Skocz do zawartości

[rower] cube attention - opinie

justgirl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

już od jakiegoś czasu szukam roweru i okazuje się,że nie jest to takie proste jak się wydaje,bo zakupie katalogu rowerowego jestem już całkowicie zdezorientowana,więc stąd moje pytanie:

co myślicie o rowerze cube attention,kosztuje ok 2300zł

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=23673

no i jeszcze biorę pod uwagę ghosta se 2002

http://rowery.onet.pl/4,35,153262,14093,gh...002,sprzet.html

ten kosztuje już 1900zł

nie znam się zbytnio na żadnej z tych ram,we wrocławiu również trudno trafić te modele w sklepie albo ja nie mam szczęścia,więc nawet nie mogę ich zobaczyć na żywca,oglądałam natomiast rockridera i wywarł na mnie średnie wrażenie,więc proszę o pomoc bo ciepło jest a ja ciągle szukam :-)))

Napisano

do tego mam jeszcze jeden wybór w podobnej cenie a mianowicie radon 5.0,który ma o wiele lepsze heble i amortyzator,lepsze opony i przerzutkę przednią,tylko nie wiem co z ramą,który docelowo jest lepszy?No i na radona trzeba czekać tydzien :-))

Napisano

to ja spróbuje najarać klienta znajomemu;]. Ghosty we Wrocławiu są na Kleczkowskiej w sklepie Sport Profit. Ponadto koleś zna się na rzeczy ;).

pzdr

Artur

Napisano

Cube jest droższy, a co za tym idzie ma nieco lepszy osprzęt, między innymi przerzutkę tył i hamulce więc hmmmm nie opłaca się go brać? Rama zarówno w Ghost jak i w Cube stoi na w miarę dobrym poziomie.

Co ja bym zrobił :) Kupił Ghosta, a jego najsłabszą część(w Cubie z resztą to samo) czyli amortyzator od razu wymienił lub zostawił w rozliczeniu. Za różnicę w cenie pomiędzy Cube a Ghost(400 zł) i załóżmy 150 zł za amortyzator kupiłbym

http://www.allegro.pl/item376435391_rock_s...uper_cena_.html

I pompujesz idealnie pod swoją wagę. Tym sposobem masz rowerek dużo lepszy od tych spod linków, niewiele większym kosztem. Potarguj się trochę w sklepie z tym Ghostem, bo ta Tora z allegro to już naprawdę amortyzator na poziomie :) Miłych zakupów życzę i Pozdrawiam ;)

Napisano

No i po wielkich kombinacjach i przeliczeniach wyszło,że w sklepie we wrocku o ktorym piszecie ceny mają się tak:

Ghost SE 2002 - 2399zł.

Radon ZR Team 5.0 - 2449zł

Cube Attention Disc - 2399zł

natomiast z braku chęci do przepłacania wytargowałam w sklepie internetowym przesyłkę kurierem gratis i rower cube attention za 2049zl no i nie muszę urywać się z pracy i jechać przez cały wrocław,kurier dostarczy go we wtorek.

Jako babka biorę też oczywiście wartości wizualne,gdzie tu już panowie zachwycali się urodą cuba i wrażeniem jakie robi na żywo :-))))Nawet osoba sprzedająca mi rower poleciła mi ten rower ze względu na jego "niepowtarzalny wygląd" choć mogłam poczekać pare dni na radona i dać im więcej zarobić

Odpusciłam radona ponieważ:

rama ta sama

amortyzator lepszy

hamulce lepsze

opony lepsze

cena wyższa,ale ja większość czasu jeżdzę we wrocławiu,nie w górach więc żeby zahamować nie muszę mieć hebli za majątek wystarczą mi shimano a amortyzator się zmieni za różnicę i będę mieć taki jaki wybiorę a nie taki jaki mi dadzą :-)

I tak mistrzostwo świata to mój amortyzator na versusie manitou six,który przy hamowaniu odbija jak wyrzutnia rakietowa :-))))) Ostatnio po ostrym hamowaniu aż mnie zrzuciło z pedałów,dzięki temu mam siniaka na pół nogi :-))))) Niestety kupiłam ten rower używany i nie miałam wyboru.

Napisano

Bardzo dobry wybór, rowerek długo Ci posłuży. Jedyne co ja bym wymienił, może nie od razu ale za ~~rok to amortyzator, nie będę tłumaczył dlaczego, po roku sama zrozumiesz ;)

Pozdrawiam

P.S.A rower faktycznie bardzo ładny.

Napisano

Już się nie mogę doczekać aż zobaczę go na żywo :-))) Muszę przyznać,że byłam uprzedzona do kupowania przez sklep internetowy,jedynie kupowałam przez allegro,a tu taka miła niespodzianka,gwarancje najniższej ceny,możliwość negocjacji,normalnie szok,a najważniejsze było to,że od momentu rejestracji pytałam ciagle mailami o pierdoły i każdą odpowiedz dostawam do 15minut ,bez żadnego olewania klienta,dobrano mi nawet ramę i dostałam wyczerpującą odpowiedz na moje głupie pytania dotyczące porównań różnych modeli :-p ,no i każdą następną pierdołę czy rower będę mogła kupić z dużym rabatem a to już opłacalna sprawa :-)

Napisano

Witam

Niechce zakladac nowego tematu wiec sie podepne tutaj, chce kupic Cube Analoga tylko ze w Ski team nie ma i 15 lipca MOZE bedzie tylko ze ja chce juz , nie wie ktos z was gdzie w polsce mozna go dostac ? ew. jakies namiary bym prosil , w ostatnim wypadku zostaje mi http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=23674 i siaganie z UK (taniej nawet o 300zl)

Justgirl:

w ktorym sklepie kupilas ? bo moze tez sobie taki sprawie

Napisano

ja kupowałam w www.centrumrowerowe.pl ,udałam się bezpośrednio do tego pana m.czajka@centrumrowerowe.pl

on się zajmuje zniżkami na rower i ew. darmową przesyłką,można się targować ,na moim była różnica w cenie 400zł z ceną wrocławską i przesyłka gratis ,jak nie mają danego modelu to on też wszystko wie,co kiedy przyjedzie,no i obsługa super

cuba analoga widziałam dzis na allegro ;-)

Napisano

jestem troszke sceptycznie nastawiony do tarcz tym Cube Attention z serwisem na odleglosc , chyba jedna z UK sobie sciagne Analoga i troszke kolor ramy mi sie bardziej podoba w analogu ;]

Napisano

w sobote maja miec dostawe radonów,kosztuje podobnie ,jest czarny jak wyższe modele i hamulce są hayesa za sporą kwotę hydrauliczne i dobry amorek

Napisano

no to sobie poczekamy,ja też czekam,widzę,że już go zapakowali i wysłali ale jak długo jedzie tego nie wiem :-)

--- 01.07.08.:

Witam Was ponownie,

odebrałam rano rower cube attention(18') i ........porażka

sama geometria ramy ciekawa,jak go rozpakowałam to wrażenie pierwsze że tył jest niski jak w bmx :)

po skręceniu i porównaniu go do authora versusa 19" mocowanie siodła jest na tej samej wysokości a kierownica ma wysoki mostek i cała rama idzie w górę ,w sumie jest sporo wyżej,w tym położeniu wydaje się wygodny do jazdy dla tych co mają problemy z kręgosłupem hehe

wykonanie:

-ogólna ocena beznadziejna

-lakier matowy,miejsca malowania innym kolorem brzydko wykończone,widać jakby ktoś malował sam w garażu sprayem a potem oderwał taśmę ,bo lakier aż czubi i na bank nie będzie trwały

-amortyzator jest zrobiony z czegoś co przypomina tani matowy plastik dziwny w dotyku

-nie jestem specjalistką od rowerów ale widziałam lepiej wykonane ramy w hipermarkecie

-najgorsza wada ramy,w miejscu gdzie mocuje się linki pod rurą jest przyspawane mocowanie na stałe które powinno być całe polakierowane,ale po co,środek jest pryśnięty farbą jak sprayem,a miejsce wciśnięcia pancerza jest wycięte piłką i widać goły metal ostry jak żyletka,pancerz wisi więc będzie się ruszał i na bank od razu się poprzecina od tego,zrobie fotki bo to jest największa chała jaką widziałam!

-najgorsze jest to ,że nigdy nie miałam hamulców olejowych i przednie koło ociera się o tarcze i nie wiem jak to poprawić,może mi ktoś pomóc?

-znalazłam w pudełku dodatkowe mocowanie do linki na taśmę dwustronną :-/ przynajmniej nie będzie wisiała

resztę oceńcie sami,zrobiłam fotki,ja mam 170cm więc możecie porównać jak idzie rama jak stoję nogami na ziemi

rower jest biały i jest brudny choć przyszedł w kartonie,aż boję się umyć go gąbką,bo lakier jest matowy i mam wrażenie że zejdzie :-p

Ocena z daleka albo dla niedowidzących lub przypadkowych spacerowiczów:

fajnie się prezentuje jak jedzie szybko i nie widać szczegółów,ale w życiu bym nie powiedziała że to rower górski,jakby żniżyć siodełko to dałabym się nabrać,że to wersja dla kolesi co skaczą po rurach pod blokiem :-)))))

62715816bd5.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/2001/71620695is5.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/1116/39541443sb4.jpg

http://img376.imageshack.us/img376/7482/54437185op2.jpg

http://img49.imageshack.us/img49/216/14641930yj2.jpg

Napisano

Haha z całym szacunkiem ale czepiania się o takie szczegóły to już dawno nie widziałem.

-Nie słyszałem o problemach z lakierem w ramach Cube,

-Mówiłem że amortyzator jest kiepski

-Nie ma lepiej wykończonych ram w hipermarkecie

-To mocowanie faktycznie jakieś chałupnicze, nie wygląda to jak rama od producenta

-Hamulce hydrauliczne się reguluję, prawie każdemu na początku ocierają, kwestia regulacji i dotarcia, jest tego sporo na forum

-rower ładny, widać że pod ciebie, aczkolwiek zrób coś z linką hamulca przedniego, bo nie może tak odstawać(przypnij do goleni albo skróć przewód-ale sama lepiej nie próbuj tego robić :o )

Jak dla to przesadzasz :) Aczkolwiek miło by było gdyby się ktoś wypowiedział nt. tego mocowania, bo faktycznie wygląda co najmniej dziwnie,

Napisano

W końcu jestem dziewczyną ,a dziewczyny się czepiają hehe,jak by nie było oceniłam ten rower tak jak go widzę,a nie tak jak wygląda na zdjęciu,czasem lepiej krytycznie niż zbyt obiektywnie,Wam pozostawiam ocenę końcową,ja mam nadzieję opisałam wszystkie możliwe plusy i minusy....

i jeszcze jedno,górna rura jak sie patrzy od góry jest spłaszczona tak ze 2 duze napisy attention mieszczą się obok siebie,co z boku wygląda jak zwykła rura a w rzeczywistości tak nie jest,bardzo fajnie to wygląda.

Złożyłam już w życiu kilka rowerów od początku do końca ale hamulców hydraulicznych nie miałam,w versusie mam hayesa mx2 i są bezproblemowe,więc jak ktoś może mi pomóc opisać jak sprawnie je wyrególować to będę wdzięczna.

A co do linek to 2 dolne prężą aż kierownica odbija z powrotem,a ta z przodu to chyba gratis taka długa :-))))

Ale jak ktoś ma wizję kupna takiego samego,to dostałam kartę stałego klienta,jak kupie drugi to dostanę zniżkę 7% mogę się podzielić :-)))) to po 70zeta na dwoje :-p

Napisano

ja kupilem Analoga w UK 01.07.2008 wysylka , dostawa zaplanaowana (UPS Standard) 09.07.2008 , nie wiem jak dotrwam , myslalem ze bedzie szybciej :) , napisz jescze co skrecalas ? jak zdemontowali czesci na czas wysylki ? i ile cali ma twoja rama ?

Napisano

Rama ma 18',szedł 24h kurierem masterlink,zapakowany był w karton,koło przenie odkręcone,pedały też,kierownica odkręcona w bok i poluzowana.

Ogólnie rower cały niedokręcony,klamka hamulcowa jak za nią złapałam to została mi w ręce,o dziwo druga się trzymała,ale dokręcić trzeba wszystko,na szczęście wszystko jest na jeden imbus,więc jechałam po kolei,klamki,manetki,mostek i stery,przerzutka z przodu,tył się trzymał,hamulec z tyłu,więc zakręcili co chcieli,mam nadzieję,że koła są złożone poprawnie bo ich nie rozkręcałam!

Tylny hamulec był ok,na początku klamka wpadała w obydwu ale po 2 dniach jazdy na hamulcach chyba się odpowietrzyły bo są twardsze i już klamka tak nie wpada jak się ją naciska.Przedni hamulec to była masakra,ręcznie go ustawiałam i nic,jeżdziłam cały wieczór na hamulcu żeby go zetrzeć aż tarcza była ciemna i zaczął piszczeć nawet jak nie hamowałam,umyłam tarczę wodą z mydłem i wytarłam i hamulec działa i nie trze,ale żeby trzeba było się tak natrudzić,w końcu rower kosztował 2000zł powinno wszystko grać.

Zapomniałam o przerzutkach,z przodu działała jedna tarcza a z tytu 3 a reszta skakała,więc ustawiałam sama obie.Jest to dość proste a regulacja w manetkach dużo daje,z przodu podciągałam linkę i od razu zacisk pancerza mi odpadł,ale nabiłam nowy.

Ogólne wrażenia z jazdy:

trochę dziwnie się jeżdzi,jakby nie był to rower górski,przód jest o wiele cięższy od tyłu,kierownica jest wysoko,można zawsze ustawić siodełko wysoko i różnica zniknie,ale ogólnie rower bardzo wygodny,ręce nie bolą :-)))) siodełko marzenie,wygoda i nawet w upale nie jest gorąco na nim.

Amortyzator-beznadzieja,ale muszę przyznać że na nie wyregulowanym po przyciśnięciu go w dół byłam w stanie oderwać cały rower w powietrze i wskoczyć na krawężnik ,po czym odbić się jeszcze raz i zeskoczyć,co mnie zdziwiło :-ppppp bo ja nie należę do silnych,rower skacze jak piłka.Jeżdzi trochę pancernie przez te szerokie opony ale ogólnie jest ok.Po zmianie amortyzatora będzie to przyzwoity rower.

Oczywiście nie muszę mówić,że lakier matowy łapie cały kurz,wystarczy przejechać się po parku i rower zmienia kolor :-))))))))) w końcu jest biały

napisz jak dostaniesz rower,czy twój ma wycięte w ramie miejsce na linki i jak wygląda orginał bo bardzo mnie to ciekawi,ja musiałam okleić pancerz taśmą do izolacji wzmacnianą,żeby nie przeciąć linki olejowej ,krawędzie są ostre i już było widać ślady na pancerzu

Napisano

dzieki za info , napisze jak go dostane, obawiam sie tylko o ten kiepski amorek a mam 184 cm i 85 kg wiec przydal by sie lepszy amortyzator w teren w nastepnym sezonie sie pewnie go wymieni :)

Napisano

Wiesz narzekasz na takie rzeczy, które nie są w gestii producenta. Hamulce obcierają, a wyregulowałaś je? Nie, więc mają prawo ocierać bo koło było wyjęte. Co innego jakbyś kupiła rower w sklepie stacjonarnym.

Amortyzator zrobiony z plastiku, ok ale to najtańszy model Suntoura. Za tą cenę mogłaś kupić Krossa A6 który ma Torę lub Axona.

Rama za niska, ciekawe bo z tego co widzę to zapasu ponad górną rurą nie masz za dużego. Spadając można sobie nieźle poobijać krocze, więc tą "niskość" ja bym wrzucił do plusów.

A i od takiego "łapania" za klamkę mogłaś zapowietrzyć hamulce (co pewnie jest opisane w instrukcji).

Z jednym się zgodzę, ta przelotka pod przewód hamulcowy powinna być lepiej wykończona, bo mi to wygląda na odłamany kawałek mocowania.

Napisano

co do lakieru: matowatosc i chropowatosc jest zamierzonym efektem. o gustach sie nie dyskutuje, ale np: mi to odpowiada. przelotka wyglada dziwnie, ja bym reklamowal.

Napisano
Z jednym się zgodzę, ta przelotka pod przewód hamulcowy powinna być lepiej wykończona, bo mi to wygląda na odłamany kawałek mocowania.

Osobiście tez mi to wygląda na jakieś uszkodzenie. Przychylam się do opini Schwefel'a, że moze to być odlamana część. Czy innni użytkownicy Atentiona mają tez tak?

Ja sprawce w swoim Aimie jak tam to wygląda. Ale nie sądze, bay tak było.

A co do koloru...ja mam czarny mat, fakt, łapie kurz ale ja lubie matowe kolory na rowerki :)

A co do Amora....u mnie jest chyba nawet taki sam, ja nie narzekam :) a waże 100kg :D

U mnie jest miekki i komfortowy :P w porównaniu z tym co miałem w Meridzie, jest świetny :)

Napisano

W moim Cubeie Aimie też jest wszystko w porządku w tym miejscu a kosztował 1400zł...do reklamacji u sprzedawcy!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...