Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tez nad tym myslalem, ale czytam gdzies opinie ludzi, ze jednak to sie nie sprawdza w MTB. W kazdym razie na moich lokalnych terenach zwykla kaseta 11 - 30 jest jakas niedorobiona z tym zestopniowaniem. Zauwazylem, ze korba ze srednia tarcza 36 daje duzo lepsze zestopniowanie niz standardowa 32 zebowka.

Napisano

Jak na moje tereny to kaseta szosowa sprawdzałaby się idealnie, zresztą nie ja pierwszy bym z czegoś takiego korzystał. Kilku znajomych jeździ na czymś takim i nie narzekają.

Napisano

Ja tam moich łańcuchów nie oszczędzam :) . Jeżdżą i po górach, i po wertepach, i po błocie, i po śniegu. Ale myślę, że - podobnie jak w przypadku innych komponentów - duże znaczenie ma tu moja waga i niesiłowy styl jeżdżenia (np. rzadko podnoszę tyłek z siodła na podjazdach).

Póki co, HG-53 służą mi dzielnie i nie widzę powodu przesiadania się na droższe. Podobnie z kasetą Deore.

Pozdrówko oszczędnościowe :)

Napisano

ja mam taka konfiguracje u siebie. ale sam skladalem :P moze dlatego ze lancuchy srama sa niepowaznie drogie w stosunku do shimano bo lancuch xt kosztuje tyle co najtansze pc59 pod dziewiatke. a kasety srama niby kiedystam byly lepsze ale teraz mi sie tak nie wydaje. zajechalem jednego srama 7.0 na dwoch lancuchach pc59 w dokladnie tyle samo kmow ile lxa na jednym lancuchu pc59. teraz zajezdzam srama 9.0 + lancuchy dwa xtka zmienane co 600km i to tylko dlatego ze podoba mi sie jego kompozytowy pajak no i mial dobra cene :P ale teraz wiem ze nastepna kaseta bedzie na pewno xt... sramy sa strasznie miekkie a czasem niestety jezdze silowo w terenie tzn caly czas blat i ciezkie przelozenia takze kaseta szybko konczy zywot...

co do szosowej to kolega jezdzi na takiej po TPK (takie nasze trojmiejskie dosc gorskie gorki :D ) zalicza gorskie maratony i bardzo mu to pasuje i nie marudzi ze brakuje lzejszych przelozen.

dla mnie taka kaseta bylaby nieporozumieniem bo czesto mam do atakowania takie gorki ze tylko mlynek i jedynka wchodzi w gre :P ale to zalezy od terenu no i pary w nogach przeciez :P

Napisano

No właśnie teren... Górek u mnie troszkę jest ale nie takie żeby nie dało rady wjechać na przełożeniu 22/21, a na górskie maratony to raczej wybierać się nie będę bo niestety za daleko. No i wykorzystując szosową kasetę można pomyśleć o kupnie przerzutki ze średnim wózkiem i bez obaw ją używać :D

Napisano

Jest nas coraz więcej ;) A kolega to bardziej z Olsztyna czy z Iławy?

Edit. kello, 105 z tyłu na pewno ciekawie by wyglądała ale niestety z racji używania triggerów to nie da rady a na Rivala mnie nie stać :/

• 2 tygodnie później...
Napisano

pobudka :( od trzech dni sie budze o 555 . dzis zalozylem sobie drugi komplecik oponek ktore przyszly paczka :P nobby nice 2,25 ;) zawsze je chcialem miec. jezdzi sie super pomijajac sliskie podjazdy a i zaskarek fajnie na nich wyglada :)

Napisano

moze ci odpowiem jak pojezdze troche... zalozylem je dopiero dzis i bardziej pojechalem w las. ale z tego co zdazylem zauwazyc na dojezdzie to przy ruszaniu czuc taki opor traktora (to przez te zabki poprzeczne na srodku bieznika ) halasuja troszke ale w granicach rozsadku(mialem takie opony kiedys, co halasowaly 3 razy glosniej). generalnie minimalnie wolniej sie jedzie niz na conti 2.1 explorerach. wolniej sie za to rozpedza ale bez tragedii. ale w terenie znakomite. wszelkie korzenie, ostre zakrety po prostu idzie jak burza :) cos jak zmaxy 2,35 lzejsze o 250gram ;) naprawde mile jestem zaskoczony. bo conti mnie denerwowaly na trudniejszych trasach. co jak co ale byly troche za waskie i slabo trzymaly na boki. schwalbe nie ucieka przy skretach.

jak dla mnie to wymarzona opona bo szerokosc odpowiednia, super trzymaja sie drogi, nie straszne im dziury i korzenie, przod nie ucieka, mam pelen komfort i fizyczny i psychiczny (jak widze taki balon na przedniej obreczy ;) )

Napisano

Ja także te oponki sobie zakupiłem i wiele sobie obiecuję po NN mam nadzieję że będę bardzie zadowolony niż z opon Kendy Nevegal, ale poczekam kilka dni nowe koła dojda poczta to wtedy je założę i "tunning" lawinki się zakończy, amor osprzęt już założone tylko kółka...

Napisano

Na jakim cisnieniu w oponach jezdzicie ? Bo jak nabije >50 psi to przy kazdej dziurce (juz nawet nie pisze o dziurach) na ulicy jest taki strzal w kregoslup, ze nie da sie wytrzymac na siodelku...

Napisano

ja ci nie powiem bo pompuje reczna na oko :P ale fakt ze tez na twardo, ale nobby sa bardzo komfortowe jesli chodzi o traktowanie pupy na korzeniach i wybojach :)

a tak w ogole calkiem sobie jednak niezle radza w blocie. jedyne co je zatrzymuje to sliskie trawiasto blotniste strome podjazdy i to co w fotce ponizej. znalazlem takie bloto ze rower nie chcial sie ruszyc ani w tyl ani w przod :D naprawde to sa opony z typu "przejade przez wszystko", ja jestem zachwycony :D

9c16ac926485477cm.jpg

ce3cdc2cb95c1edcm.jpg

bloto bylo takie piekne ze obfotografowalem z dwoch stron wpadajac w nie po kostki :D

Napisano

Na allegro właśnie pojawiła się biała reba race a do tej pory kierowałem się ku czarnej... Jak sądzicie, jaka bardziej pasowałaby do niebieskiej ramki GT - czarna czy biała? Dzięki kello mam wyobrażenie co do pierwszej opcji, może ma ktoś zdjęcie z białym widelcem (prócz foxa)? Dodam że koła, kokpit i korbę planuję w czerni ;)

Napisano

Mam już namiary na nowego Zaskara ;) 2 ostatnie które miałem okazję kupić wizualnie nie przedstawiały się zbyt dobrze (głównie przez odrapane dolne widełki), także jak wszystko dobrze się ułoży to na początku przyszłego roku zacznę składać nowy rower :) Ech, zakochałem się w tej białej Rebie Race (a już byłem zdecydowany na Team), nie sądzicie, że troszkę ożywiłaby ona rowerek? :) Wszystko planuję czarne a biały widelec kłułby w oczy (w pozytywnym sensie tego słowa znaczeniu) ;)

Napisano

O gustach sie nie rozmawia ale ja wypowiem tylko i wyłącznie moją opinię ;) Jak dla mnie białe amorki są bllleeee a zwłaszcza w całym ciemnym rowerze. Ja bym raczej nie wsadził białego amora do mojego Radona mimo, że w połowie jest bialy.

A o to polska wersja głównej strony GT http://www.gtbicycles.com/pol/eng/ trochę im to nie wyszło po polsku :);)

Napisano

W Twoim Radonie ten Fox wygląda wyśmienicie i sam bym też nie wsadził nic jasnego :) Z kolei wg mnie w Meridze HFS 2000V czarny R7 też bardziej by pasował niż seryjny biały. Poza tym nigdzie nie napisałem że podobają mi się białe amorki, miałem na myśli że cały rower dzięki temu nie zlewałby się w jedno - tym bardziej, że rama jest niebieska z czarnymi dodatkami - ale w swoim Avalanche nie widzę innego widelca niż czarny, takie gusta :) Ja tu sobie gdybam a do kupna Reby jeszcze dobre 2-3 miesiące, ale jakby w tym czasie była ta biała to... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...