Elo78 Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 Witam , obejrzałem sobie poradnik dotyczący składania kół - http://www.youtube.com/user/thebiketube . Poradnik całkiem całkiem ale w 2 części koleś przed dokręcaniem nyply nakłada na nie odrobine kleju. Ja oczywiście załapałem lekkie zdziwienie bo nigdy nie słyszałem o nakładaniu na nyple kleju. Czy w praktyce rzczywiście tak się robi czy to tylko zabezpieczenie dla przezornych???
QWEY564 Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 dłuuuugi ten film... nie chciało mi się oglądać. on smaruje gwinty nypli klejem?? jeśli tak to zacytuję: Gwinty nypli powleczone są klejem, który zapobiega luzowaniu się nypli, dzięki czemu koła dłużej pozostają proste. http://karbonkrieg.ovh.org/projekttcrverso.html
Elo78 Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 Przepraszam , wkradł mi się błąd , klejenie jest w 3 a nie w 2 części , przepraszam
nikodem Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 na pewno nakładał klej? a może smar ja czytałem o smarze żeby nyple się nie zapiekały szczególnie chodzi o alu nyple łatwiej je "obrobić"
Elo78 Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 Klej - "we use some of this glue" , troche mnie to dziwi , we wszystkich kołach jakie rozplatałem nie spotkałem sie z przypadkiem kleju na nyplach , z drugiej jednak strony koleś zaplata koło szosowe , może to jest klucz do wszystkiego....
Ecia Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 Klejenie nypli jest stosowane - jak zauważył MateuszA, żeby zapobiec ich odkręcaniu się. Ta metoda ma jednak przeciwników - bo potem są problemy z wymianą szprychy bądź ze zwykłym centrowaniem, zwłaszcza na trasie, jeśli zajdzie taka konieczność. Tym niemniej jest dość powszechna, nie tylko w szosie. Podobnie, jak stosowanie Locktite'u przy montażu suportów, choć tu również zdania są mocno podzielone (ja np. zdecydowanie wolę higroskopijny smar). Pozdrówko alternatywne
pawellldef Napisano 11 Lipca 2008 Napisano 11 Lipca 2008 siemka ja osobiście spotkałem sie z takimi nyplami na klej przeglądając oferte na centrumrowerowe.pl, jeśli dobrze pamiętam można takie kupić za jakąś zetke od sztuki. Czy ma to jakąś rację bytu ciężko odpowiedzieć ale rozmawiając z różnymi znajomymi na powyższy temat każdy stwierdził, że każdy produkt dobrze zareklamowany - znajdzie potencjalnego nabywcę. Trochę trzeba mieć dystansu do tych nowinek takie moje zdanie. Ja osobiście mam nyple mosiężne i nigdy nie miałem z nimi problemu a dodam, że nie waże mało.:-) pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.