Otter Napisano 30 Czerwca 2008 Napisano 30 Czerwca 2008 Witam! Ostatnio kupiłem taki zestaw. Oczywiście używany, zauważyłem, że przy mojej wadze (70kg) amortyzator prawie dobija, pracuje dosłownie całym skokiem a powietrza jest napompowane dosyć sporo 80% dopuszczalnego ciśnienia (270 na 320max jeśli mnie pamięć nie myli) jakieś 2 tyg temu poszły uszczelki i zaczął pluć olejem, czy moje obawy że to nie jest odpowiedni amortyzator do tej ramy, mają jakieś podstawy? Czy jest możliwość że przy tak dużym ciśnieniu go dobiłem? Aha, podczas pompowania przy 270 psi pompka już szła bardzo ciężko, serwisant powiedział mi że to jest dość dziwne i czy nie jest to amortyzator tylko do 150 psi. Wcześniej był napompowany 230 i pływał za mocno wiec go chciałem podpompować do 260 i taka sytułacja wyniknęła. Edit: Pomyliłem sie w temacie i nie da sie go poprawić w edycji
tobo Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 kluczowy jest dobor sprezyny. jak bedzie za miekka to przeciazysz system tlumienia kompresji i uszczelki wywala.
Otter Napisano 1 Lipca 2008 Autor Napisano 1 Lipca 2008 Zapomniałem dodać, że jest to amortyzator powietrzny ?
tobo Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 akurat powietrzne dhxy maja kiepskie opini jak na amortyzatory do dh. w rowerze enduro da rade w dh raczej nie.
Otter Napisano 2 Lipca 2008 Autor Napisano 2 Lipca 2008 Takie też były moje odczucia... po kompletnym serwsie i wymianie uszczelek ile mogę sobie za niego wołać? No i jakie dampery by były lepsze? Oczywiście takie co bym nie musiał dokładać jakiś przeogromnych sum kasy? Użwyki wchodzą w grę jedynie.
tobo Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 za serwis znając cult bikes to cie skasuja cos kolo 400-500 z; (serwis foxa tylnego bez czesci pełny kosztuje chyba 350) tylne tlumiki ktore dadzą rade (nie wiem jak jezdzisz) to sprezynowce. tanim i wytrzymalym jest chyba metel manitou, ktorys ze swingerow tez manitou.
Otter Napisano 2 Lipca 2008 Autor Napisano 2 Lipca 2008 Kompletny serwis 360zł - wymiana wszystkich uszczelek napełnienie olejem i azotem itp. Ja bede miał troche taniej bo znajomy znajomego i takie tam A jak w tych Manitou z pracą?
mmmak Napisano 2 Lipca 2008 Napisano 2 Lipca 2008 do jedno zawiasu kup sobie sprezyne - sztywniejsza jesli chodzi o prace to jak z dziewczynami jednemu podoba sie to a innemu tamto. tzreba spróbowac. ja nie lubie damperow fox-a a lubie swingery. za to nie nawidze pracy widelcow manitou za 600zł kupic nowego swinger 4-way. dobierz dobrze sprezyne i bedzie git
Otter Napisano 3 Lipca 2008 Autor Napisano 3 Lipca 2008 Dzięki za konkretną odpowiedź Tylko tutaj sie spotkałem z czymś takim :/ : http://allegro.pl/item391910448__damper_ma..._x4_200mm_.html 650 zł do licytacji, bez gwarancji... Albo: http://allegro.pl/item387805462__damper_ma..._x4_200mm_.html Uszkodzony... czy da sie z tym coś zrobić? No i gdzie dostać nówkę za 600 złociszy ?
tobo Napisano 3 Lipca 2008 Napisano 3 Lipca 2008 mysle ze cena za tego swingera czyli 650 zostanie. to realna wartosc tego tlumika.
mmmak Napisano 3 Lipca 2008 Napisano 3 Lipca 2008 tak jak Tobo mówi - cena realna za x4 a ja napisałem o 4-way'u czyli starszej wersji nie baw sie w uszkodzone czesc- według mnie wieksze kłopoty niz radosc uzywania
Otter Napisano 7 Lipca 2008 Autor Napisano 7 Lipca 2008 http://allegro.pl/item395957247_manitou_4w..._jak_nowy_.html Czy to jest to czego szukam? Ile maxymalnie za niego dać ? :|
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.