Skocz do zawartości

[opona] Kenda Karma czy Kenda SBE (lub inne za 50zł)

mrsandman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowałem się na Karme - http://www.allegro.pl/item382407714_bikesy...tpi_kevlar.html

ale zobaczyłem na allegro SBE w dobrej cenie - http://www.allegro.pl/item382581587_kenda_...tpi_kevlar.html i nie wiem którą wybrać

Jeżdze 70% szoszą i 30% w terenie. Głównie po okolicznych górkach i Beskidzie małym, wkrótce wybieram sie w Tatry i musze zmienić moją łysa opone. Opona musi mieć dobrą przyczepność (głównie w suchyh warunkach na kamieniach i korzeniach), wytrzymałość i możliwie małe opory toczenia. Mam 45km asfaltem w Beskid, dlatego chce żeby była szybka na asfalcie. Chciałbym też żeby była lekka, około 500g.

Która z wyżej wymienionych będzie dla mnie lepsza ? Może macie jakieś inne propozycje ?

Edit:

Czy SBE nie będzie za wąska, ma 1.95 (teraz jeżdze na oponach kellysa 2.1). Czytałem że Karma jest dość szeroka jak na 2.0 dlatego powinna być OK

Napisano

raczej KARMA bo bardziej uniwersalna. SBE przy nawet małym błotku to syf. na suchym są obie ok. SBE lepsza na szosę.

karma (ta taka tańsza kevlarowa) jest jednak sporo cięższa od SBE (mowa o SBE 1.95 kontra karma 2.0)

pozdro

Napisano

plan

Co Ty bredzisz?! :P

Ja zakupiłem swoje Karmy kevlar 2.0 za jakieś 49 zł za sztukę, waga poniżej 500 gram (okolice 470).

Ostatnio porównywałem swoje Karmy 2.0 do jakichś CST 2.3 i na oko wielkość wydawała się taka sama.

Napisano
raczej KARMA bo bardziej uniwersalna. SBE przy nawet małym błotku to syf. na suchym są obie ok. SBE lepsza na szosę.

karma (ta taka tańsza kevlarowa) jest jednak sporo cięższa od SBE (mowa o SBE 1.95 kontra karma 2.0)

pozdro

Wersja kevlarowa jest droższa i lżejsza niż drutowa. A z tego co widziałem obie oponki (kevlar) ważą podobnie.

Ponawiam pytanie, jak te Kendy mają się do Michelin country trail.

Napisano

Zmierzę dzisiaj, wieczorem może napiszę.

A co do wagi... w chwili obecnej nie mam dostępu do wagi elektronicznej, ale kiedyś jak je ważyłem to waga wskazywała około 470 gram.

Napisano
plan

Co Ty bredzisz?! :)

Ja zakupiłem swoje Karmy kevlar 2.0 za jakieś 49 zł za sztukę, waga poniżej 500 gram (okolice 470).

Ostatnio porównywałem swoje Karmy 2.0 do jakichś CST 2.3 i na oko wielkość wydawała się taka sama.

minimum kultury chłopcze.

sam nie wiesz, ile ważą bo nie masz wagi a bijesz pianę...

SBE MOIM zdaniem lżejsze. empirycznie miałem obie te opony i ważyłem. MOJE SBE 1.95 ważyły 480 a KARMY 510 jakoś.

Napisano

plan

Jeśli uraziło Cię to, co napisałem, to wybacz. Myślałem, że Twoje poczucie humoru odpowiednio zareaguje gdy ujrzysz emotkę. :D

Tak się składa, że ważyłem obie opony po zakupie, na pożyczonej wadze, która wskazywała około 470 gram. Zanabyłem je w grudniu 2007.

Wymiary:

- szerokość (założonej na koło i napompowanej :) ) 49 mm

- wysokość z bieżnikiem (to, co wystaje ponad obręcz :P ) 49 mm

Opony innych producentów przy rozmiarze 2 cale wyglądają przy Karmach jak anorektyczki. :D

Napisano
plan

Jeśli uraziło Cię to, co napisałem, to wybacz. Myślałem, że Twoje poczucie humoru odpowiednio zareaguje gdy ujrzysz emotkę. ;)

Tak się składa, że ważyłem obie opony po zakupie, na pożyczonej wadze, która wskazywała około 470 gram. Zanabyłem je w grudniu 2007.

Wymiary:

- szerokość (założonej na koło i napompowanej :down: ) 49 mm

- wysokość z bieżnikiem (to, co wystaje ponad obręcz ;) ) 49 mm

Opony innych producentów przy rozmiarze 2 cale wyglądają przy Karmach jak anorektyczki. ;)

Ja dziś sobie zamówiłem na allegro karmę 2.0 kevlar.

Niech mi ktoś wytłumaczy skąd taka rozbieżność w wielkości opon przy tych samych oznaczeniach. :excl:

Napisano

Hej

Co sądzicie o zestawie: SBE na przód i karma na tył ? Szukam teraz dobrej oponki na przód, wymagania takie jak w pierwszym poście.

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Witam. Mam zamiar kupic nowe gumy do mojego roweru. Czy możecie mi doradzić jakąś dobrą oponkę w granicach 50 zł. Dodam że będzie używana w 80% na asfalcie. Jaka szerokość będzie najlepsza ? 1.9? 1.8? Aktualnie posiadam opone 26x2.10

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...