Skocz do zawartości

[trening] Na siłę!

duchwg

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Wszystkich witam po długiej przerwie z mojej strony. Otóż chciałbym się was polecić o trening na siłę szczególnie dla nóg. Od dziecka jeżdżę na rowerze ale przez ostatnie 3-4 lata największa masa u mnie skupia się na nogach, reszta ciała to takie suche drewno. :wub: Ale poki co tym się jeszcze nie przejmuje! Chodzi o to że szukam treningu oczywisćie rowerowego alby poprawić siłę nóg. Jakie przełożenia, teren, itp.

Zdałby się jakiś POWER w nodze xD (żart).

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Wedlug mnie generalnie nie ma co budowac sily na rowerze jesli nie masz wytrzymalosci. Z tego co wiem to wiekszosc planow treningowych najpierw skupiaja sie na wytrzymalosci. Sama sila sie nie wybuduje. Musi byc jakas podstawa, generalne przygotowanie organizmu do wysilku silowego.

Jesli czujesz ze brak Ci sily w nogach to jedynym rozwiazaniem jest poprostu jezdzenie na rowerze + jakas zdrowa dieta.

A jakis konkretniejszy plan treningowy to najlepiej zaczac od nowego roku wspomagajac sie bieganiem, basenem i silownia. Ale o tym generalnie duzo juz tematow bylo.

Z mojego doswiadczenia lepsze bedzie dluzsze wzniesienie o mniejszym nachyleniu niz krotka stromizna...

Cwiczenia na sile - na poczatku gora 2 razy w tygodniu. Albo cwiczymy podjazdy, albo jezdzimy na ciezszych przelozeniach pod wiatr... Tak w wielkim skrocie.

Ja cwicze sile na podjazdach w ten sposób ze staram sie podjeżdżać z jak największa prędkością przy średniej kadencji. Na pewno nie tak ze wrzucam najcięższe przełożenia i ledwo kręce korba. Tak mi jest wygodnie, a co najwazniejsze sa efekty. Po za tym kazdy jest indywidualnoscia i na kazdego dziala co innego. Po za tym musze zgodzic sie z uzytkownikiem Cybula. Jak nie ma podstawy to niema co zabierac sie za inne elementy treningu. Pozdrawiam

Wbrew pozorom "powera" w nodze nie da zwykłe ćwiczenie siły - wiem, że powtarzam, ale power się czuje mając dobrą wytrzymałość i organizm przyzwyczajony do jazdy, więc... najpierw podstawa :D Większości osób siła nóg do jazdy wystarczy, ale wytrzymałości prędzej zabraknie. Rozwijanie siły dla poprawy efektywności, to dalsza perspektywa...

a jak już wytrzymałość mamy :D to siłę można ćwiczyć-niska kadencja, stałe tempo pedałowania, cały czas w siedzeniu i jak mamy SPD to jeszcze ćwiczymy ciągnięcie pedałów do góry ot tak w skrócie

ogólnie to sama jazda na góralu wyrabia siłę mam na myśli jazdę w ciężkim terenie, czasem przecież trzeba przepchnąć po jakiś podjazd itp.

tak, że najważniejsze jest samo jeżdżenie-jak najwięcej :D warto poczytać kilka tematów w dziale trening i częstotliwości jazd itp. jest tu tego multum

Nic tak sily nie wyrabia jak przysiady :)

Jest jedno ale, trzeba zaplanowac poszeczgolne fazy treningu, ja w tym roku mialem plan odpuscic rower na rzecz silowni, wyszlo inaczej.

Znow krece, noga silna ale pluco cienkie jak betka ;/

• 2 tygodnie później...

Podepne się jeszcze pod temat, może to komuś uratuje stawy ;)

Nic tak sily nie wyrabia jak przysiady :P

To jest prawda, ale zarazem bardzo dewastują wspomniane stawy. Dużo lepszym wyjściem są półprzysiady - z autopsji wiem, że pracują wtedy głównie mięśnie.

Podepne się jeszcze pod temat, może to komuś uratuje stawy ;)

To jest prawda, ale zarazem bardzo dewastują wspomniane stawy. Dużo lepszym wyjściem są półprzysiady - z autopsji wiem, że pracują wtedy głównie mięśnie.

Półprzysiady? To znaczy kolana ugięte 90 stopni?. Pytam bo sam mam problemy z kolanami i to może zacznę praktykować.

Dzięki za odpowiedzi. Pompki robię, na rowerze jeżdżę, staram się być w miarę aktywny, dorzucam więc do zestawu ćwiczeń te przysiady. Zakładając że dziennie będę kolana ćwiczył po ok. pół roku powinienem zauważyć i poczuć mocniejsze mięśnie w tym rejonie.

Pozdrawiam - prawie emeryt kolarski :P

• Mod Team

Siłę to można szybko wyćwiczyć gorsza sprawa z wytrzymałością. Potrenuj podjazdy i wcale nie musi być patelnia do tego wybierz górkę i atakuj ją non-stop w ten sposób znacznie zwiększyłem swoją siłę w nogach co zaowocowało lepszym tempem pokonywania podjazdów.

• 4 tygodnie później...

z tego co wiem siła to maksymalny nacisk na pedały jaki jesteśmy w stanie wytworzyć. opierając się na biblii Joe Friela, siłę najlepiej rozwiniemy na siłce ;P tak jak ktos juz napisał równiez według mnie najlepsze są przysiady + wykroki. Siła składa się jeszcze na takie cechy jak moc i wytrzymałość siłowa, dlatego przy rozbudowanej sile łatwiej nam pokonywać podjazdy. Nie wiem na czym konkretnie zależy autorowi tematu ale polecam kilka serii przysiadów z 6 - 8 powtórzeniami w serii.

a jeśli chcemy szybciej pokonywac podjazdy, to dobre jest pokonywanie ich w odcinkach w 'docelowej prędkości'.

• 4 miesiące temu...

podepnę się pod temat bo b. dobrze pasuje do mojego pytania.

A mianowicie planuje zacząć chodzić na siłownie (dopiero bo miałem problemy z kolanem więc sobie darowałem) i możecie napisać jakie konkretnie ćwiczenia po kolei robicie i jakie do tego obciążenia zastosować dla początkującego?

z góry dzięki za pomoc

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...