Skocz do zawartości

[spodenki] Obcisłe vs Szorty

Aquu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie B) Obcisłe bez szelek czy szorty z pampersem? Z jednej strony niby coolamax z drugiej przewiewność szortów, sam nie wiem co wybrać, a nie chce wyrzucić kasy w błoto. Kwota do 150 zł, więc myślałem o kupnie w warszawskim ski team.

Może mało istotna informacja, pocę się na rowerze BARDZO, szczególnie pupa i uda, dlatego zwykłe bojówki nie dają rady - obtarcia i słaba termoregulacja.

Pytanie nie dotyczyło tego, co jest wygodniejsze, tylko w czym chłoniej. Nawiasem mówiąc widać, że nie jeździłeś w szortach albo jeździłeś w jakichś kiepskich.

Co do tematu, to jednak obcisłe będą lepiej wentylowane. Na minus w ich przypadku przemawia to, że modele z szelkami są wyższe, przez co powyzej pasa może być minimalnie cieplej. Ty chcesz bez szelek, więc ta wada odpadnie.

Natomiast niżej to już na korzyść obcisłych. W większości szortów są dwie warstwy, z których jedna przylega do ciała.

Jesli wybrałbyś jakieś lekkie, przewiewne szorty, to różnica nie będzie zbyt duża w stosunku do obcisłych. Natomiast w obu przypadkach różnica będzie znaczna w porównaniu do zwykłych bojówek.

http://www.skiteam.pl/odziez-rowerowa/Spec...RT_Short_Lycra/

Takie się nadadzą? Użyłem szukajki, ale nic nie ma o spodniach specialized, a cieżko cokolwiek wywnioskować po opisie, nie ma nawet słowa czy collmax.

A tak na marginesie, znacie jakieś sklepy w Warszawie z dobrą odzieżą gdzie można poprzymierzać? Byłem w ski team outlet i decathlonie. W pierwszym same szelki, w drugim bałem się kupić bo spodenki dziwnie wyglądały, nie wiem czy dobrze zrobiłem :rolleyes:

1. To czy chcesz szorty czy obciślaki zależy częściowo od tego gdzie jeździsz - jak otwarte przestrzenie (szosa, drogi, ...) to obciślaki, jak jakiś trudniejszy teren (trudno o taki w wawce) to szorty. Szelek bym sie nie bał, jak kupisz jakieś przewiewne to nawet ich nie poczujesz, zamiast na szelkach skoncentruj się na dobrej wkładce bo IMO to jest krytyczny element każdych majtasów rowerowych.

2. O spodenkach speca nie znajdziesz wiele bo tam płacisz za markę (jak przy ciuszkach scotta)

3. Sklepy z jakims tam asortymentem odzieżowym (rzucam różne części wawki)

- SportSet ul. Obozowa - Biemme, Rogelli i 661

- PLUS ul. Zamiany - FOX, 661

- DUDA ul. Mehoffera - też coś tam mają Biemme, Rogelli ... albo mieli (radzę dryndnąć/napisać bo dawno tam nie byłem)

- możesz też zapytać w Legion-Serwis, AirBike, Ar-Mar, ...

w drugim bałem się kupić bo spodenki dziwnie wyglądały, nie wiem czy dobrze zrobiłem :P

Dobrze zrobiłeś. Te najtańsze spodenki po ok. 50 zł są dość kiepskie, te po 100 są bardzo fajne, ale raczej dośc pancerne, więc jeśli szukasz super przewiweności, to nie tutaj :) O tych najdroższych za dużo nie wiem, ale z tego co kojarzę, to też są dość grube.

Może mało istotna informacja, pocę się na rowerze BARDZO

najisotniejsza

przy okazji - chyba mamy coś wspólnego - w niedziele wybrałem się na wycieczkę w moje ulubione tereny - wypiłem równo 7 litrów płynów (a bywało, że i 9) - zatem ok 10% masy ciała mi wyparowało - gdybym nie uzupełniał, to zaliczyłbym niechybnie zejście śmiertelne

szczególnie pupa i uda, dlatego zwykłe bojówki nie dają rady - obtarcia i słaba termoregulacja.

rozumiem że w obu rozwiązaniach (obcisłe vs szorty) są wkładki, zwane pampersem, z coolmaxem czy czymś takim?

pot poza wodą zawiera m.in. sole, tłuszcze i temu podobne - te składniki oblepiają, zatykają i wręcz niszczą wszelkie super wynalazki techniki odzieżowej.

osobiście nienawidzę jeździć w lecie w obcisłych spodenkach z pampersem i nie jest ważne z czego on jest - w dni chłodne, wiosną, zimą lub jesienią, proszę bardzo - ale latem to porażka - obcisłe spodenki po kilku godzinach intensywego pocenia się stają się obślizłe i tłuste, o zawartości wkładki antybakteryjnej nawet nie wspominam, wszak zbiera ona wszystko co nie paruje (tłuszcze i sole nie parują, tylko się odkładają)

tak więc jako czołowy heretyk i odszczepieniec tego forum jeżdżę w luźnych spodenkach o dużym rozmiarze z wszytą siateczką zamiast bielizny (w drugiej parze siatkę jednak wypruję) - niemniej tak mozna jeżdzić wyłącznie na siodełkach skórzanych firmy na literę 'B' - jakiekolwiek inne sidełka po kilku godzinach jazdy zachowują się jak rozgrzane do czerwoności żelazko, co sprawdzalem na własnym tyłku i więcej takich eksperymentów nie mam zamiaru przeprowadzać.

To prawda ...ja jeżdże w spodenkach" kolarkach" i takie upały jak 30 stopni to nie jest zbyt superowe, bo rzeczywiście czuje się że jednak nie oddychają na tyle na ile powinny. Odzież Firmy B......er jest ok. Cóż zamierzam kupić sobie spodenki Foxa z wkładką -różnica powinna być ...

Pozdrówko wtrącające

Tak czy inaczej, w lycrze jest latem chlodniej. Na poczatku jezdzilem w szortach z wkladka, po przesiadce na lycrowe spodenki roznica byla ogromna. Wentylacja i odprowadzanie potu o niebo lepsze. Fakt ze latem spodenki trzeba codziennie przeprac, bo sol z potu po paru godzinach sie odklada, ale jakiejs "obslizglosci" nie odczulem :).

Jak w temacie ;) Obcisłe bez szelek czy szorty z pampersem? Z jednej strony niby coolamax z drugiej przewiewność szortów, sam nie wiem co wybrać, a nie chce wyrzucić kasy w błoto. Kwota do 150 zł, więc myślałem o kupnie w warszawskim ski team.

Może mało istotna informacja, pocę się na rowerze BARDZO, szczególnie pupa i uda, dlatego zwykłe bojówki nie dają rady - obtarcia i słaba termoregulacja.

Zdecydowanie szorty. Od kiedy kupiłem obcisłych w ogóle przestałem używa. Firmy Nakamura kupione w Inter Sporcie za 140 zł. Nawet przy ok 100 km wycieczkach jest bardzo wygodnie i wentylacja swietna.

• 2 tygodnie później...

Kupiłem ostatnio szorty Rogelli Buccino - mogę je polecić w 100%. Są genialne. Z zewnątrz normalne z szorty i to jeszcze z materiału o nazwie "mikrofiber". Posiadają one wpinane obcisłe wewnętrzne (minimalnie krótsze od szortów) majtasy (wykonane z przewiewnej siateczki) z wkładką antybakteryjną. Jak dla mnie 100% ideał.

Jakbyś chciał mam też do sprzedania takie szorty http://allegro.pl/item399381756_szorty_row...wkladka_xl.html , też są ok - sprzedaje bo po kupnie okazały się za duże.

• Mod Team
Jak w temacie :) Obcisłe bez szelek czy szorty z pampersem? Z jednej strony niby coolamax z drugiej przewiewność szortów, sam nie wiem co wybrać, a nie chce wyrzucić kasy w błoto. Kwota do 150 zł, więc myślałem o kupnie w warszawskim ski team.

Z moich doświadczeń- szosa to w obcisłym z szelkami i zwykłe ( w bardzo gorące dni ), teren -szorty i majtki z pampersem. W pierwszym przypadku Gore i Berkner, w drugim szorty firmy zupełnie nie związanej z rowerami i majtki Gore. Z tym,że szorty bez magicznej siateczki pod spodem. Połaczenie szortów i majtek z pampersem jest dla mnie optymalne- i chłodno latem a o obtarciach można zapomnieć- i to rozwiązanie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...