Skocz do zawartości

[Pagórki] w oklicach Bydgoszczy

Moonspell79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Myślecinku to znam :D chodziło mi bardziej o jakieś mniej znane w okolicach Bydgoszczy. Tereny o charakterystyce bardziej górskiej. Jakieś większe wzniesienia, itp.

Napisano

Dzięki sebekfireman. Mam nadzieję, iż już niedługo będę mógł się tam wybrać. W ten weekend wybrałem się do Chełmna-Świecia i kilka ciekawych podjazdów znalazłem. Nieźle się na nich napociłem ;)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ciekawe tereny pagurkowate są pomiędzy jeziorem Jezuickim a Bydgoszczą idealne na maraton :icon_mrgreen:

zimą odbywa się tam regularnie co weekend amatorski rajd "Glinki Bike Extreme",

również w okolicach Doliny Śmierci w Fordonie jest pagurkowato,

w wersji bardzo skondensowanej górki (trudne technicznie) można też znaleźć niedaleko cmentarza na Wzgórzu Wolności

• 8 miesięcy temu...
Napisano

a może wybierzemy się na Dębową Górę, słyszałem że jest tam ostro, podjeżdżać można a i zjazdy są niewąskie. Może w jakiś weekend ??

Dojechać można PKP albo samochodem. Samochód mam, a kasę na PKP też znajdę :)

Napisano

Wab, we fordonie to sobie możesz robić jedynie nudne pętelki z góry na dół - ale komu by się chciało ;) a teraz na dodatek mnóstwo ludzi na ścieżkach, niekoniecznie tych patrzących przed siebie ;)

a tak w ogole to chyba najmniej jest górków i pagórków w stronę Nakła, a najwięcej w stronę świecia i...... Unisławia o czym się ostatnio przekonałam na własnych zwłokach :D

http://www.mapy.blink.pl/wig/bydgoszcz.jpg

mapa topograficzna, moze sie komus przyda:)

Napisano

może nie w Fordonie ale blisko czyli w Ostromecku i za są bardzo fajne tereny i górek też jest sporo więc nie trzeba daleko jeździć ;)

Napisano
Wab, we fordonie to sobie możesz robić jedynie nudne pętelki z góry na dół - ale komu by się chciało ;) a teraz na dodatek mnóstwo ludzi na ścieżkach, niekoniecznie tych patrzących przed siebie :)

a tak w ogole to chyba najmniej jest górków i pagórków w stronę Nakła, a najwięcej w stronę świecia i...... Unisławia o czym się ostatnio przekonałam na własnych zwłokach ;)

Właśnie ! Gdzie dokładnie w okolicach Unisławia znajduje się taka wielka piękna skarpa ?

Napisano

Mapa od agenciary na pewno mi się przyda-dzięki !, szczególnie że jest dokładna. Ostatnio bawię się modułem GPS i aplikacją na komórkę trekbuddy, gdzie można wrzucać swoje mapy terenu. Z taką mapą można znaleźć każde miejsce w lesie :thumbsup:

Napisano

Krótkich sztywnych podjazdów pod XC to u nas nie brakuje, ale ja np. szukam długich podjazdów o dość sporym kącie np. 10 - 12%. W większości jeżdżę po terenie Glinek, bo mieszkam od lasu jakieś 3 min ;), ale nie spotkałem takich podjazdów. Słyszałem, że znasz ten las bardzo dobrze, może coś podpowiesz, najlepiej jakbyś mógł pokazać punkt na mapie lub podać współrzędne GPS, chyba że sam chciałbyś go pokazać, to można zrobić ustawkę :P

Pozdrawiam:

Michał

Napisano

Wystarczy się przejechać traską maratonu aby trafić na ciąg górek całkiem sporych

Moonspell79, ustawka na glinkach jest co niedzielę -> "Rajd Glinki Bike Extreme"

Napisano

Wab, pytasz się gdzie mnie wywieźli... B) tam gdzie co chwila horyzont nieba zlewał się ze zbożem, lasem, hnmmm tam gdzie film urywa się z pierwszym podjazdem, zaliczasz ich dziesiątki... Cucisz się dopiero przy śmiganiu na szosie gdzie wreszcie możesz przyjąć pozycję do odpoczynku ( :D ) na kole, powtarzając jak w amoku słowa "uduszę... umieram... ale było za######iście" :D

a tak serio to podobno jechaliśmy w odwrotną stronę do trasy jakiegoś maratonu Chełmno - Bydgoszcz, w sumie od Chełmna aż po Unisław non stop zabawa w terenie z "góry na dół"... :) więcej już nie dałam rady i wybłagałam szosę B)

• 3 tygodnie później...
Napisano
Ciekawe tereny pagurkowate są pomiędzy jeziorem Jezuickim a Bydgoszczą idealne na maraton :)

zimą odbywa się tam regularnie co weekend amatorski rajd "Glinki Bike Extreme",

również w okolicach Doliny Śmierci w Fordonie jest pagurkowato,

w wersji bardzo skondensowanej górki (trudne technicznie) można też znaleźć niedaleko cmentarza na Wzgórzu Wolności

wiem o jakich mówisz tylko że b.ich tam mało :)

Muszę się wybrać do Fordonu w sumie nigdy tam nie byłem.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

O ile się nie mylę, ta górka ze zdjęcia, z postu wab'a jest pod Unisławiem, za cmentarzem. Jeśli jest ktoś chętny, to z chęcią :) pokaże, ale nie znajdziecie tam oszałamiających podjazdów. Jest dość mocno używana przez paralotniarzy. Z tego, co pamiętam, to żółty szlak biegnący z Bydgoszczy gdzieś w kierunku Unisławia właśnie jest dość urozmaicony w podjazdy. Podobnie spore przewyższenia terenu są w Starogrodzie i tuż pod nim, ale nie wiem na ile można je wykorzystać pod kątem rowerowym. :) Jak się znajdzie (-dą) jakiś chętny (-i) to możemy wspólnie sprawdzić żółty szlak i Starogród. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...