Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Tora 318 Solo Air

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ma mały problem a właściwie wątpliwości z amorem Rock Shox Tora 318 Solo Air.

Jako, że jestem początkującym amatorem nie do końca wiem jak powinien zachowywać się ten amortyzator. Na goleniach a właściwie po prawej stronie (na samym dole) jest regulacja. I wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podczas powrotu amortyzatora do góry po wcześniejszym wciśnieciu do ziemi nie wydawał on specyficznych odgłosów, najpierw było to coś w stylu skrzypienia po przejechaniu parunastu km skrzypienia już właściwie nie słychać ale słychać coś w stylu pompowania powietrza dosyć głośno występuje po przy zakręconym zaworze. Po odkręceniu tego zaworu wszelkie dolegliwości mijają, dowiedziałem się iż reguluje on właśnie powrót amortyzatora, czy też tłumienie powrotne.

I następuje pytanie, czy to normalne, czy amortyzator się wyrobi czy już martwić się za zapas? :)

Dzięki za odpowiedź.

Napisano

Nic się nie martw - ten tłumik tak ma.

Przy mocno skręconym tłumieniu powrotu - czyli zmuleniu amora tłumik sobie tak jakby "sapie".

I to co słyszysz to olej (przedostaje się przez tłumik), nie powietrze. Ciesz się amorem - naprawdę tak ma być :)

Napisano

tak jak mówi slav4, im wolniej będzie powracał tym bardziej bedzie 'siorbał'

to olej przeciskający się przez tłumik (jeśli się mylę poprawcie)

podobnie jest np. w pike

Napisano

Dzięki za bardzo szybką odpowiedź.

Niezmiernie się ciesze, że to nie tylko u mnie bo już się wystraszyłem. :)

Jeszcze raz dzięki, jeżeli ktoś coś może dodać na ten temat to proszę bardzo.

Pozdrawiam!

• 6 miesięcy temu...
Napisano
Amor ogólnie spoko ale za tą cene można więcej:) i do tego jest strasznir cieżki

Czy Ty wiesz o czym piszesz? Znajdź coś za tą cenę z Allegro coś lepiej działającego (fakt, cieżki jest, ale nadrabia za to kulturą pracy).

P.S. kondzihno, skorzystaj z wyszukiwarki, jest multum tematów o tym amorze.

Napisano

Nie dawno też miałem podobny problem (2-3 tematy niżej), moim zdaniem aktualne ceny Tory to pomyłka. Za tą samą cenę można dostać nowego Recona (aktualnie na allegro 799zł) lub dopłacając 100zł, używaną Rebe z małym przebiegiem w stanie "jak nowy".

• Mod Team
Napisano

To fakt, że cena Tory nie zachęca do zakupu i jest już bardzo zbliżona do Recona.

Dlatego też dla mnie jest to za droga zabawa i szykuję się na jakiegoś Suntoura (Raidon, Epicon).

Napisano

Zobacz do mojego postu powyzej

Te Recony nie maja MC! pozatym tanszy ma blokade przy goleni

Co do r7 fakt jest tansze ale tez bez gwarancji, takie z gwarancja kosztuja w okolicach 900 zl co nie zmienia faktu ze jak ma byc to amor do roweru mtb z zastosowaniem w wyscigach lepsza bedzie ta r7'ka

Napisano

accentinferno może następnym razem , zanim wkleisz dziesięć linków zastanowisz się , ponieważ wrzucasz do jednego wora różne oferty .

Pokazujesz miedzy innymi jako lepszy modeli Recona SL w wersji Coli z jednego sklepu.

Dodajesz R7 od osoby prywatnej ( bez gwarancji ).

Porównując atrakcyjność oferty trzeba wziąć pod uwagę różne czynniki.

Tak jak napisał olek123 , podstawowe Recony SL nie mają MC , i jako wszechstronny amortyzator do rroweru w góry , Tora może się okazać fajniejsza .

Recona SL Solo Air polecałbym do rowerów sportowych.

A Reba wiadomo że najfajniejsza ale cena jest wyższa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...