicznie!

Napisano

Wg mnie w przednią piastę na 20 mm oś nie opłaca się inwestować dużych pieniędzy (czyt DT lub CK lub Hope). Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się spotkać z przypadkiem żeby piasta na 20 mm padła. A jak padnie to niewielka chyba szkoda bo są na maszynówkach - wyjmujesz łożysko, idziesz do sklepu z łożyskami - płacisz 20 zł i zapominasz że miałeś jakieś problemy. No chyba, że na wadze Ci zależy mocno to wtedy kusisz zainwestować. Osobiście kulam się na PROformie Prodigy i uważam że to chyba najlepiej działająca część w moim rowerze :excl: Gorąco polecam:) Kumpel ma NSa i on ma te uszczelnienia takie jakieś dziwne :down:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Co do trwałości przednich piast na oś 20mm, to zapraszam do testu czerwonych piast NS autorstwa Tobo. Lektura skutecznie zniechęca mnie do zakupu Joytecha z logo polskiej marki (NS, Dartmoor, itp.).

Na pierwszym mejscu nadal jest Hope Pro II, ale pojawiły się kolejne typy:

1) WTB Laser Disc Super Duty - http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...roducts_id=1045 W sumie WTB cieszy się niezłą opinią, ale ta piasta jakas dziwna jest. Wszędzie w necie Super Duty wygląda zupełnie inaczej.

2) Atomlab General Issue - Niby marka uznana za oceanem, ale kształt korpusu itp sugeruje, że dostaję to samo co Prodigy, tylko z innym logo i kilkadziesiąt zł drożej.

3) Marzocchi - tańsza od Hope i mniej lanserska, ale opinie na mtbr ma niezłe ( http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/h...689_127crx.aspx )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...