KAZUMI Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 GieTki mają to do siebie że są bardzo sztywne co zawdzięczają trzeciemu trójkątowi. Może odbiegnę trochę od tematu ale stalowe ramy GT (i nie tylko) lepiej tłumią nierówności - taki materiał. Ramy aluminiowe są od tym względem gorsze. Co do geometrii Lawiny to raczej jest stworzona pod xc i lekkie enduro. Geometria tego roweru zmieni się w zależności od użytego amortyzatora. Różne modele Avanalcha mają różne amory co powoduje że taka sama rama zupełnie inaczej się prowadzi. Kolejną rzeczą która ma wpływ na to w jaki sposób rower się prowadzi i jak się zachowuje na zjazdach czy podjazdach jest zastosowany mostek (krótki bądź długi). Szerokość kierownicy też ma wpływ na parametry jezdne. Wracając do amorów to nawet sztywność sprężyn ma wpływ na to jak się na rowerze jeździ (po zmainie amortyzatora myślałem że sie zabije. Teraz jak jeżdżę po asfalcie nie wyobrażam sobie jazdy po prostym z blokadą skoku bo rower szaleje). Jak masz możliwość jazdy na blokadzie skoku i bez to sam zobaczysz w jakie są różnice. Do tego wszystkie co napisałem jeszcze dochodzą indywidualne preferencje kolarza. Mam nadzieje że nie zanudziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Co do mostka i i amora..wiem,że od nich wiele zeleży. Jak sie zmieniają właściwości jazdne przy użyciu szerszej kierownicy...? Wyobrażam sobie,że rower jest bardziej stabilny wolniej reaguje na ruchy kierą, mniej nerwowy w terenie-co sprawdza się w trudnym technicznie terenie...? Zadaję te pytania bo modernizuję trochę moją Lawinkę i nie chcę odbiegać od zamysłu konstruktorów. Tak jak mówiłem,nie będę z niej robił ścigacza XC na siłę,bo to chyba nie ma sensu-za ciężka rama (w stosunku do innych) Co do skoku amora z tego co widzę to większość modeli miało przekrój 85-100mm lub 100-130mm. Dopiero w tym roku w najwyższych modelach wprowadzono Recony Air 100mm z regulacją skoku Alltravel.... Czyli chyba najlepszy wyborem byłby chyba do tej ramy Revelation 100-130mm:))) NA ten czas zanabyłem Duke 100mm...I to mnie właśnie skłoniło do przemysleń, czy z takim amorem pozam w pełni potencjał tej ramy.....?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivo Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Pirx - dzięki za skany. Co do Avalanche - jak dla mnie to właśnie taki agresywny XC. Chociaż rama jest niczego sobie i naprawdę dużo zniesie. A sztywności GieTeka - Kazumi już mnie uprzedził a'propo 3 trójkąta. Co do materiału to oczywiste, że aluminium jest bardziej sztywne, można powiedzieć, że mniej się wygina. Dlatego też rama stalowa zawsze przeniesie mniej drgań niż aluminiowa. Przy okazji - jeśli ktoś ma katalog rowerowy z 2005 roku i może przeskanować ofertę GT to będę wdzięczny. Tegoroczny katalog też by nie zawadził PS. Moja lawinka straciła dziś szprychę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Sukces znalazłem dzisiaj katalog z 2005 :lol: 2005 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb6578285e17dbb7.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b58bcd7acccb4a74.html 2007 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20022358bd7bd619.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1271dd08edbc345b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/604d05a5d64961a6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05ff1554afb655c0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivo Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Dzięki. Szkoda tylko, że w katalogu nie ma wszystkich danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 24 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 A może ktoś ma katalogi GT z ostatnich paru lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 ja mam z tego :lol: jeśli ktoś zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ja mam z 2000 czy 2001 oraz z tego roku ale niestety dzieli mnie od nich 2500 km więc nici ze skanami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 25 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ja tam jestem cierpliwa więc poczekam na Twoje skany aż wrócisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 To będziesz musiała poczekać do września Przypomnij mi sie to zeskanuje na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Może kogoś zainteresuje http://members.home.nl/arnie.suykerbuyk/bi...billsGT2001.htm Czy ktoś z was może wie jak sie dokładnie nazywam torowa rama GT?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 4 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 O kurde zmieniłeś avatara. A o takim fullu kiedyś marzyłam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Zmieniłem avantara a co, jakieś zmiany w życiu by się przydały co nie Ten full to mi się w nocy śni :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 5 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Widać mamy podobne upodobania i gusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Dziś mój GT dostał nowiutką kasetę XT i łańcuch HG-93 Pare gram poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 A dzisiaj mój na odmianę dostał znowu deszczem B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 A dzisiaj mój na odmianę dostał znowu deszczem :) U mnie ostatnio jest taka pogoda, że odmianą to byłoby słońce. Ciągle leje i leje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 U mnie ostatnio jest taka pogoda, że odmianą to byłoby słońce. Ciągle leje i leje... Też siedzisz w UK?? Co nie siądę na rower to leje i wieje. Wyjątkowo teraz, w tym momęcie świeci słońce. Żeby nie było za fajnie piździ jak na uralu- z górki z której bez pedałowania jadę ~40km/h dziś 25km/h pedałując Może ktoś ma jakieś nusy z tematu GT?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Niestety siedzę w Polsce ale pogoda w minionym tygodniu była do bani - przynajmniej w moich stronach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 łojojoj ;D pierwszy raz słyszę o takim modelu http://www.xtremesportsxchange.com/xsx/mtn...06-gt-it1.shtml ciekawy pomysł ;D tylko 20 tys złotych na allegro ^^ ehh ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Riker kiedyś zapodawał foty z targów w Las Vegas i był tam prezentowany ten rower. Wygląda to jak dla mnie całkiem interesująco, na pewno eliminuje problem z urwaniem przerzutki. Tylko zastanawiam mnie trwałość tego urządzenia. W myśl starego przysłowia "czym więcej elementów ruchomych, tym większe prawdopodobieństwo popsucia", jest to patent na zasadzi piasty planetarnej gdzie jest w piz du elementów. Powiem szczerze że nie wiem jaka jest żywotność piast planetarnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Pawianek dostał GieTka http://youtube.com/watch?v=BhVnrH-Y3Q0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Faktycznie A i tak najlepsza jest puenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 12 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Fajne aż się uśmiałam. :banana: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Orientuje się ktoś z Was jakie haki pasują do ram GT? W ciągu ostatnich dni już 2 razy prostowałem hak i jak tak dalej pójdzie to byłoby dobrze mieć coś w zapasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.