vexx Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 W lesie kawałek niedużego patyka połamał moją sram 5.0 ESP i zdecydowalem sie wymienić na SHIMANO - praktycznie wszystkie niezbyt drogie sramy są plastykowe (Grilon) Jako, że ESP!=SIS, musiałem zmienić też manetki. GRIPy zmieniłem na zwykłe skokowe. Tylna nowa alivio działa bez zarzutu. Przedni wózek (Alivio od 'nowości' ten sam) nie chce poprawnie współpracować ze skokową manetką. Lewy grip miał płynną regulacje - tzn. skok o 'troszeczke', a ponoć wszystkie nowe już mają po prostu 3 pozycje. O ile mogę zrezygnować z krzyżowania łańcucha, to i tak największy-tył i najmniejszy-przód jak ustawie, żeby nie tarł, to najmniejszy-tył i największy-przód będzie tarł, tak jakby przeskok w manetce był minimalnie za krótki dla przedniej przerzutki - wózkowi brakuje jakieś 2mm w rozpiętości. Regulacje, odległości, kąty, blokady LH - wszystko po bożemu ustawiałem, pare godzin kombinowałem jeszcze, ale po prostu za mała rozpiętość. Przednia przerzutka Alivio ma ok. 5-6 lat. Dwa konkretne pytania: - da sie 'przełączyć'/przerobić manetke SHIMANO Alivio SLM410LBP, żeby możliwe były wartości 'pośrednie', tzn. nie 3 pozycje, a w miare płynna regulacja? - przedni wózek alivio (pewnie duzo starszy model) nie jest kompatybilny z ta manetka? - czy tylko mnie ta skokowa regulacja dołuje? Zawsze miałem płynną i jak 'tarło' mogłem lekko poprawić i było pięknie, nie trzeba było cudować z regulacjami etc....?
hudy Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 W gripach mikroindeksacja była cudowna. A Twój problem - pewnie źle zamocowałeś linkę w przerzutce. Dlatego brakuje jej 2 mm na rozpiętości.
vexx Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Napisano 29 Czerwca 2008 W tej chwili mam tak zamontowana linke: Prosze o pomoc Tzn. jak ona powinna byc zamocowana?
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 Linka sądząc po zdjęciach jest dobrze zamocowana. Może trzeba nieco przesunąć obejmę przerzutki. Czasem minimalne przekrzywienie powoduje dużą poprawę.
vexx Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Napisano 29 Czerwca 2008 przesuwalem nizej-wyzej, przekrzywialem w lewo i prawo, pod tym wzgledem mam chyba optymalne ustawienie, tzn. tarcie jest nieduze, halasuje, ale nie ma szarpan i wiekszych zaciec, przy innych polozeniach tylko coraz gorzej. Zaczynam myslec nad wymiana przedniej przerzutki - ale jak to by nie pomoglo to bym chyba palnal sobie w leb
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.