Skocz do zawartości

[rower] Merida XC Mission Elite. Opinie, porady, pomoc

badporucznik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić ramę Merida XC Mission Elite. Bardzo długo nie mogłem się na nic zdecydować miałem kilka typów ale pod wpływem dobrej oferty postanowiłem ze kupie Meridę. W końcu to jedna z najlepszych ram full do XC/MTB. Rower na tej ramie kosztował przecież 12499 zł. Chyba nie może być zła prawda?? Nie mogąc znaleźć żadnego konkretnego testu tej ramy postanowiłem ze napisze do samych użytkowników. Bardzo serdecznie proszę o opinie i wrażenia z jazdy, o opisanie plusów i minusów przez wszystkich którzy mięli z ta rama jaka styczność... Bardzo zależy mi na czasie, bo prawdopodobnie dziś ją kupuje, a to jest ostatni moment kiedy mogę jeszcze zmienić zdanie. Pozdrawiam

Rama ta nie jest zbyt wybitna, po pierwsze ma niestandardowy tłumik więc ewentualna wymiana na jakiś inny jest bardzo kłopotliwa. Zawieszenie to jednozawias czyli także bez rewelacji. Starsze pierwsze roczniki tej ramy mają opinie pękających, nowsze mają już inną konstrukcję wzmocnień przy rurze podsiodłowej. Według mnie wszystko zależy od kwoty za ile możesz ją mieć i z jakim tłumikiem.

Jeśli mogę wtrącić to nie polecam ramy....pękają jak szalone,bez względu na rocznik.Fakt,że jeśli obejmuje je gwarancja to wymiana nie jest problemem,ale gwarancja szybko się kończy.Znam kogoś kumu trzy razy szlag tę ramę trafił,a i osoby sprzedające przyznają,że mission xc są ramami kłopotliwymi.Ktoś nie do końca przemyślał sprawę zawieszenia-i być może na jeden wypad jest to dobre rozwiązanie,ale jeśli w planie jest dłuższe użytkowanie to chyba lepiej pomysleć o czymś innym.I chyba właśnie dlatego w pewnym momencie nastąpił wysyp tych ram w atrakcyjnych cenach. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...