Skocz do zawartości

[narzędzia] klucz do suportów GXP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

OK, do suportu znam klucz. Chodziło mi o samo ramię korby, czy potrzebny jest ściągacz? Bo zdaje się, że po odkręceniu imbusem nie schodzi tak łatwo...

Napisano

...u mnie lewe ramię zeszło bez żadnego oporu, poprostu odkręcasz śrubę imbusem i tyle. Prawe ramię(z zębatkami) trzeba pociągnąć do siebie, aby wysunęła się oś z łożysk. inaczej mówiąc całą korbę zdejmiesz z roweru tylko przy pomocy imbusa.

Napisano

Lewe ramie ma ściągacz samo w sobie. Zauważ, że są tam dwa gniazda na imbus. To wewnętrzne (8 mm) to śruba mocująca ramię korby. Zewnętrzne (chyba 10) to tulejka wkręcana w ramię. Tej tulejki nie ruszasz, przy odkręcaniu śruby ramienia jej łeb zacznie opierać się o tulejkę i zdejmie ramię korby - działa to jak ściągacz.

Napisano

bodziekk, o ile się orientuję, to piszesz o korbie shimano, a focusR pisze o Truvativ GXP więc pewnie ma korbę Truvativ Firex, która była oryginalnie montowana w Krossie A6 - ją się sciąga jednym imbusem (nie pamietam rozmiaru) :)

Napisano

Sam mam Firexa z GXP i właśnie o nim piszę. Przecież nigdzie nie napisałem, że trzeba użyć dwóch imbusów.

W Shimano jest całkiem inaczej i nijak mojego opisu nie można do niej dopasować.

Napisano

do suntoura klucz do ścigania korb..

oraz klucz do suportu

a do lxa przyda sie klucz do misek .:]

i oczywiscie imbusy :]

• 2 tygodnie później...
Napisano

wiesz no.. albo wydasz kase na klucze raz a dobrze albo bedziesz zdejmowac stara korbe plaskim srubokretem a dokrecac suport lxa przecinakiem i mlotkiem. ja tam wole kluczem :mellow:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...