Skocz do zawartości

[amortyzator] Duro wersja E

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcialbym się dowiedzieć czy zetkneliście sięz amortyzatorem duro ale w wersji E. Zajechałem ostatnio moją gile (pękła mi korona) i muszę sobie kupić nowy amorek. Dysponuje kasą maksymalnie 500zl i zastanawiam czym się różni duro E od duro D no i przedewszystkim czy duro E jest wytrzymalszy. Jeśli macie propozycje innych amorków w tym przedziale cenowym to chetnie je zobacze. Jak miałem gile to jeździłem głównie po mieście ale nie był to rasowy street. Raczej same manuale barspiny i bunny hopy. Gila padla na hopce w lesie i w tym kierunku teraz bym szedł. Zamierzam wykorzystywać amortyzator do latania po hopach, lekkiego DH i do 4X (budują u mnie tor ^_^:D:D) Czy Duro 130mm w wersji E będzie się do tego nadawał? Nie mam jakichś wygórowanych wymagań do tłumienia czy coś, głownie chodzi mi o to aby był wytrzymały bo nie chcę w niedługim czasie kupować kolejnego widelca.

Napisano

E od D różni się tym, że E ma regulację tłumienia powrotu

wytrzymałość ta sama

jesli jeździsz street to 130 bedzie dużo za dużo, jeśli 4X to cóż, ostatecznie ujdzie ale ja szedłbym bardziej w kierunku 100-110 mm

osobiście proponowałbym jakiegoś używanego marcoka sprzed kilku lat, najlepiej 2003 i wcześniej, choć 2005 też nie jest zły. W tej cenie spokojnie dorwiesz DJ3, a może nawet DJ2. (jeśli chcesz kumpel sprzdaje DJ3 używany w idealnym stanie za 390)

Ja kupiłem właśnie Z1 wedge za 330 zł i uważam, że to lepiej wpakowana kasa w rower niż za duro (które też miałem i nie polecam, praca tragiczna, może troche wytrzyma, ale na dłuższą metę nie opłaca się, zwłaszcza, że napisałeś, że nie chcesz kupować zaraz kolejnego widła)

ramy mamy podobne, ty masz jacka ja bruisera czyli poprzednika jacka. Jak przyjdzie Z1 dam znać, jesli chcesz

pozdro

Napisano

Za późno już zamówiłem. Można powiedzieć że będę betatesterem tego amorka. Do używek jakoś nie mam zaufania. Mam nadzieję że złamię go do mojej 18tki hehe. Jak przyjdzie i go zamontuje to dam znać jak działa. Sprzedawca twierdził że duro D a E to w sumie nazwa wspólna. Pisał że E jest budowane na licencji Marzocchi. Tym co ja jeszcze zauwazylem czym sie rożnią to to że sterówka i golenie górne z cromo są a nie z SKTM jak w duro D. Coś czuje ze zbyt pochopnie go kupilem ale teraz juz za pozno.

Napisano

suntoury produkowane na licencji marzocchi? pierwsze słysze...

niby stare Duro DJ-E (czli z 2006) to samo co DJ-D z 2007, bo dorzucili regulację tłumienia powrotu w nowych modelach, choć zdarzają się też DJ-D bez tej regulacji

więc zależy też który rocznik

Napisano

Mój syn od niedawna używa Sr Suntour`a Rux`a z otwartą kąpielą.

Nie jest to żadna licencja Marcoka. Jest to ich własna konstrukcja. IMO bardzo udana. W marcoku tłumienie reguluje sie przez wymianę oleju tu pokrętłem.

Amor ze sprężyną stalową z komorą powietrzną do regulacji naprężenia wstępnego do tego regulacja tłumienia odbicia, został kupiony za 450 złociszy nowy w sklepie.

Jest bardzo sztywny. Syn śmiga na nim z tarczą 203 mm Avida(do tego amora można), rzadko zdarza sie by słychać było ocieranie.

Wybiera jak marcoki pracuje jak bomber a kosztuje mniej niż połowę marcoka. Pożyjemy i zobaczymy jak z trwałością

Napisano

Jednak rozmyśliłem się i anulowałem zamówienie. Teraz pozostaje mi wybrać jakiś inny sztuciec. Amoniak, twój syn w czym jeździ z tym widelcem?

Napisano

BTW: co sie stalo z poprzednim amorem twojego syna? wydawalo sie, ze byliscie z niego dosc zadowoleni (chodzi mi sztuciec z nietypowym boosterem, nie pamietam nazwy).

Napisano

mozo grove Q zajechalem w tydzien, nie robiac nic konkretnego:]

zerwana regulacja- nie wiem czemu, sama z siebie

i po wymianie tejze, zatarl sie na amen, nie chcialem go wiecej, bo jezdzilem 5 dni a w servisie lezal 3tygodnie...:|

co do duro E za 500zl:] hahaha

obecnie bym kupil duro djd 2007 za jakies 300zl ( na forum bikeaction, ktos pchnac chcial nowke za 199zl)

a Rux'a nie mialem w rekach, ale po wygladzie sadze ze to to samo co duro, w srodku rozni sie jedynie rodzajem tlumienia, wiec wytrzyma raczej tyle samo...

• 5 tygodni później...
Napisano

Kupilem wkoncu to Duro E tyle ze rocznik 06 za 300pln. W porownaniu do tamtego Rst to niebo a ziemia. Nawet fajnie chodzi (i nie jest to tylko moja opinia). Jestem ciekaw kiedy mi anoda zejdze ;) na razie dbam aby nie miala prawa zejsc.

Napisano
a do dirt/street bardziej by się opłacało natrętnie szukać albo coś dopłacić do 100mm czy kupować 130mm ??

Szczerze powiedziawszy wolałbym 100mm np. Manitou czy Marzocchi, niż 130 RST lub SunTour'a, ale niestety budżet robi swoje :icon_mrgreen:;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...