Skocz do zawartości

[koło]opona i obręcze na asfalt do k4

annakz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym kupić obręcze i opony na asfalt do mojego Krossa a4.

Obecnie posiadam

Opony Schwalbe Smart Sam 26x2,1

Obręcze Alexrims X2100.

Jednakże, na asfalcie troszkę idzie jak czołg (lepiej niż inne, ale wolałbym cieńsze opony). Oczywiście do opony także obręcze, bo będzie można szybciej zmieniać koła i wygodniej.

Więc jeśli moglibyście mi polecić jakieś opony i obręcze to z góry dzięki!

Edit: Chodzi oczywiście o całe koło, obręcz, szprychy i piastę (teraz mam Piasty Joy Tech).

Napisano

Cześc

Miałem ten sam problem gdy chciałem sobie zrobic rundkę asfaltem wokół moich Gór Sowich, to jadąc na terenowych oponach Conti Vapor 26X2.1 miałem podobne odczucia.

Długo wybierałem opony, bo i oferta jest bogata. W końcu zdecydowałem się na IRC Smoothie 26X1.25 (dostępne też na allegro) i jestem bardzo zadowolony.

Moje w wersji zwijanej są lekkie i wytrzymują do 8 atm. Śmigasz jak po szynach.

Do tych opon na szosę kupiłem sobie w miare lekkie i sztywne, a przede wszystkim tanie kółka Shimano M505Cl + tarcze, bo rower mam w wersji "disc" :) i odpada koniecznośc regulacji klocków hamulcowych.

Po kilku przejażdżkach okazało się, że do pełni szczęścia czegoś brakuje - kaseta. Przy każdym przekładaniu kół odkręcanie jednej jest męczące. Postanowiłem zakupic kasetę szosową "dziewiątkę" o stopniowaniu 11-23.

Teraz jest dopiero Ok!

Napisano

Również dzisiaj założyłem i pierwszy raz jeździłem na IRC'ach Smoothie 1.25.

Oponki całkiem ok, małe opory toczenia. Głównym ich atutem jest cena.

Napisano

Po co Ci lekkie szosowe opony jak bedziesz jezdzil na tanich i ciezkich kolach.

Poza tym dobrze nabrac wprawy w zmianie opon i detek :down: Przyda sie na maraton (odpukac).

Ja zmieniam oponki i nie jest to takie uciazliwe. Mam Kojaki drutowe od Schwalbe. Absolutny slick.

Napisano

Chodź by po to, żeby nie zużywała mi sie tak szybko oponka w teren, ale również mam zamiar z kumplami na dłuższy wypad po asfalcie, a przy takich oponach i takim oporze może być uciążliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...