BikeFreak Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Witam serdecznie wszystkich, mam problem z doborem amortyzatora do mojej ramy - fotke załączam. Jak na razie zakupiłem samą ramę i nie wiem jaki amortyzator założyć na przód. Chcę złożyć rower, którym będę mógł troszkę poszaleć. Waże okolo 90kg i lubie skakać - ze sie tak wyraze. Proszę o poradę. Cena w sumie nie gra większej roli - w granicach rozsądku czyli myśle do max. 1200PLN mogę na to wydać. Mam już zakupiony zestaw hamulców V-brake i chciałem właśnie widelec z możliwością montażu V-brake'ów. No chyba, ze na przód zawita tarcza (kół również jeszcze nie mam) ale nie wiem czy hamulce tarczowe "na linkę" są wystarczająco wydajne - musze sie wczytać w forum. Zatem zacznijmy od tego widelca - help! Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
Ecia Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Witamy i zapraszamy do lektury: ZASADY PISANIA NOWYCH TEMATÓW Pozdróko porządkowe
BikeFreak Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 *Muszę uaktualnić mój post* Mianowicie, zakupiłem już hamulec na przód i jest to jednak tarcza AVID bb7. Zamówiłem to w UK i zdecydowałem się, po wnikliwej lektórze problematyki na forum, na 203mm. Nie jestem lekki - 90kg plus skoki jakie zamierzam tym rowerkiem uprawiać przekonało mnie. Teraz jednak mam problem ze znalezieniem dobrego widelca, żeby się zbyt szybko nie wyluzował po kilku kilometrach. Serdeczne dzięki za pomoc i porady. Pozdrawiam
tobo Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 "problem ze znalezieniem dobrego widelca"- pytanie co znaczy dla ciebie dobry i ile chcialbys na niego wydac. dobry widelec do sportow grawitacyjnych bedzie kosztowal kilkaset euro. znajdz w wyszukiwarce hasla marzocchi 66, rock shox totem, rock shox boxxer, manitou travis - zobacz jak wygladaja widelce do takich dyscyplin a potem ocen czy są w twoim zasiegu finansowym. rama jest bardzo zabytkowa - ma przynajmniej 11-12 lat. bedzie problem zeby spasowac do niej np tylny hamulec tarczowy. widelce do grawitacji jesli maja byc sensownymi produktami to nie bedą mialy mozliwosci montazu hamulcow obreczowych bo taki sprzet pozegnal sie z vbrake'ami jakies 3-4 lata temu lub nawet wczesniej. z drugiej strony taki zabytek jak ta rama raczej nie bedzie przystosowana do widelcow dzis okreslanych jako widelce do grawitacji czyli zjazdu lub freeride wiec mysle ze 130 mm skoku bedzie ok. wtedy np tora rock shoxa jest widelcem ktory mozna w niej zamontowac.
BikeFreak Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 Według sprzedawcy, rama jest z 2001 roku. Poza tym jak już napisałem, chciałbym wydać max 1200PLN czyli w granicach 300EUR. Jak już również napisałem, zakupiłem już tarcze na przód - avid bb7, 203mm - zatem sprawa V-brake już nie jest aktualna. Niemniej jednak kwestia hamulców w kontekście tarcz dotyczy wytrzymałości samego widelca przy tak dużej tarczy. Jeśli chodzi o tył, to wahacz ma możliwość montażu V-brake i to mi chodzi. Również poinformowałem, że ważę około 90 kg. Rower nie musi być "hard-core'owy". Chcę po prostu móc nim czasem powariować. Mieszkam w Monachium, więc mam blisko do alp i tam zamierzam po górskich szlakach - super z resztą przygotowanych, rekreacyjnie pojeździć, być może trochę więcej niż rekreacyjnie. Dziękuję za te wstępne wskazówki. Mam nadzieję, że w miarę jasno określam moje zamiary. Jeśli coś nie jest klarowne to proszę o pytania pomocnicze, żebym mógł nakreślić jeszcze dokładniej o co mi chodzi. Z góry dziękuję za pomoc./ Pozdrawiam!
tobo Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 do 300 euro mozna nabyc widelce spokojnie akceptujące tarcze 203 mm- w rowerach do ciezszych zastosowan takie tarcze są przyjmowane jako standard od mniej wiecej 4-5 lat. sporo starszych rocnzikow widelcow se skokiem 130-150 mm bedzie dobre i da rade z taką tarcza. rama kojarzy mi sie raczej z rocznikami ponizej roku 2000, z ramami dh konstrukcji scotta. uzywal takiej moj kolega.
BikeFreak Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 Dziękuję za szybką odpowiedź. No ale właśnie - co wybrać dla mnie do tych 300EUR? Widziałem Twoją trucizne i jestem pod wrażniem - bardzo zgrabna niunia. Ja również chciałbym coś z mojego Vertigo zrobić, żeby rzeczywiście doprowadzał o zawrót głowy. Mam nadzieje, że z Twoją pomocą i innych tutaj forumowiczów uda się!
uchmanek Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 nie orientuje sie dokladnie w cenach sklapow niemiecki, zreszta sytuacja jest dosc dynamiczna. jako model wyjsciowy proponuje wybrav pike'a (32mm, qr20, skok chyba do 140mm, wiele wersji), bo na totema chyba nie starczy. w ofercie marcoha sie nie orientuje, ale pewnie modeli jest sporo.
BikeFreak Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 Powiem szczerze, że propozycja PIKE bardzo mi się podoba - szczególnie cenowo. Mam jednak takie bardzo laickie pytanie: Na co muszę zwrócić uwagę przy dopasowywaniu widelca do tej ramy? Czy każdy widelec będzie pasował? Czy wystarczy zmierzyć przednią "rurę", tam gdzie wchodzi widelec? Dzięki serdeczne za porady
uchmanek Napisano 29 Czerwca 2008 Napisano 29 Czerwca 2008 wdzystkie widelce maja rure sterowa na wyrost, pozniej trzeba przyciac. wazna jest srednica (najczesciej 1 i 1/8", zadziej 1 i 1/5"). producent powinien podac max. wysokosc widelca dla danej ramy. jesli nie, to staramy sie dobrac widelec o zblizonej wysokosci do fabrycznego.
BikeFreak Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Napisano 29 Czerwca 2008 Dzięki za odpowiedź. Poszukałem tematu i również to wyczytałem z innych postów. Przepraszam za wybitnie laickie pytanie. To się już nie powtórzy. Najpierw poczytam, a później będę zadawał pytania. Obserwuję aukcje na Ebay z amortyzatorem ROCK SHOX "PIKE 426 U-TURN Poploc" Mod 2007. Jaka byłaby rozsądna cena za takie "sztućce"?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.