mrsandman Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 Zdecydowałem się na Karme - http://www.allegro.pl/item382407714_bikesy...tpi_kevlar.html ale zobaczyłem na allegro SBE w dobrej cenie - http://www.allegro.pl/item382581587_kenda_...tpi_kevlar.html i nie wiem którą wybrać Jeżdze 70% szoszą i 30% w terenie. Głównie po okolicznych górkach i Beskidzie małym, wkrótce wybieram sie w Tatry i musze zmienić moją łysa opone. Opona musi mieć dobrą przyczepność (głównie w suchyh warunkach na kamieniach i korzeniach), wytrzymałość i możliwie małe opory toczenia. Mam 45km asfaltem w Beskid, dlatego chce żeby była szybka na asfalcie. Chciałbym też żeby była lekka, około 500g. Która z wyżej wymienionych będzie dla mnie lepsza ? Może macie jakieś inne propozycje ? Edit: Czy SBE nie będzie za wąska, ma 1.95 (teraz jeżdze na oponach kellysa 2.1). Czytałem że Karma jest dość szeroka jak na 2.0 dlatego powinna być OK
mrsandman Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 Jak wyglądają te oponki w porównaniu z Michelin Country Trial ? Kolega kupił je niedawno i mówił że klawe
plan Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 raczej KARMA bo bardziej uniwersalna. SBE przy nawet małym błotku to syf. na suchym są obie ok. SBE lepsza na szosę. karma (ta taka tańsza kevlarowa) jest jednak sporo cięższa od SBE (mowa o SBE 1.95 kontra karma 2.0) pozdro
koncertownik Napisano 29 Czerwca 2008 Napisano 29 Czerwca 2008 plan Co Ty bredzisz?! Ja zakupiłem swoje Karmy kevlar 2.0 za jakieś 49 zł za sztukę, waga poniżej 500 gram (okolice 470). Ostatnio porównywałem swoje Karmy 2.0 do jakichś CST 2.3 i na oko wielkość wydawała się taka sama.
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 Koncertownik możesz zważyć dokładnie te oponki? Bardzo ciekawi mnie ta waga którą podałeś. A przy okazji możesz zmierzyć balon.
mrsandman Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Napisano 29 Czerwca 2008 raczej KARMA bo bardziej uniwersalna. SBE przy nawet małym błotku to syf. na suchym są obie ok. SBE lepsza na szosę.karma (ta taka tańsza kevlarowa) jest jednak sporo cięższa od SBE (mowa o SBE 1.95 kontra karma 2.0) pozdro Wersja kevlarowa jest droższa i lżejsza niż drutowa. A z tego co widziałem obie oponki (kevlar) ważą podobnie. Ponawiam pytanie, jak te Kendy mają się do Michelin country trail.
koncertownik Napisano 29 Czerwca 2008 Napisano 29 Czerwca 2008 Zmierzę dzisiaj, wieczorem może napiszę. A co do wagi... w chwili obecnej nie mam dostępu do wagi elektronicznej, ale kiedyś jak je ważyłem to waga wskazywała około 470 gram.
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 No to ciekawie z tą wagą. Jak byłaby 470g to może bym się skusił teraz na Karmę. Czekam na wymiary balonu.
plan Napisano 29 Czerwca 2008 Napisano 29 Czerwca 2008 planCo Ty bredzisz?! Ja zakupiłem swoje Karmy kevlar 2.0 za jakieś 49 zł za sztukę, waga poniżej 500 gram (okolice 470). Ostatnio porównywałem swoje Karmy 2.0 do jakichś CST 2.3 i na oko wielkość wydawała się taka sama. minimum kultury chłopcze. sam nie wiesz, ile ważą bo nie masz wagi a bijesz pianę... SBE MOIM zdaniem lżejsze. empirycznie miałem obie te opony i ważyłem. MOJE SBE 1.95 ważyły 480 a KARMY 510 jakoś.
koncertownik Napisano 29 Czerwca 2008 Napisano 29 Czerwca 2008 plan Jeśli uraziło Cię to, co napisałem, to wybacz. Myślałem, że Twoje poczucie humoru odpowiednio zareaguje gdy ujrzysz emotkę. Tak się składa, że ważyłem obie opony po zakupie, na pożyczonej wadze, która wskazywała około 470 gram. Zanabyłem je w grudniu 2007. Wymiary: - szerokość (założonej na koło i napompowanej ) 49 mm - wysokość z bieżnikiem (to, co wystaje ponad obręcz ) 49 mm Opony innych producentów przy rozmiarze 2 cale wyglądają przy Karmach jak anorektyczki.
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 Dzięki za informację koncertownik. Moje Maxxisy HD 2.1 na obręczy Mavic Crossride mają 47 mm, więc widać różnicę w wielkości.
plan Napisano 30 Czerwca 2008 Napisano 30 Czerwca 2008 nie uraziłem się za bardzo tak, czy siak wolę z tych 2 opon KARMĘ
fender75 Napisano 7 Lipca 2008 Napisano 7 Lipca 2008 planJeśli uraziło Cię to, co napisałem, to wybacz. Myślałem, że Twoje poczucie humoru odpowiednio zareaguje gdy ujrzysz emotkę. Tak się składa, że ważyłem obie opony po zakupie, na pożyczonej wadze, która wskazywała około 470 gram. Zanabyłem je w grudniu 2007. Wymiary: - szerokość (założonej na koło i napompowanej ) 49 mm - wysokość z bieżnikiem (to, co wystaje ponad obręcz ) 49 mm Opony innych producentów przy rozmiarze 2 cale wyglądają przy Karmach jak anorektyczki. Ja dziś sobie zamówiłem na allegro karmę 2.0 kevlar. Niech mi ktoś wytłumaczy skąd taka rozbieżność w wielkości opon przy tych samych oznaczeniach.
mrsandman Napisano 8 Lipca 2008 Autor Napisano 8 Lipca 2008 Hej Co sądzicie o zestawie: SBE na przód i karma na tył ? Szukam teraz dobrej oponki na przód, wymagania takie jak w pierwszym poście.
MieszkoI Napisano 24 Czerwca 2009 Napisano 24 Czerwca 2009 Witam. Mam zamiar kupic nowe gumy do mojego roweru. Czy możecie mi doradzić jakąś dobrą oponkę w granicach 50 zł. Dodam że będzie używana w 80% na asfalcie. Jaka szerokość będzie najlepsza ? 1.9? 1.8? Aktualnie posiadam opone 26x2.10
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.