Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Sam odpowiedz sobie jak masz zamiar jeździć na tym rowerze. Albo na takie pytania:

1. Czy będziesz nim jeździć w trudnym i wymagającym terenie, ciężkich dziurowiastych podjazdach, kopnym piachu itp. Jeśli TAK - 26 wyrobi się tylko z połączeniu z 32-34z z tyłu. Jeśli NIE - niech zostanie.

2. czy będziesz jeździł na tym rowerze dłuższe odległości z wysoką prędkością (pow. 30km/h). Jeśli TAK, to nawet na 36-11 się zakręcisz :D Jeśli NIE - wystarczy.

Zestaw typu 26-36 montowano np. w Hussefelcie w KrossieFR i potrafił tam spokojnie obsłużyć ciężką maszynę - wiem bo jeździłem - o ile ktoś nie zapuszczał się w naprawdę "zdrowy" teren.

Są oczywiście inne opcje, na czele z typową dwublatówką czyli 42-29, ale tu już trzeba szukać dość specjalistycznej tarczy 29z, a 26 i 36 to standardowe rozmiary trekkingów. Ostatecznie za 26 można dać 24 (Shimano takie miało kiedyś, czy ma teraz dokładnie nie powiem bo nie chce mi się grzebać w katalogach :) ), wtedy przy ostrożniejszym użytkowaniu i rapidy to obsłużą.

Bo z 36 i 22 trzeba jednak trochę uważać - szybkie i gwałtowne zrzucenie łańcucha na 22 pod obciążeniem kończy się niestety tak jak można podejrzewać, czyli na mufie suportu :)

Ale dla mnie jeśli ma to być sprzęt zimowo-treningowo-dozarobkowy :) czyli taki gdzie nie będzie się używało wysokich kadencji ani wjeżdżało w wielkie dziury - 36-26 (ew. 36-24) zda egzamin :D

PS. K-mil - jak tylko złożę sprzęt - pojawi się niestety na pewno lekkie opóźnienie w zaplataniu kół i kupnie opon - dam znać jak się to sprawuje. Na razie powiem tyle, że sprawdzałem niej więcej dziś skok ramy :na sucho" i wynosi te mniej więcej niecałe 12 cm. Poza tym smar silikonowy którym potraktowałem tę gęściznę w mimośrodzie już się w niej rozszedł i całość działa wyraźnie lżej niż na początku :D

kello, co do pedałów to na Crank Bros MXR przejechałem się dwukrtonie - najpierw ułamałem oś a w komplecie z gwarancji zatarła mi sie klatka. Obecnie jeżdżę w pożyczonych Time'ach Allium ale czekam na Eggbeatter C. Dopłać do tego modelu (łożyska maszynowe a nie kulki jak w mxr) albo kup 540tki. MrJ jaką proponowałbyś mniejszą zębatkę do średniej 38 zębowej? maksymalne przełożenie 38/11 w zupełności mi wystarczy by dojechać do pracy lub w teren.

ulvgar - jak do 38 to tylko 26z. Przerzutka będzie pracowała lepiej, a skoro to nie będzie hardkor to 22z do niczego się nie przydadzą ;)

A w ramach relaxu podczas przerw pisania pracy magisterskiej :P dokończyłem wreszcie projekty 3 części które znajdą się w GT. Pierwszy to mostek Truvativ XR 65mm który w zimie zostawiła mi Tina. Anoda i tak była porysowana a rozmiar w sam raz mi pasuje (no, powiedzmy że 10mm dłuższy byłby idealny) więc zdarłem ją do końca, a do w miejscu loga XR pojawiła piękna dziurka ;) Część została wstępne zaanodowana chemicznie, elektrolizy mimo starań nie udało mi się zorganizować. Oto foto na wadze (w realu jest trochę jaśniejszy, źle mi się światło ustawiło):

2168e4a4e7d651b2m.jpg

No i drugi - projekt różków pozostałych jeszcze w spadku po Versusie. Po ostatecznym szlifowaniu i anodowaniu (także chemicznym - wybielacz do pralek czyni cuda :P ) wygląda to tak:

ad4109b587675345m.jpg

Aha - koszt różków to ok. 25PLN (Accent CrossCountry) + trochę pracy własnej (tu anoda była słabsza, samo NaOH ją ruszyło). A waga... MMMMM :D I to na oryginalnych stalowych śrubach! Dlatego jak będę miał czas, cały opis umieszczę w dziale ManiiLekkości wraz z instrukcją zrób-se-sam ;)

PS. trzecią częścią jest korba LXa, która wygląda teraz cokolwiek niespotykanie, zamiast ciemnoszarej całości są jasnoszare ramiona + czarny pająk. Ale fotki jeszcze nie zrobiłem, proszę o cierpliwość ;):yes: :yes:

FiFi - faktycznie, zmierzyłem i wyszło 60mm. Co prawda do jazdy w stronę XC powinno być nie 1, ale minimum 2-3cm więcej, ale przyzwyczaiłem się do krótkiego mostka jeżdżąc na Dartmoorze (50mm), co daje dużo lepszą zwrotność roweru, pozycję do zjeżdżania w dół i ogólnie pomaga w wykonywaniu nagłych manewrów, tak między drzewami jak i między ludźmi :P A że na podjazdach trochę gorzej... co ja wspinaczkę trenuję? :)

Różki mają dokładnie 85mm od środka kierownicy do końca (mierzone pośrodku różka). Oryginalnie miały coś koło 130mm i ważyły ok. 120g z tego co pamiętam, więc i tak były dość lekkie a bardzo tanie. No i są naprawdę wygodne, przynajmniej dla mnie <_<

ulvgar i kello - miałem napisać wcześniej ale jakoś tak zeszło... Chyba już pisałem wcześniej do jakiej kierownicy się przymierzam. Teraz przymiarki się skończyły bo od paru dni leży w pokoju - to AccentProfi 620mm.

Szukałem czegoś niezbyt ciężkiego (waga realna to podobno ok. 245g, swojego egzemplarza jeszcze nie ważyłem), o małym wznosie, no i niedrogiego. Owszem, są rzeczy lżejsze, ale nie za ok. 45 zeta, nie mówiąc już o kwocie jaką realnie na za nią dałem (w ramach większych rozliczeń ze sklepem) ;)

Te 620mm powinno wystarczyć - teraz jeżdżę tymczasowo na BOPie Endo dociętym do 630mm bez różków i ręce trzymam praktycznie na manetkach. Czyli jest za szeroko. 620mm plus różki powinny być w sam raz :P

A co do różków - oryginalnie były za długie. Zresztą mam jakiś taki nawyk, że nie trzymam rogów jak kija od szczotki :) ale część śródręcza opieram o kierownicę, co w połączeniu z niewielką dłonią dało możliwość takiego skrócenia tych Accentów - ani nie wystają za bardzo, ani nie brakuje mi długości - czyli w sam raz :)

To może faktycznie ten nasz rower to Tequesta '97 - my polegamy jedynie na oświadczeniu sprzedawcy, który mógł być niedokładnie poinformowany.

Te nieoznakowane hamulce, jak udało mi się dociec, to jakieś archaiczne LXy - możliwe, że właśnie AD 1997 ;) , dokładnie nie pamiętam. Z naszego egzemplarza została już tylko rama, koła, stery, manetki i właśnie te hamulce wraz z klamkami - i tylko ten zestaw (poza ramą i piastami - a przynajmniej przednią) nie będzie na pewno w najbliższym czasie wymieniany :P

Pozdrówko prawdopodobne :)

Koła na Arayach są nie do zajechania...dużo dużo kilometrów i nic.

Stare stery Tiogi są właściwie niezniszczalne - są i już. Chciałem zmieniać ale znajomy serwisman powiedział - po co? Przecież są OK. No to są.

Manetki wymieniłem w tym roku na XT - warto, stare jednak się zużyły...

Siodło zostało - stare SST.

Z tego co sobie przypominam, były dwa kolory Tequest - granatowa i żółta...Granatowa - moja - miała sztycę i kokpit srebrny a żółta - czarne.

Pozdrawiam Tequestowato... ;)

przy okazji...mam klamki SD5 - używane ale w świetnym stanie - mogę z racji Tequestosiostrowatości - wysłać gratisowo jeśli chcecie zmieniać stare LXy...bo leżą i się kurzą...

Skoro już narobiłem troszkę OffTopica, to go skończę. Ostatnia część self-made-tuning, czyli korba będąca kiedyś LXem HTII, wygląda tak:

Na wadze - mniej więcej tyle samo wyszło mi podczas ważenia każdego elementu osobno bo 826g. Widać niedokładność wagi i chyba nałożony lakier (jest na calutkim pająku, z tyłu też) dały te 3g różnicy:

99bf8592d95ee4dcm.jpg

Jako całość:

492316ce85d020d0m.jpg

W tym projekcie nie używałem mechanicznej polerki - anoda została tylko wyżarta NaOH a potem lekko spolerowana ale ręcznie. Na żywo prezentuję się jeszcze bardziej cool. Alle Śję Hfalle :huh:

PrzeM: dzięki, ale akurat z klamek jesteśmy zadowoleni i nie planujemy zmiany <_< .

Koła, faktycznie - nie do zajechania, a piasty to chyba zapiszemy wnukom w spadku :P . Stery również, jak na zwykłe kulki trzymają się zaskakująco dobrze. Jakieś 2 lata temu myśleliśmy już o wymianie, bo zaczęły trzeszczeć - ale okazało się, że wystarczyło przeczyścić z piasku, posmarować i do dziś chodzą płynnie i bezszelestnie :P

Manetki będziemy wymieniać głównie z uwagi na brak ekraników, co czasami - zwłaszcza w terenie - bardzo utrudnia kontrolę przełożeń.

Nasza Tequesta oryginalnie była żółta - ale od razu po zakupie rozłożyliśmy ją i przemalowaliśmy ramę na granatowo :D

Pozdrówko przyciemniane :)

To z manetek polecam te nowe XT 8 biegowe które nagle pojawiły się w handlu...W porównaniu do oryginalnych, co macie a ja miałem, różnica jest naprawdę kolosalna...szybki miniklik i tył zmieniony, przód też o wiele mniej siły potrzebuje...

Tak przy okazji, czy nie macie wrażenia, że wasz STX RC z pewnością przetrwa najbliższą wojnę atomową? :D

Mamy niejakie wrażenie, że STX może i przetrwa najbliższą wojnę atomową - ale nie mamy za to najmniejszej wątpliwości, że przednia beczułka GT przetrwa wojnę atomową, deszcz asteroid, eksplozję Słońca i uderzenie 50 metrowej fali tsunami bezpośrednio w przednie koło - wszystko na raz, i to bez najmniejszego zarysowania :D

Pozdrówko niezniszczalne :P

To już skończę ten swój mały OT... albo i nie OT? W końcu związany z GT :)

Dziś odebrałem opony Kenda Karma 2,0 - nawet w wersji drutowanej ważą bardzo mało, bo ok. 550g/sztuka. Tyle wskazała waga sklepowa, niestety średnio dokładna ale zawsze :( Cena... a się nie przyznam bo to obiecałem sprzedawcy że nie ujawnię. Były 2 ostatnie sztuki, z czyszczenia magazynu i jeszcze po znajomości. W każdym razie oba druty = w okolicach jednej kevlarówki :P

Zostały już tylko te nieszczęsne koła (ostatecznie jednak Dartmoor/AlexFD26), tarcze (Blade180+160), pancerze do przerzutek i linki do hamulca. No i gwiazdka do sterówki, która dzisiaj przy próbie przesunięcia (skracałem rurę) zakończyła żywot... Eh, gdyby nie to, cały kokpit bym już dziś skręcił :D

Dobrze pójdzie, skończę do weekendu i WRESZCIE będzie na czym szaleć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...