gilgamesz Napisano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Poczytałem troche tematów dotyczących piast,gdzie zauważyłem że ludzie nie są do końca zadowoleni z piast shimano XT. A takie właśnie posiadam w swoim crossie.Czy są lepsze piasty(pomijając oczywiście XTR-y)do rowerku o kołach 28". Może są całe koła np Mavicki z bardzo dobrymi piastami? Dodam jeszcze,że waże około 90 kg i jeżdże raczej spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Jak jeździsz spokojnie to piasty XT powinny byc wieczne. Ja w trekkingu miałem piasty altusa przez 8 lat i nadal mój ojciec je ujeżdża. Serwisowane były raz na dwa lata. Moja waga nigdy w tym czasie nie schodziła ponizej 90 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 4 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Tu nie chodzi tylko o wytrzymałość i długowieczność podczas użytkowania.Chodzi mo o znalezienia takich piast,dzieki czemu kółeczko bedzie sie lepiej i szybciej kręciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laspalmas Napisano 10 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam, mam treka i bede wymienial tylne kolo. Waze 90kg, hamulce to v-brake. Generalnie wszystko wiem aczkolwiek temat piasty tylnej mnie bardzo martwi. Otoz potrzebuje czegos co bedzie niedrogie(ok 150zl) a jednak wytrzymale i dlugotrwale. W przypadku piast kulkowych sprawa jest prosta, LX(2007/2008) albo XT(2007) , ale maszynowki to inny temat. Nie mam zielonego pojecia na ich temat i nie wiem czy oplaca sie w takowe inwestowac, ilosc komponentow na rynku jest pokazna aczkolwiek nie jestem w stanie odroznic dobrych produktow od tandety. Na co mam patrzec, na ilosc lozysk, zapadek czy moze uszczelnienie? Co jest godne polecenia a od czego trzeba sie trzymac daleko? Czy Novateci F062SB daja rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 11 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witam serdecznie kolege - mialem ten sam problem i postawilem na NOVATECA (z racji, ze kulam sie jeszcze na v-brekach) na tyl poszla piasta NT-F062 a na przod NT-751SB, zaplotlem to na szprychach DT Champion + obrecze DH19 i uwazam to za strzal w 10-tke, a dodam, ze waze "tylko" 110 kilo przy 2m wzrostu . Dlaczego wybralem taki zestaw??? 1. nie interesuje mnie szukanie oszczednosci w wadze na piastach - miala byc mocna, 2. novatec jest na maszynowkach - wszyscy znajomi co mieli do czynienia z takimi piastami byli z nich zadowoleni, 3. w pelni rozbieralna pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 11 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Daja rade , tak sobie mysle ze hmm kupujac teraz piaste na tyl i nie baczac na kwestie wizualna np. wzial bym XT , kulki kulkami ale maja swoj plus w postacie latwego serwisowania i kontrolowania piasty , moze naprawde dlugo posluzyc , piasty na maszynach bywaja problematyczne z wymiana lozysk , koszt lozyska czasem spory w porownaniu do piasty ( chociaz moze te co stosuja sa typowe , w koncu tanie piasty to i lozyska nie bede drogie ). Jesli masz jakies pojecie o serwisowaniu to pomyslal bym nad XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laspalmas Napisano 11 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Hmmm... oprocz tego novateca ktora ma rzekomo 4 lozyska i 3 zpadki moge miec Dangerous Mike BILL ktory ma 2 lozyska i 5 zapadek. Na czym polega roznica? A co do Xt to mam omijac modele z roku 2008 ma sie rozumiec(xt770/775)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laspalmas Napisano 12 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 No i co, nikt nie odpowiedzial? Nia ma uzytkownikow tych dwoch piast? Ktore rozwiazanie wydaje sie byc lepsze? pawelldef jak dlugo jezdzisz na tych Novatecach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 14 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Koła mam jakoś od marca. Robię średnio jakieś 10-15 k. Natomiast w weekendy średnio 50 k. Jeżdżę głównie po asfalcie w stosunku 70/30 - teren. Waże teraz jakieś 112 kilo. Pozdrawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 14 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 http://www.allegro.pl/item397499220_piasta...ory_poznan.html http://www.allegro.pl/item397501957_piasta...ory_poznan.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 14 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 http://www.allegro.pl/item397499220_piasta...ory_poznan.htmlhttp://www.allegro.pl/item397501957_piasta...ory_poznan.html To nie jest najlepszy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.