stefanX Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Czy wydłużanie się łańcucha nie jest spowodowane właśnie tym że wycierają się tuleje/sworznie przez co ogniwa się od siebie oddalają? owszem - wycierają się sworznie i blaszki na styku ze sworzniami (...) O proszę - jakie debaty naukowe tu się odbywają. Panowie - skoro wydłużanie łańcucha spowodowane byłoby poprzez wytarcie się tulejki i sworznia - to na całej długości łańcucha ta wielkość nie mogłaby być większa niż 2 x (średnica sworznia + grubość ścianki tulejki) (czysto teoretycznie - ponieważ gdyby przetarła się cała grubość jednego lub drugiegi - to by się sworzeń/tulejka przerwała). Czyli cały łancuch mógłby się wydłużyć (wg Waszego rozumowania) najwyżej o kilka mm (nie wiem dokładnie - nie mierzyłem średnicy sworznia/tulejki). A tymczasem łańcuch potrafi się rozciągnąć u niektórych o centymetr (zanim się o tym przekonają). Także wg mnie na wydłużanie się łańcucha w największym stopniu ma wpływ wydłużanie sie poszczególnych "blaszek", w dalszej kolejności zużycie tulejek/sworzni. No chyba, że ktoś zuzycie mierzy suwmiaką na jednym ogniwie. W takim wypadku to zużycie tulejek/sworzni będzie miało większą wartość niż wydłużenie blaszek. Taka jest przynajmniej moja opinia. A pomysł z obracaniem sworzni brzmi co najmniej zabawnie. Nie ma jak to porozkuwać każde ogniwo - to juz wolałbym wyrzucić te 60-70zł na nowy łańcuch XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Chodzi mi o to czy tez XTR.Chodzi mi o to czy ktoś potwierdza,że ze względu na większą twardość łańcuch XTR może ciąć zebatki. A można się dowiedzieć skąd czerpiesz tą wiedzę na temat twardości? Bo producent nic na ten temat nie wspomina A jeżeli byłoby tak jak mówisz to niby jak łańcuch miałby ciąć zębatki? Łańcuch nie sprężynuje, gdyż jeżeli by tak się działo to by miało miejsce odkształcanie poszczególnych części łańcucha. A jeżeli twardy łańcuch ciął by zębatki to byłoby to korzystne dla całości, gdyż łańcuch ciął by zębatki, przy okazji wyciągał się, więc cały czas zazębiałby się on na dużej powierzchni. Kaseta pada głównie przez to że łańcuch się wyciąga. Czy wydłużanie się łańcucha nie jest spowodowane właśnie tym że wycierają się tuleje/sworznie przez co ogniwa się od siebie oddalają? Dokładnie tak jest. Z tym że tuleje głównie wycierają się od zewnętrznej strony na skutek kontaktu z pierścieniem. chodzi mi o to, żeby go obrócić na tzw. plecy no niewiem jak Ci to wytłumaczyć.. jak masz założony to odwracasz go na kasecie o 180stopni. i wtedy pracują na pewno inne powierzchnie sworzni. Bo ogniwo pracuje wtedy w drugiem kierunku. Taki zabieg w sumie nic nie daje, gdyż pracuje ta sama powierzchnia sworznia. Dla zainteresowanych tu są zdjęcia jak to wszystko się zużywa - http://www.sebekfireman.host247.pl/rower/r...p?article_id=11 A tymczasem łańcuch potrafi się rozciągnąć u niektórych o centymetr (zanim się o tym przekonają). Przy 110 ogniwach niech z każdego sworznia ubędzie 0,1 mm materiału i już masz ponad 1 cm wyciągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Przy 110 ogniwach niech z każdego sworznia ubędzie 0,1 mm materiału i już masz ponad 1 cm wyciągnięcia. Aha! Czyli na troche zuzytym (wyciagnietym lancuchu) masz wyczuwalny luz (mierząc wzdłuż łańcucha) na każdym ogniwie (tzn. na parze sworzeń - blachy) - tak? Dycha luzu - to jest dobrze wyczuwalne rękami. Ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Sebekfireman o tym cięciu,czy też może nazywając mniej drastycznie, szybszym zużyciu kasety przez użycie łańcucha z wyższej grupy, dowiedziałem się w serwisie sklpu w którym kupowałem swoją Meridke.Chciałem u nich kupić łańcuch XTR i kiedy dowiedzieli się że mam kasete XT,powiedzieli że powinienem kupić łańcuch teżXT.Ten z grupy wyżej będzie powodował szybsze zużycie zebatek w kasecie. Nie wiem czy to prawda i dlatego moje pytanie o potwierdzenie takiego faktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Widocznie pan w tym sklepie nasłuchał się dużo dziwnych opowieści i nie zgrał teorii z praktyką Poniżej masz fotkę mojej kasety Alivio (HG50) która ma przebieg 5000 km i pracuje z łańcuchem XTRa CN-7701 - czyli całkowite pomieszanie grupowe jak i rzędowe (kaseta 8 łańcuch na 9). Jak widać stan jest jej rewelacyjny jak na taki dystans i żadnego szybszego zużycia nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.