Skocz do zawartości

[składanie kół] pytanko o montaż nypli na klej

Elo78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , obejrzałem sobie poradnik dotyczący składania kół - http://www.youtube.com/user/thebiketube . Poradnik całkiem całkiem ale w 2 części koleś przed dokręcaniem nyply nakłada na nie odrobine kleju. Ja oczywiście załapałem lekkie zdziwienie bo nigdy nie słyszałem o nakładaniu na nyple kleju. Czy w praktyce rzczywiście tak się robi czy to tylko zabezpieczenie dla przezornych??? :)

Napisano

Klej - "we use some of this glue" , troche mnie to dziwi , we wszystkich kołach jakie rozplatałem nie spotkałem sie z przypadkiem kleju na nyplach , z drugiej jednak strony koleś zaplata koło szosowe , może to jest klucz do wszystkiego.... ;)

Napisano

Klejenie nypli jest stosowane - jak zauważył MateuszA, żeby zapobiec ich odkręcaniu się. Ta metoda ma jednak przeciwników - bo potem są problemy z wymianą szprychy bądź ze zwykłym centrowaniem, zwłaszcza na trasie, jeśli zajdzie taka konieczność.

Tym niemniej jest dość powszechna, nie tylko w szosie. Podobnie, jak stosowanie Locktite'u przy montażu suportów, choć tu również zdania są mocno podzielone (ja np. zdecydowanie wolę higroskopijny smar).

Pozdrówko alternatywne ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

siemka ja osobiście spotkałem sie z takimi nyplami na klej przeglądając oferte na centrumrowerowe.pl, jeśli dobrze pamiętam można takie kupić za jakąś zetke od sztuki. Czy ma to jakąś rację bytu ciężko odpowiedzieć ale rozmawiając z różnymi znajomymi na powyższy temat każdy stwierdził, że każdy produkt dobrze zareklamowany - znajdzie potencjalnego nabywcę. Trochę trzeba mieć dystansu do tych nowinek takie moje zdanie. Ja osobiście mam nyple mosiężne i nigdy nie miałem z nimi problemu a dodam, że nie waże mało.:-) pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...