Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Wypytuję już od tygodnia kiedy w końcu ekipa się wyniesie ;] Dziś powiedziała, że mają skończyć do końca tygodnia, także możliwe, że już po niedzieli kanciapa wróci do obiegu. A jak wygląda sprawa rejestracji użytkowników? Muszę wyrobić sobie jakąś kartę użytkownika?

Ja dopiero chcę zacząć tam jeździć. Na korytarzu bałbym się zostawić ;] A ta korytarzowa merida zarobiła ostatnio jakiegoś RSa, chyba Revelationa - pasuje jak oko do pięści ;D

ja tam tylko czasami wpadam. nie jezdze codziennie. musisz isc do pokoju samorzadu kolo ksera i poprosic o wyrobienie karty. kosztuje to jakies 7zetow. musisz miec legitke i fotke.

no fakt tamta merida jest jakas dziwna. amortyzator na tle reszty jest full wypas :P moze koles chce zmienic rame..

na niektore wyklady da sie wejsc z rowerem na aule :P probuj :P ja wiem do ktorych profow nie mozna :)

Wiem, choc zdecydowanie korzystniej wypada FOX i tu dylematen...., czy kupic REBE i miec amorka gut z bezproblemowo funkcjonującym serwisem w Polsce, czy pójśc na całośc i kupic np? FOXa którego też z kosztami przesyłki kupi się za około 1300 zeta może ciut wiecej...

Tylko jaki model czy Kupc F100/F80 X np..., czy FOX Float ale ze skokiem do 140cm (chco regulowanym np? na 100mm) seryjna lawinka Expert zdajsie ma skok 135mm więc sądzę że rama przeżyje taki zestaw... :) , a lawinka i tak nie będzie mistrzem lekkości z powodu wagi ramy więc te 200g więcej niż F100 RL czy X...

Ja brałbym Foxa 100/80, jeżdżę mało turystycznie i regulacja na maratonach jest mało przydatna. Całkiem niedawno przymierzałem się do Reby U-turn air 85-115 mm ale uznałem że 100 w zupełności mi wystarczy :) Teraz mam inny problem z wyborem roweru. Podoba mi się Zaskar Expert Pro ale co będzie jak na wiosnę nie będzie mojego rozmiaru bądź nie będzie go w ogóle? :) Czarny Zaskar na 2008 rok też jest piękny ale z '07 podoba mi się bardziej...

No niestety GT nie robi lekkich ram i z tego co obserwuje to nawet nie stara się za wszelką cenę odchudzić ramy. Owszem stosuje cieniowanie. Firma racze postawiła na wytrzymałość i długotrwałość niż na wagę, dzięki czemu mają rzesze odbiorców. Moim zdaniem taka waga jest wynikiem sporej ilości materiału przy główce ramy (zaskar 2006). Kolejną rzeczą jest trzeci trójkąt, przedłużone rury tylnego widelca i przedłużenie górnej rury. Wydaje mi się że GT nigdy nie zrezygnuje z tego bo pomijając sztywność ramy to jest to po prostu wizytówka firmy i znak rozpoznawczy :D

A tutaj coś do poślinienia się http://blog.ingsendai.com/images/GT_Frame-Blog.jpg :D

No właśnie jeśli chodzi o ramę to nie szukam najlżejszej jaka może być bo nawet Giant XTC (którego niestety biorę pod uwagę na drugi rower) w moim rozmiarze najlżejszy nie jest - mówi się trudno. Dążę do ramy wytrzymałej, która wytrzyma pode mną wiele treningów, maratonów i wypraw rowerowych. Będę szczery: biorę trzy rowery pod uwagę - GT Zaskar PRO, GT Avalanche PRO i Giant XTC 0 - w rozmierze 20" żaden z nich nie będzie lekki ale na pewno swoje wytrzyma. Poniżej podaję linki do zdjęć ram tych trzech rowerów:

Zaskar PRO

Avalanche PRO

Giant XTC 0

Jest jeszcze opcja 'odchudzenia' mojego GT: nowe koła, zmiana siodła, Reba SL, Juicy 7. No i sztyca Truvativ Team do kompletu :D Jak przyjdą mrozy to postaram się rowerek rozebrać i poważyć to co - teoretycznie - pozostałoby w nim po odchudzeniu

PS. W moim przypadku wypadałoby teraz na wiosnę dokonać wyboru ponieważ jak zacznę studia i (kiedyś, a raczej na pewno) się ożenię to na taki wydatek pewnie mnie stać nie będzie - nie wiadomo jak koleje życia się potoczą - no i po drugie rowerki i GT i Gianta na 2008 rok są piękne, ale ja jednak wolę te srebrne :P

Jedynkę Panie, wybierz jedynkę :P albo dwójkę :P

Nie przepadam za Giantami. Miałem przyjemność je składać w sklepie i sprawiały wrażenie starannie wykonanych. Nie były jakieś super ciężkie. Rzeczą która mi sie podobała to załączone do zestawu przezroczyste naklejki do naklejenia na ramę w punktach gdzie linki mogą obcierać ramę :D Nie wpływa to na jakość jazdy ale patent fajny :P

Osobiście jestem za bramką nr 1 ze względu na długość główki ramy - w Avalanche 2.0, PRO i Giant XCT (to jedne z niewielu ram) przy moim rozmiarze ona właściwie jest taka sama i wynosi 145 mm. Jedyne co mnie ratuje na podjazdach to amortyzator o skoku 80- 85 mm i zminimalizowanie odległości między mostkiem a sterami. Mostek mam 5* na minusie. Zauważyłem, że na ostrych sprintach lekko podnosi mi przednie koło. Też tak macie?

KAZUMI dlaczego nie przepadasz za Giantami?

Dzięki KAZUMI :P Ciekawe teraz ile jest lżejsza w rozm. 20" rama Zaskara wykonana ze stopu Kinesis Superlight B) Ale coraz bardziej myślę nad dalszym rozwojem Avalanche'a - Reba SL + manetka Poplock Adjust, hamulce Avid Juicu 7, Juicy 5 lub Shimano XT'08 i jakiś zestaw kół na maratony :) W sumie przy obecnym stanie roweru to właściwie to mi brakuje. Siodło kupie od znajomego, poza kołami (które zaplatać będę w zaprzyjaźnionym sklepie) resztę kupiłbym z allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...