Drozdzu5 Napisano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Nie znalazłem podobnego tematu, więc zakładam. Przydałoby się mniej-więcej nakreślić, która grupa komponentów Shimanowskich dla jakich użytkowników jest przeznaczona i jaką jakością wykonania się charakteryzuje. Mamy póki co następujące grupy (jeśli jest ich więcej, proszę o uzupełnienie): XT 2008 XTR 2007 XTR SAINT XT HONE Deore LX Deore Alivio Acera Altus Tourney Ja np. zastanawiam się nad zakupem kilku komponentów z grupy Alivio do celów turystyczno-rekreacyjnych + krótkie maratony co jakiś czas. No i zastanawiam się czy do moich celów ta grupa jest odpowiednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 są jeszcze grupy szosowe, nowe SLX, Nexus* i jeszcze kilka wynalazków... obawiam się że podobny temat już był... Alivio będzie do twojego stylu jazdy w sam raz... sam jeździłem do niedawna na Alivio'05 i przerzutki działały OK, żadnych luzów większych i usterek nie wypatrzyłem... tu masz listę: http://www.rp-pawlak.pl/cenniki_2008/cennik_shimano_2008.pdf *można to nazwać "grupą osprzętu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellsing Napisano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Zgadzam się z przedmówcą , moja Alivio 06`przetrzymała już 3000 km i gdyby nie to , że chce zmienić napęd na 9-iątke , to na pewno by została. Aczkolwiek czy do maratonów się nada ? Można polemizować . W stronę maratonów raczej "Deore" ( przynajmniej według shimano) XT Maratony XTR Maratony ( dla zawodowców ) SAINT Jazda górska - Downhill, Freeride,Extreme,All Mountain czy jakoś tak ;p HONE Dual , Dirt coś w tym stylu (trikulce ) Deore LX Maratony Deore XC-Maratony Alivio XC-Turystyka-Maratonny ? Może ktoś jechał na Alivio , prosimy o sprawozdanie Acera Turystyka Altus Turystyka Tourney Makrokesze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 XT 2008- prawie zawodowe XC/Maraton XTR 2007-zawodowcy i "cyborgi" w XC/maraton XTR tak samo jak wyżej tylko tańsza wersja SAINT-extreem/grawitacja XT- bdb stosunek ceny do jakości dla ludzi jeżdżących baaardzo dużo w xc/maratonach HONE-takie enduro jak dla mnie Deore LX- idealne dla ludzi jeżdżących maratony i xc ale nie zawodowo Deore-bardzo zaawansowana turystyka maratony dla zabawy i xc dla rozrywki Alivio-turystyka/maratony dla nie wymagających solidne ale ciężkie Acera-turystyka/trekking Altus-turystyka niezawansowana Tourney-niedzielne przejażdżki po 15km Ogólnie między grupami deore jest niewielka różnica jeżeli chodzi o działanie od nowości różnice pewnie czuć dopiero od 10tyśkm lub coś ten deseń nowy xt to taki budżetowy XTR różnica między nimi to pewnie głównie waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.