Hellsing Napisano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Otóż zakupiłem "ściągasz do korb" na xtrabike : http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...624d2893681b373 Wygląda tak : I jakże duże było moje zdumienie gdy zobaczyłem moją korbę ;/ Jak uzyc tego klucza ,a może potrzebne są inne narzędzia ? Próbowałem imbusem , ale ani rusz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek82 Napisano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Zdjęcie tego ściągacza trochę lewe jest, mało co widać. Wydaje mi się, że chodzi o standardowe mocowanie na kwadrat. Generalnie najpierw należy wykręcić śrubę mocującą korbę (będzie mocno siedzieć na pewno, trochę siły nieraz trzeba). Jest to w tym przypadku śruba na imbus, może być także normalna sześciokątna. Jak wykręcisz śrubę, wkręcasz ściągacz do końca w gwint korby. Mocno dokręcasz. Bierzesz odpowiedni klucz płaski i kręcisz drugą częścią ściągacza. W ten sposób ściągniesz korbę. PS. Korba jest według mnie na kwadrat. Ale czy ściągacz jest poprawny tego nie wiem. Zdjęcie jest niewyraźne. Bynajmniej jeśli to mocowanie na kwadrat, to jest tak, jak pisałem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellsing Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Ok zrobione teraz mam następną przeszkodę Wkręcam i dalej nie mogę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek82 Napisano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Korby mocno trzymają. Wchodzą niejako w klin na ośkę i są jeszcze dokręcane tymi śrubami na imbusa. Mocno trzeba kluczem kręcić pamiętając o wcześniejszym dokręceniu do końca całego ściągacza. Jeśli nie wkręcimy ściągacza do końca, możemy zerwać gwint w korbie. Ja musiałem dociągać klucz palcami łapiąc za ramę. Idzie ciężko na początku, ale jak puści to ładnie schodzi. Oczywiście wszystko z wyczuciem i rozsądkiem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellsing Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 teraz to się doigrałem nie mogę ruszyc śrubą , a co gorsza jej odkręcic ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 teraz to się doigrałem nie mogę ruszyc śrubą , a co gorsza jej odkręcic ;/ Ściągacz w wersji jak przedstawiony na rysunku jest wg mnie na wielowypusty. Mój jes do oby rodzaju korb i ma na końcu coś w rodzaju grzybka, który się wyciaga jak się korbę na kwadrat chce ściągnać. Czasem trzeba narawdę mocno wkręcać ściągacz. Możesz też popukać korbę by odpuściła jak jest zapieczona. Jak już będziesz ją zakładał to kwadrat, czy tez wielowypust posmaruj smarem to potem będzie łatwiej ściągać, a nie bedzie to niczemu przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 spróbuj odkręcić przedłużająć imbus rurą od odkurzacza lub czymś innym wtedy odkręcasz na luzie. Jakby bez siły spróbuj odkręcić przedłużająć imbus rurą od odkurzacza lub czymś innym wtedy odkręcasz na luzie. Jakby bez siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 mi tes sie wydaje, ze to jest sciagacz na octa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellsing Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 bo to jest taki sciągacz ; / http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...products_id=789 a patrzcie co tu pisze ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specialized Napisano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 z tego co zauwazylem mozliwe, ze wkreciles sciagacz do korb chcac sciagnac korbe na kwadrat z "przystawka" na octalink. Zdjecie sciagacza z przystawka i bez przystawki w linku ponizej. http://www.nusiu.pl/shop/images/sc_k_bl.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiuko Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 czy do zdjecia tej korby sa jakies specjalne klucze ? jak tak to podpowiedzcie,, dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desperados Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 To ramie które jest na zdjęciu już odkręciłes Teraz wystarczy młotek i jeśli nie chcesz porysować ramienia to jakąś szmatkę lub coś takiego i w miare delikatnie w to pukaj i powinno zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Desperados do ściągania służy ściągacz a nie młotek -> http://www.allegro.pl/item652318492_klucz_...i_octalink.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 NIe krec tym sciagaczem bo połamiesz cos...sciagacz do korb na kwadrat nie ma tego kołka na koćnu tylko jest zakonczony samą oską lub jakims lozyskiem ale o srednicy osi. Ten co masz jest srednicy wikeszej i oprze sie zamiast o suport to o korpus korby i na pewno sie cosp poniszczy jak bedziesz darł na chama. Kup sobie sciagacz do korb na kwadrat kosztuje z 10zł i jest praktycznie w kazdym rowerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 A tego czarnego grzybka nie da się zdjąć? Wydaję mi się, że jest to możliwe, ale nie dam sobie reki uciąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desperados Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Podałem tylko najprostszy sposób ściagniecia tego bo sam dobrze wiesz, że tak się da. Wątpie żeby ściagnąc te ramię co pokazał na zdjęciu leciał od razu do sklepu po ściagacz bo na jedno i to samo wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Ja kiedys przy pomocy sciagacza do łozysk, troche inwencji tworcej, kilkoma gwoździami ramiona ściągałem i tez sie da co nie znaczy ze tak sie powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 NIe krec tym sciagaczem bo połamiesz cos...sciagacz do korb na kwadrat nie ma tego kołka na koćnu tylko jest zakonczony samą oską lub jakims lozyskiem ale o srednicy osi. Ten co masz jest srednicy wikeszej i oprze sie zamiast o suport to o korpus korby i na pewno sie cosp poniszczy jak bedziesz darł na chama. Oszczędź nam tych głupot następnym razem, bo czytać ze zrozumieniem to uczą w podstawówce. KLUCZ YC-215CB DO DEMONTAŻU KORB NA KWADRAT P.S. Końcówkę się zdejmuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.