Skocz do zawartości

[Piasta]Dobre piasty do kół 28"

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem troche tematów dotyczących piast,gdzie zauważyłem że ludzie nie są do końca zadowoleni z piast shimano XT. A takie właśnie posiadam w swoim crossie.Czy są lepsze piasty(pomijając oczywiście XTR-y)do rowerku o kołach 28". Może są całe koła np Mavicki z bardzo dobrymi piastami? Dodam jeszcze,że waże około 90 kg i jeżdże raczej spokojnie.

Jak jeździsz spokojnie to piasty XT powinny byc wieczne. Ja w trekkingu miałem piasty altusa przez 8 lat i nadal mój ojciec je ujeżdża. Serwisowane były raz na dwa lata. Moja waga nigdy w tym czasie nie schodziła ponizej 90 kg.

Witam, mam treka i bede wymienial tylne kolo. Waze 90kg, hamulce to v-brake.

Generalnie wszystko wiem aczkolwiek temat piasty tylnej mnie bardzo martwi. Otoz potrzebuje czegos co bedzie niedrogie(ok 150zl) a jednak wytrzymale i dlugotrwale. W przypadku piast kulkowych sprawa jest prosta, LX(2007/2008) albo XT(2007) , ale maszynowki to inny temat. Nie mam zielonego pojecia na ich temat i nie wiem czy oplaca sie w takowe inwestowac, ilosc komponentow na rynku jest pokazna aczkolwiek nie jestem w stanie odroznic dobrych produktow od tandety. Na co mam patrzec, na ilosc lozysk, zapadek czy moze uszczelnienie? Co jest godne polecenia a od czego trzeba sie trzymac daleko? Czy Novateci F062SB daja rade?

Witam serdecznie kolege - mialem ten sam problem i postawilem na NOVATECA (z racji, ze kulam sie jeszcze na v-brekach) na tyl poszla piasta NT-F062 a na przod NT-751SB, zaplotlem to na szprychach DT Champion + obrecze DH19 i uwazam to za strzal w 10-tke, a dodam, ze waze "tylko" 110 kilo przy 2m wzrostu ;) . Dlaczego wybralem taki zestaw???

1. nie interesuje mnie szukanie oszczednosci w wadze na piastach - miala byc mocna,

2. novatec jest na maszynowkach - wszyscy znajomi co mieli do czynienia z takimi piastami byli z nich zadowoleni,

3. w pelni rozbieralna :)

pozdro

Daja rade , tak sobie mysle ze hmm kupujac teraz piaste na tyl i nie baczac na kwestie wizualna np. wzial bym XT , kulki kulkami ale maja swoj plus w postacie latwego serwisowania i kontrolowania piasty , moze naprawde dlugo posluzyc , piasty na maszynach bywaja problematyczne z wymiana lozysk , koszt lozyska czasem spory w porownaniu do piasty ( chociaz moze te co stosuja sa typowe , w koncu tanie piasty to i lozyska nie bede drogie ). Jesli masz jakies pojecie o serwisowaniu to pomyslal bym nad XT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...