Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

GieTki mają to do siebie że są bardzo sztywne co zawdzięczają trzeciemu trójkątowi. Może odbiegnę trochę od tematu ale stalowe ramy GT (i nie tylko) lepiej tłumią nierówności - taki materiał. Ramy aluminiowe są od tym względem gorsze. Co do geometrii Lawiny to raczej jest stworzona pod xc i lekkie enduro. Geometria tego roweru zmieni się w zależności od użytego amortyzatora. Różne modele Avanalcha mają różne amory co powoduje że taka sama rama zupełnie inaczej się prowadzi. Kolejną rzeczą która ma wpływ na to w jaki sposób rower się prowadzi i jak się zachowuje na zjazdach czy podjazdach jest zastosowany mostek (krótki bądź długi). Szerokość kierownicy też ma wpływ na parametry jezdne. Wracając do amorów to nawet sztywność sprężyn ma wpływ na to jak się na rowerze jeździ (po zmainie amortyzatora myślałem że sie zabije. Teraz jak jeżdżę po asfalcie nie wyobrażam sobie jazdy po prostym z blokadą skoku bo rower szaleje). Jak masz możliwość jazdy na blokadzie skoku i bez to sam zobaczysz w jakie są różnice. Do tego wszystkie co napisałem jeszcze dochodzą indywidualne preferencje kolarza. Mam nadzieje że nie zanudziłem :)

Co do mostka i i amora..wiem,że od nich wiele zeleży. Jak sie zmieniają właściwości jazdne przy użyciu szerszej kierownicy...? Wyobrażam sobie,że rower jest bardziej stabilny wolniej reaguje na ruchy kierą, mniej nerwowy w terenie-co sprawdza się w trudnym technicznie terenie...?

Zadaję te pytania bo modernizuję trochę moją Lawinkę i nie chcę odbiegać od zamysłu konstruktorów. Tak jak mówiłem,nie będę z niej robił ścigacza XC na siłę,bo to chyba nie ma sensu-za ciężka rama (w stosunku do innych) Co do skoku amora z tego co widzę to większość modeli miało przekrój 85-100mm lub 100-130mm. Dopiero w tym roku w najwyższych modelach wprowadzono Recony Air 100mm z regulacją skoku Alltravel....

Czyli chyba najlepszy wyborem byłby chyba do tej ramy Revelation 100-130mm:))) NA ten czas zanabyłem Duke 100mm...I to mnie właśnie skłoniło do przemysleń, czy z takim amorem pozam w pełni potencjał tej ramy.....:)??

Pirx - dzięki za skany.

Co do Avalanche - jak dla mnie to właśnie taki agresywny XC. Chociaż rama jest niczego sobie i naprawdę dużo zniesie. A sztywności GieTeka - Kazumi już mnie uprzedził a'propo 3 trójkąta. Co do materiału to oczywiste, że aluminium jest bardziej sztywne, można powiedzieć, że mniej się wygina. Dlatego też rama stalowa zawsze przeniesie mniej drgań niż aluminiowa.

Przy okazji - jeśli ktoś ma katalog rowerowy z 2005 roku i może przeskanować ofertę GT to będę wdzięczny. Tegoroczny katalog też by nie zawadził ;)

PS. Moja lawinka straciła dziś szprychę ;)

U mnie ostatnio jest taka pogoda, że odmianą to byłoby słońce. Ciągle leje i leje...

Też siedzisz w UK?? :D

Co nie siądę na rower to leje i wieje. Wyjątkowo teraz, w tym momęcie świeci słońce. Żeby nie było za fajnie piździ jak na uralu- z górki z której bez pedałowania jadę ~40km/h dziś 25km/h pedałując ;)

Może ktoś ma jakieś nusy z tematu GT?? :(

Riker kiedyś zapodawał foty z targów w Las Vegas i był tam prezentowany ten rower.

Wygląda to jak dla mnie całkiem interesująco, na pewno eliminuje problem z urwaniem przerzutki. Tylko zastanawiam mnie trwałość tego urządzenia. W myśl starego przysłowia "czym więcej elementów ruchomych, tym większe prawdopodobieństwo popsucia", jest to patent na zasadzi piasty planetarnej gdzie jest w piz du elementów. Powiem szczerze że nie wiem jaka jest żywotność piast planetarnych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...